Передплата 2024 «Добра кухня»

Футбол без політики – набагато кращий

Великий ФУТБОЛ знову об’єднав Україну! Приємно було дивитися, як перед матчем із Молдовою наші вболівальники, що в мороз і сніг по вінця заповнили одеський стадіон “Чорноморець”, співали Гімн України.

Співали так само голосно й натхненно, як роблять це на стадіонах Києва, Дніпропетровська, Львова... Подробиці переможних для Украї-ни матчів у Варшаві й Одесі ще довго смакуватимуть любителі футболу в Донецьку, Харкові, Запоріжжі, Ужгороді, Луцьку...

Але футбол, на жаль, може і роз’єднувати. Точніше, не так сам футбол, як його пекельна суміш із політикою і кривавою історією. На недавньому загребському матчі Хорватія — Сербія хорватські фанати засвистали сербський гімн, і навіть вигукували “Убий серба”... А згадайте, які гарячі пристрасті супровод-жували матчі збірних України і Росії у відбірному циклі до Євро-2000? Перед матчем-відповіддю у Москві одне з російських видань вийшло із великим заголов-ком на першій шпальті — “Бей, Хохлов, спасай Россию!». Хохлов був одним із російських футболістів. Бив — не забив. Матч, у якому у ворота Росії залетів диво-гол після удару Андрія Шевченка, завершився внічию 1:1. Росія відпала відразу, Україна трохи пізніше, поступившись у плей-оф Словенії... А може, якби політичної напруги тоді було менше, збірні України й Росії виступили б у відборі на Євро-2000 успішніше?

Перед матчем Польща — Україна пристрастей також вистачало. Ще б пак, гра для обох команд була важливою. Але дуже добре, що ці пристрасті були виключно спортивними! Не знаю, можливо, хтось із журналістів і згадував перед матчем про Жовті Води, Берестечко чи Збараж, Хмельницького і Вишневецького тощо. Але, принаймні, вистачило розуму не виносити ці свої “аналогії” на широку публіку... Брудне політиканство на історичному «ґрунті» не змогло отруїти велике спортивне свято. Фактично, у такий спосіб поляки й українці ще раз продемонстрували, що історичне примирення між нашими народами відбулося. Чого не скажеш про сербів і хорватів... Але там рани свіжіші.

Польсько-українські футбольні битви у Варшаві та Києві (а може, матч-відповідь буде у Львові?) — не єдині цього року іспити на виваженість, які належить скласти двом народам. Улітку 2013-го виповниться 70 років із початку трагічних подій на Волині. Відтак муд-рість і толерантність, продемонстровані у футбольному протистоянні, нам іще знадобляться...

Схожі новини