Передплата 2024 «Добра кухня»

Уже й футбол «об’єднали»...

Українці, що з футбольними новинами знайомляться лише зрідка, могли пережити вчора справжній серцевий напад.

Адже у Москві “на повному серйозі” оголосили... про ліквідацію українських футбольних чемпіонатів! На збіговиську під назвою «засідання Автономної некомерційної організації «Об’єднаний чемпіонат з футболу» директор цього АНО Валерій Газзаєв повідомив, що «Росія і Україна братимуть участь в об’єднаному чемпіонаті на паритетних засадах». У вищій лізі першого такого чемпіонату, що має пройти в сезоні 2014/2015, гратимуть 18 футбольних клубів — по 9 найсильніших від Росії і України за підсумками національних чемпіонатів 2013/2014. (Клуби, що займуть у цих чемпіонатах

10-16 місця, утворять об’єднаний перший дивізіон). Бюд-жет цього «одного з найсильніших у Європі» спільного чемпіонату — цілий мільярд доларів.

Божевілля якесь! АНО вже розписало, хто в якій лізі гратиме, і кошторис рахує... А українські футбольні клуби тим часом не мають жодного наміру в це “об’єднане” казна-що вступати! Принаймні, якщо вірити офіційним заявам керівників наших клубів, жодного з котрих на засіданні АНО не було.

“Переговори у зв’язку з проведенням спільного чемпіонату можна буде розпочати лише у тому разі, якщо ідею підтримають усі клуби української Прем’єр-ліги”, — заявив президент київського “Динамо” Ігор Суркіс. “Поки українські клуби у рамках свого професійного об’єднання не вироблять спільної точки зору... “Шахтар” нікуди не поїде і нічого обговорювати не має наміру”, — наголосив представник донецького клубу Олександр Черкасов. “Наш клуб не планує брати участі у цьому задумі», — пояснив генеральний директор харківського “Металіста” Сергій Волик.

Врешті-решт, нещодавно з офіційною заявою щодо цього АНО виступив президент Федерації футболу України Анатолій Коньков. «Будь-які дії, спрямовані на створення без нашого явного дозволу, або дозволу ФІФА або УЄФА, будь-яких ліг або інших об’єднань клубів є безпрецедентним порушенням положень і вимог статутів ФІФА, УЄФА й ФФУ», — заявив, зокрема, Коньков. — ФФУ не одержувала ніяких офіційних повідомлень, запитів, листів, запрошень від організаторів так званого об’єднаного чемпіонату”. Навіть якби якийсь наш клуб і захотів “об’єднатися”, нагадали у національній Федерації, зробити це без дозволу ФФУ не міг би! А якби зробив, мав би бути покараний відповідними структурами УЄФА і ФІФА.

Для чого ж тоді учора в Москві ламали цю безглузду комедію? Деякі скептики кажуть, що насправді позиція власників “Динамо” і “Шахтаря” не є однозначною. На словах вони, мовляв, за національний чемпіонат, — а на ділі просто чекають, чи “вигорить” ця об’єднана футбольна афера. Тому Газзаєв і компанія стараються, піарять черговий інтеграційний проект... Але, найімовірніше, АНО — це просто психологічний тиск на українських футбольних функціонерів. Ви там, мовляв, можете впиратися, а ми тут свою справу робимо. І хто не встигне, залишиться без своєї долі мільярдного бюджету... Його, очевидно, забезпечить “Газпром”? Голова правління цієї компанії Олексій Міллер учора в Москві теж на футбольну тему розпинався. “Вважаємо абсолютно реальним проведення об’єднаного чемпіонату з футболу з осені 2014 до весни 2015 року. Але якщо узгодження затягнуться, то з осені 2015-го до весни 2016-го”... Мабуть, мільярд доларів “Газпром” із тих семи мільярдів виділить, що в “Нафтогазу” відсудить?

Схожі новини