Передплата 2024 «Добра кухня»

«Обозреватель» продовжує безсоромно брехати! У Галичині про таких кажуть: пустилися берега!

Газета “Високий Замок” вперше за 21 рік свого існування безпосередньо зіткнулася з таким жахливим явищем, як журналістське кілерство.

Нагадаємо, провладний сайт «Обозреватель» передрукував ексклюзивне інтерв’ю «Високого Замку» із захисником екс-прем’єра Юлії Тимошенко — народним депутатом Сергієм Власенком у номері від 24 січня 2013 року, але при цьому безсоромно вмонтувавши туди цілі уривки “лівого” тексту (понад 3 тисячі знаків), приписавши Власенкові слова, яких він нам не говорив, яких у нашій публікації не було. У цьому легко переконатися, порівнявши оригінали інтерв’ю на сайті і у паперовому варіанті «ВЗ» зі сфальшованим варіантом на порталі «Обозревателя». Порушено не тільки право на інтелектуальну власність, журналістські стандарти, а й елементарні моральні норми.

Здавалося б, коли брехню викрито, фальсифікатори з «Обозревателя» мали би попросити пробачення, розкаятися за журналістський злочин і зробити належні професійні висновки на майбутнє. Проте вони продовжують тиражувати брехню. У таких випадках в Галичині кажуть: пустилися берега! Шеф¬редактор сайту заявив, що до корекції (іншими словами ¬ спотворення) нашої публікації причетні… прес¬служба Сергія Власенка, прес¬служба «Батьківщини». При цьому називають міфічне ім’я такої собі «представниці прес¬служби «Батьківщини» Ольги Іванчук», яка начебто звернулася до «Обозревателя» з проханням подати «підсилений» текст. Особливо обурює ось така фраза шеф¬редактора «Обозревателя» Михайла Подоляка, відповідь якого цитує «Українська правда»: «Редакція «Обозревателя», розглянувши інтерв’ю, знайшла за можливе поставити його на сайт із посиланням на «Високий Замок». Після публікації Ольга Іванчук прислала повну версію інтерв’ю з більш жорсткими висловлюваннями щодо влади, яку, за її словами, відмовився ставити «Високий Замок». “Обозреватель” вирішив діяти за принципом — з хворої голови на здорову: перевести “стрілки” на прес¬службу Власенка, якої, до речі, у нього немає. Більше того, своєю заявою кидає тінь і на “Високий Замок”, мовляв, ми побоялися ставити “гострий варіант інтерв’ю”.

Авторитетно заявляємо: ні міфічна «прес¬служба Сергія Власенка», про яку каже «Обозреватель», ні прес¬служба «Батьківщини», ні «фантомна» Ольга Іванчук до нашого інтерв’ю із захисником екс¬прем’єра не мають жодного відношення. Ні вони, ні будь¬хто інший з жодними пропозиціями до «Високого Замку» не виходили! «Повної версії», про яку каже пан Подоляк, немає ні у кого, крім журналіста «ВЗ»! Адже це інтерв’ю кореспондент «Високого Замку» Іван Фаріон узяв з власної ініціативи ¬ після багатьох наполегливих спроб зв’язатися з Власенком. Автор ні з ким, з жодною прес-службою, не погоджував цей текст. Більше того ¬ навіть не висилав його на авторизацію Сергію Власенку, хоча багато політиків про це часто просять.

Редакція газети «Високий Замок» вимагає від представників сайту «Обозреватель» вгамувати недолугі спроби із продукування «чорнухи», припинити нікчемні маніпуляції зі словом. Закликаємо журналістську спільноту дати оцінку таким низькопробним діям, які не мають нічого спільного з журналістикою.