Передплата 2024 «Добрий господар»

Грузинська мрія російських шпигунів

Святкова СУЄТА “українського Рамадану” приховала важливу подію, що сталася у неділю, 13 січня, у братній Грузії. Подія ця стала черговим цвяхом, забитим новою грузинською владою у труну Революції троянд...

У неділю з грузинських тюрем вийшли на волю перші дві сотні з близько трьох тисяч “політичних в’язнів”, амністованих правлячою коаліцією “Грузинська мрія”. Решта амністованих покинуть в’язниці найближчим часом.

“Це історичний день, — відгукнувся на звільнення амністованих новий речник парламенту Грузії із прав людини Уча Нануашвілі. — Покладено край переслідуванням тих, хто був засуджений з політичних мотивів”. Іншої думки президент Грузії Михаїл Саакашвілі. У грудні він наклав на закон про амністію вето, але парламентські “мрійники” його подолали. “На свободу виходять шпигуни й кримінальні злочинці”, — прокоментував Саакашвілі недільне звільнення. За словами грузинського президента, уряд країни “бере на себе відповідальність за дуже серйозні наслідки, які матиме масове звільнення кримінальних злочинців і російських шпигунів”.

На свободу вийшли, зокрема, особи, засуджені в рамках шпигунського скандалу 2010 року. Не тільки грузинські льотчики, а й російські військові пенсіонери, співробітники МЗС Росії... Вийшов з-за ґрат, повідомила польська «Газета виборча», також колишній грузинський дипломат і військовий аналітик Вахтанг Майсая, засуджений 2010-го на 20 років — за шпіонаж на користь Росії під час російсько-грузинської війни у серпні 2008 року.

На думку представників нової грузинської влади, під час “замовних” шпигунських процесів стара влада брутально порушувала права засуджених. Можливо, ті процеси справді не були кристально чистими — проходили в основному за закритими дверима... Одначе, швидка амністія новою грузинською владою людей, засуджених за шпигунство на користь Кремля, виглядає вкрай підозріло — як відвертий реванш проросійських сил. Як після цього не визнати рацію тих, хто говорить, що прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі — ставленик Кремля? І вже набагато легше повірити самому Іванішвілі, коли він обіцяє: щойно Саакашвілі перестане бути президентом, то відразу відповідатиме за свої “злочини” перед судом...

Повітрям свободи задихав і відомий грузинський футболіст Гіоргі Деметрадзе. Засуджений 2010-го на шість років за вимагання і організацію підпільного тоталізатора, екс-футболіст київського “Динамо” й збірної Грузії заявив: не розуміє, за що сидів... Очевидно, до звільнення Деметрадзе доклався теперішній міністр енергетики Грузії — колишній товариш Деметрадзе по збірній, екс-футболіст київського “Динамо” та італійського “Мілана” Каха Каладзе. Той, захищаючи Деметрадзе, казав: Гіоргі має вийти на свободу, адже стільки зробив для розвитку грузинського футболу... Закон один для всіх?

Схожі новини