Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Збірній потрібен тренер-іноземець

Навіть якщо й виникне у Федерації футболу України ідея доручити Олегу Блохіну тренувати, крім київського “Динамо”, ще й збірну України, реалізувати її буде неможливо. Після перенесеної операції дай Боже, аби в Олега Володимировича на клуб сил вистачило... Хто буде новим наставником “синьо-жовтих”?

Найбільше говорили про кандидатуру Олександра Заварова. Його навіть включили у тренерський штаб збірної. Мовляв, нехай “притреться” до колективу, поки хлопці гратимуть із молдаванами й чорногорцями... Можливо, Заварова таки затвердять головним тренером. Інші джерела, втім, ймовірність такого призначення вважають рівною нулю...

А якщо все-таки відійти від традицій і таки довірити національну футбольну збірну іноземному фахівцеві? Звичайно, справді класному — рівня того ж італійця Марчело Ліппі, якого неодноразово “сватали” в нашу команду. Критики ідеї із запрошенням тренера-іноземця говорять, що у нас і своїх фахівців повно, а закордонний спеціаліст — ще не гарантія того, що збірна заграє... Але де вони, ці вітчизняні спеціалісти? За всієї поваги до українських футбольних тренерів, нині я не бачу, крім Блохіна, нікого, хто відповідає рівневі національної збірної (міг би впоратися Мирон Маркевич, але його з “Металіста” не відпустять).

А гарантія іноземний фахівець чи не гарантія... Чом би не звернути увагу на досвід сусідньої Росії? Був там головним тренером голландець Гус Хіддінк — дійшли росіяни до півфіналу Євро. Так, тоді їм дуже пощастило у відборі, — зате на Євро-2008 обіграли у чвертьфіналі голландців! Тренерство Діка Адвоката також не назву провальним, хоча, звісно, у підстаркуватих греків на Євро-2012 росіяни вигравати були зобов’язані... Але дивіться, попри невдачу на Євро-2012 при Адвокаті росіяни знову довірили свою збірну іноземцеві — італійцеві Фабіо Капелло. І результат є! Саме правильно обрана Капелло тактика у матчі з Португалією, визнали футбольні експерти, забезпечила Росії домашню перемогу над головним конкурентом у боротьбі за вихід із групи. Роналду і компанія, без сумніву, за своїм класом росіян переважають, — але блискучий тактик Капелло цю перевагу знівелював! Як наслідок, Росія лідирує у своїй відбірній групі та має добрі шанси вийти на Мундіаль-2014 із першого місця.

Послуги такого фахівця, як Капелло чи Ліппі, коштують дорого. Але невихід, не дай Боже, нашої збірної на Мундіаль коштуватиме вітчизняному футболу ще дорожче! Фахівці вважають, що коли національна збірна країни пропускає чемпіонат світу, це гальмує розвиток футболу в цій країні років на п’ять-шість...

Схожі новини