Передплата 2024 «Добрий господар»

Колишній командир львівського «Беркуту» Пацеляк має два російські паспорти, — ЗМІ

  • 10.10.2023, 14:00
  • 1 250

Екскомандира львівського «Беркута» Ростислава Пацеляка позбавили українського громадянства через те, що він понад 20 років має два паспорти рф: внутрішній та закордонний, від яких не відмовився досі

Ростислав Пацеляк. Фото із мережі
Ростислав Пацеляк. Фото із мережі

Зараз Пацеляк є дійсним військовослужбовцем запасу рф.

Про це свідчать дані, які є у відкритому судовому засіданні та відкритих російських баз даних.

Нині Ростислав Пацеляка перебуває під слідством у справі щодо протидії акціям протесту на Майдані 18 лютого 2014 року. Йому інкримінують перевищення службових повноважень, перешкоджання мирним мітингам, перешкоджання журналістській діяльності та насильство щодо державних і громадських діячів.

Як відомо, львівський батальйон «Беркуту» під командуванням колишнього командира брав участь в одному з найжорстокіших розгонів протестів на Майдані у 2014 році разом з харківським «Беркутом». Тоді у цей день внаслідок дій силових підрозділів та тітушок-кримінальників загинули щонайменше 23 протестувальники.

Під час розгляду клопотання щодо продовження терміну тримання під вартою Пацеляка 13 вересня у Печерському суді прокурор у справі надав суду рішення Державної міграційної служби України про позбавлення його громадянства України. За даними суду, це рішення ухвалили напередодні, 12 вересня.

Як вказано, підставою позбавлення громадянства стало те, що понад 20 років Пацеляк мав чинні російські паспорти (внутрішній та закордонний), від яких не відмовився.

російський паспорт він отримав 26 квітня 2002 року. Причиною отримання було вказано: обмін паспорта СРСР. 4 січня 2003 року Пацеляк отримав також закордонний паспорт рф. До 2003 року екскомандир навчався та працював у системі внутрішніх справ рі, і лише потім переїхав в Україну.

Український паспорт він отримав у вересні 2003 року. І у тому ж році був зарахований на службу до правоохоронних органів України. До цього Пацеляк служив у російській міліції.

Пацеляк є військовослужбовцем запасу рф й має спеціальне звання — лейтенант юстиції.

Дані паспорта росії Пацеляка на сайті російської податкової служби вказують, що людина з таким же ПІБ та датою народження, як і в екскомандира, дійсно отримувала паспорт громадянина рф та має чинний податковий номер.

На початку розгляду справи суд відправив Пацеляка під арешт. Проте у 2015 році його випустили з-під варти, і з того часу він був під особистим зобов’язанням.

22 березня 2023 року Держбюро розслідувань оголосило Ростиславу Пацеляку нову підозру щодо подій 18 лютого у 2014 році на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку. Тоді додались пункти обвинувачення у вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Зараз Пацеляк під вартою за рішенням суду.

Схожі новини