Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«В історії не було такої фігури, як Данило Галицький…»

Група львівських експертів дослідила, що колись російська агентура свідомо значно применшила роль короля Данила Романовича

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

Група істориків та дослідників Львова ініціюють зміну назву міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. Назву пропонують трансформувати: додати статус короля та забрати неправильну територіальну приставку Галицький. Варіанти нової назви такі: Міжнародний аеропорт «Львів» імені короля Данила, або Міжнародний аеропорт «Львів» імені Короля Данила Романовича.

«В історії не було такої фігури, як Данило Галицький, — сказав у коментарі для „ВЗ“ один з ініціаторів перейменування львівського летовища, ексдепутат Львівської міської ради, громадський діяч Володимир Гірняк. — Існував король Данило, Данило Романович, король Руси Данило… Данило Галицький — витівка російських історіографів у XIX столітті з метою применшення ролі Данила Романовича. Їм надто заважала така постать, як Данило Романович, а забути постать вони не могли, бо був володарем. московські дослідники вирішили прив’язати постать короля Данила до невеличкого містечка Галича… Тому наш аеропорт правильно було б назвати імені короля Данила, або Данила Романовича».

Нагадаємо, історію назви нового терміналу львівського летовища, який відкрили до Євро-2012. 9 листопада 2011 року аеропорту «Львів» було присвоєно ім'я Данила Галицького. Таке рішення Кабінет Міністрів, яким керував зрадник України Микола Азаров, ухвалив за поданням ще одного діяча колаборантської «партії регіонів», тодішнього віцепрем'єр-міністра Бориса Колеснікова. При цьому було проігноровано позицію львів'ян, які виступали, аби в назві фігурував титул «король», яким володів Данило Романович.

Володимир Гірняк каже, фахівці готові до публічних обговорень питання, якщо ні в кого не буде «проти», оперативно подадуть документи у Кабмін на перейменування. Ініціативу підтримують чимало науковців, серед яких академік Степан Павлюк, дослідник Марко Сімкін, доктор історичних наук Володимир Александрович, кандидатка історичних наук Ольга Щодра, волонтер Роман Онишкевич…

Запитую свого співрозмовника, чи є зараз сенс чіпати назву летовища, якщо повітряний простір України закритий і цивільні літаки ще не швидко полетять з нашого аеропорту.

«Змінити назву аеропорту набагато легше, коли він не працює, ніж, коли працює, — аргументував Володимир Гірняк. — Перемога все одно за нами, чому не зараз змінювати назву? Не треба забувати, що війна йде не просто за території, а за історичну пам’ять, яку хоче присвоїти москва. Наприклад, 24-а окрема механізована бригада має назву короля Данила, а не Данила Галицького… Але наш медичний університет ще має назву Данила Галицького. Ми повинні видавлювати меншовартість, яку колись нам штучно прищепили».

Львівський історик, львовознавець Ілько Лемко сказав для «ВЗ», що в титулі Галицький немає нічого поганого (Данило Романович був королем Галицько-Волинського князівства), але історично правильніше — це король Данило Романович, без Галицький.

«Справді, король Данило не був Галицьким: спочатку — князем, — наголошує Лемко. — У 1253 році отримав вінець від найсвятішого престолу, від Папи Інокентія III — тоді Данило Романович почав іменуватися, як старшим королем українців. Вважаю, що зараз доцільно змінювати назву львівського аеропорту. Історичні тонкощі в теперішній час нам потрібні».

«Галицький — пережиток радянського минулого, це нам нав’язала радянська історіографія, — сказав у коментарі для „ВЗ“ історик, народний депутат України Володимир В’ятрович. — Тоді є сенс перейменовувати не лише львівське летовище, а й Львівський національний медичний університет. Не потрібно увічнювати неправильну назву короля. Коректно використовувати формулювання — король Данило. Рішення про зміну назву має ухвалити Кабмін».

Схожі новини