Передплата 2024 ВЗ

При народженні важила, як пташка, — 600 грамів

У Львівському перинатальному центрі виходили дюймовочку, додому дитину виписали з вагою 2440 грамів

Владислава-Марія у перші дні. Фото Львівського перинатального центру
Владислава-Марія у перші дні. Фото Львівського перинатального центру

Владислава-Марія з’явилася на світ у Львівському перинатальному центрі з вагою 600 грамів. В утробі матері вона провела лише 26 тижнів. Такі немовлята потрапляють у спеціальну категорію — діти з екстремальною масою тіла. Як розповіла журналістці «ВЗ» директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська, вага при народженні дитинки відіграє важливу роль: чим менше важить дитинка, тим більшого догляду буде потрібно у її виходжуванні.

— Це були передчасні пологи, екстремальна ситуація, — роз­повідає Марія Йосипівна Ма­лачинська. — Ми зробили все можливе і навіть неможливе, щоб дитинка вижила. У нас вже були випадки, коли ми виходжу­вали дітей ще з меншою вагою — 500 грамів. У діток 26 тижня незрілі органи і системи, тому процес виходжування вкрай складний, тривалий.

— Дитину виходжували по­над 100 діб…

— Понад 100 діб дівчинка була у нашому Перинатальному цен­трі. І це щоденна копітка робота команди лікарів, медичних сес­тер — 24/7.

— Скільки загалом опера­цій довелося зробити дитині?

— Лише була корекція сітків­ки двох оченят. Бо у передчас­но народжених дітей ці пробле­ми часто проявляються. Органи і системи — незрілі, тому не­обхідно робити деякі втручан­ня у перші дні чи місяці життя. Ми зробили все для того, щоб запобігти сліпоті та будь-яким ускладненням.

— Мама перебувала разом з дитиною ті чотири місяці?

— Мами мають можливість перебувати у Перинатальному центрі з дітками, дехто може хо­дити додому і приходити, коли їм зручно, приносити грудне молоко, допомагати і вчитися разом з персоналом виходжу­вати свою дитину.

Щаслива мама забрала крихітку додому.
Щаслива мама забрала крихітку додому.

— З якою вагою Владис­лаву-Марію виписали додо­му?

— Після усіх етапів виходжу­вання і реабілітації, а це зага­лом 119 днів, дівчинка поїха­ла додому з вагою 2440 грамів та зростом 42 см. Тепер цю ди­тину консультуватимуть у нашо­му відділенні медичної реабілі­тації передчасно народжених і малих дітей до трьох років (за ба­жання — до 18 років) обов’язково усі спеціалісти — педіатр, хірург, офтальмолог, невролог, маса­жист.

Схожі новини