Передплата 2024 «Добра кухня»

Меморіальна дошка, поштова марка, магнолія…

Дизайн меморіальної дошки Петру Радковцю створив його друг Юрій Крукевич

Фото авторки
Фото авторки

У суботу, 27 квітня, у Львові на фасаді будинку по вулиці Лисенка, 7, відкрили меморіальну дошку відомому екскурсоводу Петру Радковцю. Дошку відкрили у день народження легендарного краєзнавця і львовознавця, публіциста. Петру Радковцю сьогодні мало б виповнитися 60 років. У будинку на вулиці Лисенка, 7, Петро Радковець провів свої дитинство та юність.

Дизайн пам’ятної дошки створив Юрій Крукевич — друг Петра Радковця. Ідея встановлення належить Товариству Лева учасником якого був сам гід, а також спільності екскурсоводів Львова.

… На відкриття дошки прийшло керівництво міста, міський голова Львова Андрій Садовий із заступниками, гіди міста, друзі покійного Радковця та його родина. Теплими словами згадували львовознавця, який усім серцем не лише любив рідне місто, а й щиро прищеплював цю любов туристам зі всього світу. Петро Радковець — легенда, яка житиме в серцях львів‘ян.

Меморіальна дошка Петру Радковцю — не бронзова. На фоні білого тла (це скло) фото екскурсовода у повний зріст у звичній для нього манері - аристократичне вітання зі зніманням мельонка (капелюха). Саме так екскурсовод зустрічав своїх туристів, так вітався з друзями на вулиці.

На дошці написано, що Петро Радковець — професійний львів'янин, гід номер один у Львові, автор казок, публіцист, учасник товариства Лева… Також вказано, що в будинку на Лисенка, 7, майбутній екскурсовод жив з 1966 по 1982 роки. Написи на меморіальній таблиці виконані двома мовами — українською та англійською. Також на ній зображено QR-код, по якому можна зчитати біографію Петра Радковця.

Після відкриття дошки у Львівському туристичному офісі погасили поштову марку із зображенням Петра Радковця.

Погашення поштової марки
Погашення поштової марки
Екскурсовод Діана Борисенко (зліва) відвідала погашення марки. А перед тим провела традиційну екскурсію «Екскурсовод 001».
Екскурсовод Діана Борисенко (зліва) відвідала погашення марки. А перед тим провела традиційну екскурсію «Екскурсовод 001».

У сквері На Валах, що навпроти Львівської ОВА, посадили магнолію на честь Петра Радковця. На табличці саджанця теж є QR-код, по якому можна більше дізнатися про видатного екскурсовода.

У сквері На Валах посадили магнолію на честь Петра Радковця.
У сквері На Валах посадили магнолію на честь Петра Радковця.

Як розповіла для «ВЗ» екскурсовод та близька колега Петра Радковця — Діана Борисенко, до світлої пам‘яті екскурсовода реалізовано усе, окрім музею… Про це ще торік говорили львівські екскурсоводи, які хочуть гідно вшанувати пам‘ять покійного колеги. На відкритті меморіальної дошки Діана Борисенко запитала у міського голови Львова Андрія Садового про те, коли виділять приміщення під музей імені Петра Радковця. Андрій Садовий відповів, що це тендерна процедура і подавати документи має право громадська організація, а не екскурсоводи, як фізичні особи…

Схожі новини