Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У кожного члена сім'ї мають бути своя зубна щітка, гребінець для волосся та набір рушників

Несвіжий рушник може стати причиною розвитку алергії, атопічного дерматиту, псоріазу, екземи, акне, стрептодермії, яка проявляється у вигляді «заїди» в куточках рота. Через рушник можуть передаватися лишай, папіломи та дерматомікоз — грибкова інфекція, що вражає ділянку голови, тіло, стопи, нігті

Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України
Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Саме рушники беруть участь у до­гляді за обличчям і тілом, допомага­ють підтримувати домашній побут та прикрашають інтер'єр кухні і ванної.

Пропонуємо кілька корисних порад про те, якими мають бути рушники, як часто їх треба прати, коли доцільно замінити папе­ровими тощо.

На що слід звернути увагу, вибираючи рушники?

Перевагу варто надавати натуральним матеріалам (бавовна, бамбук). Вони гіпоа­лергенні та володіють природними антибак­теріальними властивостями, запобігаючи розмноженню шкідливих мікроорганізмів. Невелика кількість льону у складі тканини до­дає ефект легкого ліфтингу і мікромасажу. Максимально привабливого вигляду набуває рушник, у складі якого є шовк. Ці волокна об­лагороджують тканину гладкістю і блиском. Вміст синтетичних волокон не повинен пере­вищувати 20%. Синтетика підвищує зносос­тійкість, проте знижує здатність поглинати вологу. Додавання віскозних волокон зни­жує собівартість, позитивно позначається на м’якості, однак вироби з додаванням синте­тичних волокон гірше вбирають вологу.

Популярні бамбукові рушники, щільність і поглинання вологи якими навіть вищі, ніж у бавовняних.

Щільність: виробники вказують цей па­раметр в грамах на квадратний метр. Ре­комендуємо вибирати рушники щільністю від 400−600 г/м2. Зверніть увагу на висоту ворсу. Оптимальний — середній ворс за­вдовжки близько 5 мм.

Рівномірність і стійкість фарбування можна перевірити, провівши по кольоро­вій поверхні білою серветкою або носовою хусткою. Якщо на білому залишилися сліди фарби, то тканина втратить свою привабли­вість вже після першого прання. Не найкраща ознака — наявність різкого хімічного запаху.

Види рушників

Залежно від призначення є кілька ви­дів рушників: лазневі, для обличчя, кухонні, для рук і ніг, дитячі, пляжні, декоративні та паперові рушники.

Лазневий рушник — великих розмірів, з м’яких матеріалів, щоб ним було зручно повністю обгортати тіло. Його використо­вують не тільки вдома, а й в готелях, сау­нах, СПА-центрах. Найбільшу популярність завоювали махрові волокнисті вироби, які добре вбирають вологу.

Для лиця — невеликі рушники, якими зручно витирати шию та обличчя під час вмивання. Обирати краще бамбукові або бавовняні.

Для рук — маленькі рушники, які можна розмістити не тільки у ванній, а й на кухні. А ще — їх зручно брати з собою у поїздку.

Виробами, призначеними для того, щоб витирати ноги, в жодному разі не витирай­те рук, обличчя, тіла.

Для тіла — великі пухнасті рушники, в які можна цілком загорнутися і повністю ви­тертися після душу або ванни.

Кухонні мають свою специфіку експлу­атації, оскільки контактують з жиром, хіміч­ними засобами, продуктами харчування. Матеріал такого рушника повинен легко переносити часті прання. Найкраще відда­вати перевагу безворсовим лляним виро­бам або тканинам з вафельним тисненням.

Які рушники підійдуть дітям?

Дітям найбільше підійдуть яскраві барвисті рушнички, які будуть додатко­вим мотиватором виконання гігієнічних процедур. Існують цікаві варіанти дитячих рушників-пончо, моделей з капюшоном тощо.

Чим небезпечне використання несвіжих рушників?

Рушник — предмет індивідуальний, і важ­ливо, щоб ним не користувалися інші люди! У кожного члена сім'ї мають бути своя зуб­на щітка, гребінець для волосся та свій на­бір рушників. Це правильно і безпечно.

Коли ми витираємося, багато відмерлих клітин шкіри потраплять з тіла на рушник. Вологий рушник — ідеальне середовище для розмноження різних мікроорганізмів. Контактуючи зі шкірою, ці мікроорганізми залишаються на ній і активно розмножу­ються.

Несвіжий рушник може стати причиною розвитку алегрії, атопічного дерматиту, псоріазу, екземи, акне, стрептодермії, яка проявляється у вигляді «заїди» в куточках рота. Через рушник можуть передаватися лишаї, папіломи та дерматомікоз — грибко­ва інфекція, що вражає ділянку голови, тіло, стопи, нігті.

У випадку пошкодження цілісності шкі­ри використання брудного рушника може спровокувати інфікування травмованої ді­лянки.

Як часто прати рушники?

Від чистоти рушників залежить здоров’я людини! Часто прання рушників залежить від кількості людей, які живуть у будинку, наявності маленьких дітей, призначення кожного рушника та рівня вологості у ванній кімнаті і того, як провітрюється приміщення.

Рушники потрібно прати відразу піс­ля того, як вони починають втрачати свіжість, не рідше як після 3−4-денного використання. Навіть якщо ви ними не ко­ристувалися декілька днів, не варто від­кладати прання.

Прати рушники після одного вико­ристання потрібно у таких випадках:

  • потрапляння на рушник біологічних рі­дин (слина, сеча, виділення з рани);
  • рушник, яким з тіла витирався піт або який залишався вологими у спортивній сумці упродовж кількох годин;
  • зберігання рушника у ванній кімнаті із зачиненими дверима, коли рушник не ви­сихає повністю;
  • атопічного дерматиту, екземи або чут­ливої шкіри з метою запобігання подаль­шому подразненню епідермісу.

Після прання рушник повинен ретельно висохнути на відкритому повітрі. Якщо його не досушити в сирій неопалюваній ванній, то волога тканина стане ідеальним середовищем для бактерій, цвілі, вірусів, дріжджо­вих грибків.

У яких випадках доречно замість звич­них махрових рушників використовувати паперові?

За наявності запальних ділянок шкіри, стрептодермії доцільно замість звичних мах­рових витирати обличчя паперовими рушника­ми. Головне — не застосовувати інтенсивного тертя, яке може пошкодити шкіру. Достатньо декілька разів легко промокнути обличчя.

Паперові рушники одноразового вико­ристання стали незамінними помічниками у повсякденному житті. Рушники можуть бути різними за розміром, кольором, тов­щиною, фактурою та призначенням. Осно­вні їхні переваги:

  • добре вбирання води;
  • простота та універсальність викорис­тання;
  • відсутність ворсинок на шкірі після ви­тирання;
  • одноразове використання;
  • можливість вторинної переробки.

Треба пам’ятати, що рушник — це виріб, який регулярно контактує зі шкірою, а зна­чить, його якість безпосередньо впливає на стан здоров’я людини. Тому купувати слід продукцію перевірених виробників, не забувати перевіряти склад тканини та наяв­ність сертифікатів якості у виробника.За матеріалами, наданими Львівським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України, підготувала Ірина-Марія Лис.

Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.