Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Справу проти львівського «беркута» закрили, не поцікавившись думкою постраждалих…

Судді затягували і сам процес, кажуть майданівці

У засіданні Київського Апеляційного суду командир львівського «Беркута» Р. Пацеляк брав участь дистанційно, через відеозв’язок із СІЗО. Фото Олександра Тимошенка.
У засіданні Київського Апеляційного суду командир львівського «Беркута» Р. Пацеляк брав участь дистанційно, через відеозв’язок із СІЗО. Фото Олександра Тимошенка.

Київський апеляційний суд скасував ухвалу Солом’янського райсуду столиці про закриття кримінальної справи щодо колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка і скерував цю справу до того ж суду на новий розгляд. Пацеляка звинувачують у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні мирним зібранням та професійній діяльності журналістів 18 лютого 2014 року під час мирної ходи Кріпосним провулком та вулицею Інститутською.

Із рішенням Солом’янського райсуду від 29 лютого цього року про закриття провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності не погодилися прокурори і постраждалі на Майдані. На їхню думку, суддя Солом’янського райсуду Анатолій Ясельський, закриваючи цю справу (процес у ній тримав від липня 2016 року), грубо порушив права постраждалих. Зокрема, не надав їм можливості підготувати та висловити свої позиції після ознайомлення із клопотанням, яке подала адвокатка Пацеляка Наталія Вознюк.

На всі судові процеси, які стосуються Майдану, приходять учасники Революції Гідності, які постраждали від «Беркута». Фото Олександра Тимошенка.
На всі судові процеси, які стосуються Майдану, приходять учасники Революції Гідності, які постраждали від «Беркута». Фото Олександра Тимошенка.

В апеляції такі претензії визнала слушними. Тепер суд першої інстанції повинен буде заново, з дотриманням передбачених законом процедур, розглянути клопотання захисниці Пацеляка.

Сумнівів нема: цю (одну з двох) справу проти командира львівського «Беркута» таки закриють — оскільки збігли передбачені законом 10 років для притягнення до кримінальної відповідальності звинуваченого. Але факт залишається фактом: представники Феміди у ході судового процесу часто були не на висоті, своїми дивними рішеннями підігрували тим, кому було інкриміновано злочинні дії на Майдані. Про це йшлося і у кількох сотнях скаргах, запереченнях на дії судді Ясельського, які подавали постраждалі і прокурори. Вони стверджували: під різними надуманими приводами резонансний процес судді і звинувачені затягували, через це не було допитано всіх постраждалих. Більше того, за шість років у суді так і не спромоглися допитати самого Пацеляка…

Один із тих, хто у 2014 році відчув на собі «беркутівські» кийки — журналіст-фотограф Олександр Тимошенко так відреагував на ухвалу Київського апеляційного суду: «Хоча й маленька, але перемога. Для тих, хто ще вірить у справедливість, це ще один крок в намаганні здолати не реформовану судову систему». Пан Тимошенко закликав Вищу раду правосуддя прокинутися і знайти управу на «недоторканих» суддів, які, попри численні скарги, відчувають безкарність.

Схожі новини