Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це писали не ви, а штучний інтелект!»

Студенти використали ChatGPT. Нідерландський виш «інноваційного підходу» не оцінив і всі роботи анулював

Колаж wsj.com
Колаж wsj.com

Як повідомляє нідерландське видання De Volkskrant, Вільний університет в Амстердамі анулював роботи всіх студентів 3-го курсу з виховальної етики. Причина? У виші дійшли висновку, що усі ті роботи створені за допомогою штучного інтелекту — мережевого чат-бота ChatGPT.

У одного з викладачів Vrije Universiteit (VU) в Амстердамі виникли підозри щодо робіт його студентів. Викладач виявив, що рівень їхніх робіт значно вищий, ніж у попередні роки, а стиль, у якому вони написані, практично однаковий… За даними De Volkskrant, про цей факт викладач повідомив керівництво університету, яке призначило спеціальну комісію. А та, ознайомившись з роботами хитрих спудеїв, констатувала, що дійшло до «масштабних порушень». Як наслідок, усі студентські роботи анулювали, і спраглі знань дівчата і юнаки мусять писати нові…

Vrije Universiteit — не єдиний виш у Нідерландах, викладачі якого стурбовані використанням студентами штучного інтелекту (ШІ).
Мережевий чат-бот ChatGPT дуже популярний, адже здатен «навчатися»… Як інформує дослідницька агенція GfK, аж 30% нідерландських студентів регулярно використовують ChatGPT. А розслідування випадків імовірного шахрайства з використанням ChatGPT триває зараз у п’яти вишах Нідерландів, повідомило видання NRC.

Виявити шахрайство, вчинене з допомогою штучного інтелекту, доволі складно, зазначає De Volkskrant. Програми, що викривають плагіат, працюють, розпізнаючи точні фрагменти текстів, а ChatGPT постійно генерує нові унікальні тексти…

«Детектори штучного інтелекту існують, але через високий ризик помилок ненадійні», — констатує видання.

Нещодавно Лейденський університет порадив своїм викладачам, аби ті частіше вимагали від студентів висловлювати їхні власні точки зору. Це, мовляв, ускладнить використання ШІ… Виш також радить викладачам, аби рекомендували студентам звертатися до джерел, які з’явилися після 2021 року, оскільки чат-бот ChatGPT поки що не має до них доступу.

А тим часом…

Президент США Джо Байден заявив, що сім найбільших американських компаній, які працюють над розвитком ШІ, зобов’язалися гарантувати безпеку своєї продукції. Зокрема, компанії пообіцяли, що дозволять зовнішнім експертам тестувати програми перед їх появою на ринку, і що захистять свої системи ШІ від потенційних кібератак. Компанії також зобов’язалися інвестувати у розвиток систем ШІ заради розв’язання найбільших проблем суспільства — від лікування раку до зміни клімату й створення нових робочих місць.

У зустрічі з Байденггом взяли участь глави Microsoft, Google, Meta, OpenAI, Anthropic, Inflection AI і Amazon.

Схожі новини