Передплата 2024 «Добрий господар»

Поляки хочуть мати більшу армію

А одним із головних військових союзників вважають Україну

На думку більшості поляків, чисельність Збройних сил Польщі необхідно збільшити до 300 тисяч осіб. Фото PAP.
На думку більшості поляків, чисельність Збройних сил Польщі необхідно збільшити до 300 тисяч осіб. Фото PAP.

За даними опитування, проведеного соціологічною службою United Surveys на замовлення радіо RMF FM і видання Dziennik Gazeta Prawna, понад 60% поляків підтримують намір міністерства оборони Польщі збільшити чисельність польських Збройних сил до 300 тисяч осіб.

27,5% опитаних заявили, що це однозначно правильне рішення, 35,9% оцінили його як досить добре. Тільки 15,3% респондентів вважають намір збільшити чисельність Збройних сил Польщі радше хибною ідеєю, а 7,2% опитаних — однозначно поганою (а ще 14,1% респондентів не знали, що відповісти).

Найголовніший військовий союзник Польщі - США

Таку думку поділяють аж 73,4% опитаних поляків. Наступні місця у цьому «рейтингу» посіли Велика Британія (головним військовим союзником Польщі її назвали 5,7% респондентів), Німеччина (2,3%) і Україна (2%).

І нарешті, соціологи запитали поляків про їхнє ставлення до урядових планів збільшити витрати на оборону — до 3% валового внутрішнього продукту. (За нормами НАТО, країна-член Північноатлантичного альянсу має витрачати на оборону не менше 2% ВВП, і Польща, на відміну від багатьох країн-членів НАТО, цю вимогу виконує). «Однозначно так» збільшенню витрат на оборону до 3% відповіли 19,6% опитаних, «радше так» — 29%, «радше ні» — 22,5%, «однозначно ні» — 16,7%, «не знаю» — 12,2%.

Схожі новини