Передплата 2024 «Добра кухня»

У Мюнхені знову відкрився «Октоберфест»

На найбільшому в світі пивному фестивалі літровий кухоль бурштинового напою коштує від 12,6 до 13,8 євро

До "напівзаходів" на "Октоберфесті" не звикли: пиво п'ють традиційними для фестивалю в Мюнхені літровими кухлями. Фото oktoberfesttours.travel.
До "напівзаходів" на "Октоберфесті" не звикли: пиво п'ють традиційними для фестивалю в Мюнхені літровими кухлями. Фото oktoberfesttours.travel.

Після дворічної перерви, спричиненої пандемією коронавірусу, 17 вересня у німецькому Мюнхені (федеральна земля Баварія) відкрився 187-й пивний фестиваль «Октоберфест». «Уже на світанку тисячі людей, попри холод і мряку, очікували на місці події, — інформує німецьке видання Die Welt. — Після відкриття натовпи рушили у бік пивних наметів».

Любителі пива займали чергу перед входом на територію «Октоберфесту» з… 5-ї години ранку, повідомляє Die Welt. Сотні цікавих також спостерігали вранці у центрі Мюнхена, як броварі їхали на Theresienwiese (Луку Терези) своїми святково прикрашеними возами, навантаженими пивними діжками.

У 2020 і 2021 роках найбільший у світі пивний фестиваль скасували — через пандемію коронавірусу. Цього року жодних ковідних обмежень на «Октоберфесті» немає. Щоправда, організатори попросили відвідувачів, аби ті обов’язково робили тести, якщо мають симптоми застуди, і не приходили на фестиваль хворими. Утім, лікарі не мають сумнівів, що після «Октоберфесту» кількість позитивних ковід-тестів у Німеччині зросте. Але численних гостей фестивалю це не лякає. Бо ж як добре відомо, губить людей зовсім не пиво…

Із 2019-го пиво на фестивалі подорожчало на 16%

До пандемії «Октоберфест» щороку відвідували шість мільйонів відвідувачів, нагадує Die Welt. Чи вдасться цього року якщо не побити рекорд за кількістю гостей, то бодай повторити його? Прогнози різні. Хтось каже, відвідувачів буде навіть більше, мовляв, після дворічної вимушеної перерви гості «зголодніли»… Інші ж стверджують, що шести мільйонів відвідувачів очікувати точно не варто. Хоча би тому, що з 2019 року пиво на «Октоберфесті» подорожчало аж на 16 відсотків. Традиційний для мюнхенського свята пива літровий кухоль пива («масс») коштує 2022 року від 12,6 до 13,8 євро.

Протягом двох фестивальних тижнів («Октоберфест» триватиме до 3 жовтня) баварське свято пива охоронятимуть близько 600 німецьких поліціянтів, яким допомагатимуть правоохоронці з Франції та Італії. На вході до Theresienwiese гостей фестивалю вибірково перевірятимуть. Як і в минулому, перебувати на території «Октоберфесту» з великими сумками чи рюкзаками заборонено.

Схожі новини