Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Постачав рф обладнання для виробництва ядерної зброї"

Александра С. судять у німецькому Дрездені. "Процес демонструє, яких зусиль докладає кремль, аби дістатися до західних військових технологій"

У німецькому Дрездені (Саксонія) триває судовий процес у справі Александра С.

"Це людина, яка постачала оборонній промисловості путіна технології для виробництва ядерної і хімічної зброї", — пише Zeit Online. Серед звинувачень також порушення санкційного режиму Євросоюзу щодо експорту товарів подвійного призначення, тобто таких, які може використати військова промисловість.

Підсудний, інформує Zeit Online, був учасником таємної мережі, контрольованої спецслужбами кремля. Александр С, який мав чудову репутацію у рідному Ляйпцигу (його цінували, зокрема, за зв’язки у східній Європі), чотири роки був членом Комітету зовнішньої торгівлі Торгово-промислової палати Німеччини.

"У його поясненнях повно суперечностей"

Суд над Александром С. розпочався 24 травня 2022 року в залі Вищого окружного суду в Дрездені, який посилено охороняють. "Обвинувачений, імовірно, постачав до росії без дозволів спеціалізоване лабораторне обладнання, призначене для роботи над зброєю масового знищення. Він діяв у рамках "таємної мережі забезпечення", контрольованої спецслужбами кремля", - наголошує Zeit Online.

Звинувачення у шпигунстві й сприянні рф у виробництві ядерної зброї підсудний відкидає. Під час судового розгляду Александр С. стверджував, що поставлене до рф обладнання мало бути використане не з військовою метою. Зокрема, у фармакології... "У його поясненнях повно суперечностей, - коментує справу експерт із державної безпеки. - Підсудний намагається зображати наївність, але повірити у неї вкрай важко".

"Заробив понад мільйон євро"

"Цей судовий процес демонструє "сіру зону" антиросійських санкцій, - пише Zeit Online. - І дає уявлення про ті зусилля, яких кремль докладає заради придбання західних технологій для своєї армії, що майже п’ять місяців воює з Україною, бомбардуючи житлові будинки й торговельні центри. І може загрожувати цілому світові".

Видання підкреслює, що російська зброя масового ураження створюється, зокрема, завдяки імпорту обладнання з Німеччини, а Александр С. "ігнорував усі попередження, щоб мати можливість продовжувати свій бізнес".

У звинувачувальному акті федеральний прокурор навів 12 випадків порушення Александром С. німецьких законів - Про зовнішню торгівлю і Про контроль над військовою зброєю. "Таким чином підсудний міг заробити понад мільйон євро", – додає Zeit Online.

Продовжив експорт до рф через підставні фірми

Александр С. народився 1964 року в Магдебурзі (колишня комуністична НДР, тепер федеральна земля Саксонія-Ангальт), у німецько-російській сім'ї. Після навчання в офіцерській школі в Льобау одержав диплом інженера-хіміка, дослужився до підполковника. 1989 року, коли впала Берлінська стіна, пішов із армії. Як фахівець із геофізичних вимірювальних систем наприкінці 90-х років потрапив до москви. Там Александр С. познайомився з чоловіком, який став його тестем. Саме з ним "став розвивати у росії комерційні відносини".

Згодом Александр С. постачав до рф спеціальне обладнання, зокрема, для роботи з токсичними й радіоактивними матеріалами, а також інші "товари, які може використовувати російська збройна промисловість". 2014 року, після анексії росією українського Криму, Європейська комісія "запровадила санкції, які перешкоджали бізнесу С.", - тому що прилади, на постачанні яких до рф той заробляв гроші, були "товарами подвійного використання" (у звичайній і військовій промисловості). А відтак дозвіл на експорт такого обладнання до рф мало дати Федеральне відомство зовнішньої торгівлі й економіки.

"Ті санкції негативно вплинули на російську збройну промисловість, тому з 2014 року розпочалися спроби передачі технологій до рф через широкий спектр каналів, включаючи російські підставні компанії", — каже керівник відділу безпеки Федерації німецької промисловості Маттіас Вахтер.

"Заборона експорту подвійного призначення, запроваджена в ЄС після нападу росії на Україну 2014 року, по суті нічого не змінила, - констатує Zeit Online. - Хіба що російська сторона краще маскується". Попри те, що експортувати до росії стало складніше, "Александр С. знайшов спосіб, як цьому зарадити". Організовані ним підставні компанії працювали, зокрема, у Казахстані й Китаї.

Співпрацю зі спецслужбами рф прокурор "пробачив"…

11 лютого 2020 року Митне управління кримінальної поліції ФРН обшукало будинок і офіси Александра С. у Ляйпцигу. Його ім'я фігурувало у справі іншого німецького бізнесмена, якого звинувачували у контрабанді матеріалів для виробництва зброї і співпраці з компаніями, підконтрольними спецслужбам фсб рф.

Затримали С. у травні 2021 року. Підсудний досі заперечує, що знав про військові зв’язки своїх комерційних партнерів... Александра С. мають засудити за порушення Закону про зовнішню торгівлю, оскільки, інформує Zeit Online, федеральний прокурор зняв з фігуранта звинувачення у співпраці зі спецслужбами й сприянні виробництва зброї масового ураження. Мовляв, "це не вплинуло б істотно на суворість покарання"... Як припускають німецькі ЗМІ, Александру С. загрожує лише кілька років позбавлення волі.

Схожі новини