Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Якщо світ дізнається, скільки ми заробили на війні, будемо схожі на спекулянтів...»

Через подорожчання нафти й газу Норвегія просто купається у грошах

Кажуть, кому війна, а кому мати рідна... На тлі розв'язаної путінською росією війни проти України нафта й газ подорожчали, і маленька Норвегія, яка видобуває і продає ці енергоносії, одержує шалені прибутки. Деяким норвезьким політикам через це соромно.

“Те, що Норвегія багато заробляє на цій війні, є проблемою, - каже депутатка норвезького Стортинґу (парламенту) від партії “Зелених” Лан Марі Нґуєн Берґ. - На нашу думку, ми не повинні перераховувати ці гроші до пенсійного фонду. Доцільніше було би передати їх до фонду солідарності з Україною”.

Своєю чергою, голова норвезької партії “Зелених” Уне Бастгольм іще у березні застерегла, що Норвегія "не може збагачуватися завдяки російському вторгненню в Україну”. І попередила: “Якщо світ дізнається, скільки ми заробили на цій війні, будемо схожі на воєнних спекулянтів... Не можемо заробляти на гуманітарній катастрофі”. При цьому лідерка “Зелених” посилалася на оцінки експертів, за якими прибутки Норвегії від видобутку нафти й газу 2022 року можуть перевищити урядові прогнози аж у шість разів.

Про яку саме суму йдеться, розповів під час зустрічі з делегатами Усепольського конґресу молодіжного діалогу прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, “понаднормові прибутки” (тобто такі, що перевищують середньорічні) від продажу нафти й газу "невеликої п'ятимільйонної країни, якою є Норвегія, перевищать сто мільярдів євро".

“Це ненормально й несправедливо, - переконаний пан Моравецький. - Звичайно, війна в Україні не є провиною Норвегії, але це опосередковане жирування на тому, що відбувається. На розв'язаній путіним війні”. Глава уряду Польщі закликав молодих поляків звернутися до своїх норвезьких однолітків. “Напишіть своїм молодим друзям у Норвегії, - запропонував Моравецький. - Норвежці повинні поділитися цим надлишковим, гігантським прибутком”. На думку Моравецького, молоді поляки мають також написати своїм норвезьким ровесникам “про призначення цих коштів для України, тобто для тих, хто найбільше постраждав унаслідок цієї цієї війни”.

Утім, не всі політики багатої скандинавської держави думають так, як норвезькі “Зелені” й прем'єр-міністр Польщі.

Зокрема, хоча заступник глави МЗС Норвегії Ейвінд Вад Петерссон (Партія праці) визнає, що прибутки від продажу нафти й газу зросли внаслідок війни в Україні, але звертає увагу на те, що вартість норвезького Державного пенсійного фонду дещо знизилася - через зміни курсів валют на світових фінансових біржах.

“Норвезька економіка й норвезькі споживачі також відчувають зростання цін на електроенергію і бензин, - нагадав пан Петерссон державному ТБ. - Але Норвегія значною мірою долучається до підтримки України, і надаватиме на ці цілі усе більше й більше коштів”.

Прибутки від продажу видобутих на морських платформах нафти й газу торгів Норвегія за традицією акумулює у “Державному пенсійному фонді за кордоном” (Statens pensjonsfond utland), також відомому як Нафтовий фонд. Цей один із найбільших у світі державних інвестиційно-ощадних фондів володіє 1,4 % усіх компаній, які котируються на світових фондових біржах, а вартість його активів сягає - увага - 1,35 трильйона доларів (!). Головне завдання цього фонду - забезпечити усім норвежцям достойні пенсії. Схоже, за добробут норвезьких пенсіонерів можна не переживати…

Схожі новини