Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цінності для поляків важливіші, ніж ціни

Аби допомогти Україні, громадяни братньої країни готові до проблем через санкції проти рф

Аж 84 % громадян РП упевнені: Польща повинна запроваджувати економічні санкції проти рф, аби допомогти Україні, - навіть якщо через ті санкції життя у Польщі здорожчає. "Однозначно так", за даними опитування Kantar Public для тижневика Polityka, на відповідне запитання відповіли 56 % респондентів, а "радше так" - 28 %.

Під час опитування громадян РП також запитали: чи повинні країни-члени НАТО, зокрема Польща, допомогти Україні у її війні проти росії з використанням військової сили? 27 % опитаних відповіли "однозначно так", 23 % - "радше" так". Тобто половина поляків вважає, що Північноатлантичний альянс мав би зараз воювати з рф разом із Україною. Відповідь "однозначно ні" на це запитання дали 16 % респондентів, відповідь "радше ні" - 21 %. 13 % опитаних обрали відповідь "важко сказати".

За даними Kantar Public, 53 % опитаних поляків уважають, що біженці з України мають право залишатися у Польщі стільки, скільки буде необхідно. На думку 33 % респондентів, біженців треба тимчасово прийняти у Польщі, але потім мають переїхати до інших держав. 6 % опитаних відповіли, що біженців з України треба перемістити з Польщі до інших країн Європейського Союзу якомога швидше, а 8 % респондентів обрали відповідь "важко сказати".

Дослідники з Kantar Public також намагалися з'ясувати, як війна в Україні впливає на внутрішню польську політику. Запитали, зокрема, чи після початку цієї війни потрібно ще сильніше захищати демократію, верховенство права й незалежні суди в Польщі, відсутність яких призводить до побудови режиму, що панує у рф. Поляки не мають сумнівів: за послідовний захист демократії висловилися 75 % респондентів.

Було в опитуванні й таке запитання: чи зараз, у час небезпеки, полякам варто забути про політичні розбіжності, відкласти усі суперечки на потім і підтримувати дії чинної влади? Аж 78 % опитаних відповіли на це запитання ствердно.

Читайте також: І PESEL одержати, і дітей до школи влаштувати

Схожі новини