Передплата 2024 «Добра кухня»

У що має влучити космічний зонд DART?

Апарат NASA повинен “збити” астероїд, відстань до якого - аж 11 мільйонів кілометрів!

У середу, 24 листопада, о 8.21 за київським часом, із космодрому в американській Каліфорнії стартувала ракета Falcon 9, збудована компанією SpaceX Ілона Маска. Ракета вивела у космос унікальний зонд DART, завдання якого — змінити курс астероїда, відстань до якого становить понад 11 мільйонів кілометрів.

Пряму трансляцію старту ракети із зондом провела NASA (Національна авіакосмічна агенція США). Місією космічного зонда DART є перевірка можливості зміни курсу астероїда, потенційно небезпечного для Землі.

DART здійснить 10-місячний політ до подвійного астероїда Didymos (складається з двох космічних тіл, одне з яких обертається навколо іншого), віддаленого від нашої планети на 11 мільйонів кілометрів.

Зіткнення 633-кілограмового зонда з астероїдом має відбутися, згідно з розрахунками науковців, наприкінці вересня 2022 року — на швидкості 23,7 тисячі кілометрів на годину.

DART стане першим апаратом, який випробує у космосі новий іонний двигун — NEXT-C, який працює на сонячній енергії. Протягом майже усього свого польоту космічним зондом керуватимуть із Землі. Але в останні чотири години перед зіткненням «націлювання» на астероїд здійснюватиме автономна система керування, створена NASA.

Як розповів керівник програми планетарного захисту NASA Ліндлі Джонсон, місія DART стане першим із багатьох випробувань у рамках програми захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Хоча жоден із відомих наразі астероїдів не становить для нашої планети реальної небезпеки, чимало небезпечних космічних об’єктів, упевнені в NASA, ще не виявлені.

За підрахунками NASA, у космосі виявлено близько 90% астероїдів, які летять у напрямку Землі, діаметром понад один кілометр. І лише близько 40% таких астероїдів менших розмірів, наприклад, діаметром кількасот метрів. А тим часом, астероїд діаметром «лише» 150 метрів, якби врізався в Землю, міг би повністю знищити велике місто або спричинити руйнівні цунамі…

Читайте також: Британський винищувач F-35B хочуть захопити… росіяни

Схожі новини