Передплата 2024 «Добра кухня»

Коронавірус «посилили», аби став біологічною зброєю?

Саме її комуністичний Китай вважає «основою перемоги» у майбутній світовій війні

Комуністичний Китай вивчав потенціал різних коронавірусів не менше ніж шість років, готуючись до війни із застосуванням біологічної зброї. Це випливає з документів, які має у своєму розпорядженні британське видання Daily Mail. Зокрема, в Інституті вірусології в Ухані, впевнені експерти із Франції, китайці працювали над «посиленням функцій вірусу», тобто генетичними модифікаціями, які полегшують передачу патогенних мікроорганізмів від тварин до людини. Як пише французьке видання Le Figaro, група дослідників на чолі з вірусологом Етьєном Декролі виявила у генетичному матеріалі коронавірусу сліди таких експериментів.

Інститут вірусології у китайському Ухані. На переконання багатьох вчених, перевірка цього закладу експертами ВООЗ мала «структурні, процедурні й аналітичні недоліки». Фото economictimes.com
Інститут вірусології у китайському Ухані. На переконання багатьох вчених, перевірка цього закладу експертами ВООЗ мала «структурні, процедурні й аналітичні недоліки». Фото economictimes.com

Згідно з документами, доступ до яких одержало видання Daily Mail, ще 9 років тому Китай започатку­вав національну програму, яка мала на меті виявити нові мікроорганізми, здат­ні заражати людей, вивчити їх еволюцію і знайти чинники, відповідальні за поши­рення захворювань. Масштабний про­єкт під назвою «Виявлення патогенів, що переносяться дикими тваринами», фі­нансувався Національним фондом при­родничих наук КНР.

У ході реалізації проєкту китайці за­значили, що «виявлено велику кількість нових вірусів, які спричиняють серйозне занепокоєння міжнародної вірусологіч­ної спільноти». Ті віруси можуть спричи­нити нові інфекційні хвороби, «які станов­лять велику загрозу здоров’ю та життю людей, а також можуть спричинити сер­йозні економічні втрати та навіть вплину­ти на соціальну стабільність».

А 2018 року китайські науковці, що брали участь у проєкті «Виявлення пато­генів, що переносяться дикими тварина­ми», заявили, що дослідницькі групи вия­вили чотири нові патогени й десять нових бактерій, а також «понад 1640 нових віру­сів — за допомогою технології метагено­міки». Йдеться про генетичні досліджен­ня, що передбачали, зокрема, вилучення генетичного матеріалу зі зразків фекалій і крові кажанів, що живуть у печерах на півдні Китаю. Дослідженнями хворих ка­жанів займався, зокрема, Інститут віру­сології в Ухані. Нагадаємо, саме з цього китайського міста коронавірус поширив­ся світом.

Керівник китайського проєкту Сю Цзяньгуо два роки тому заявив, що за його результатами «формується гігант­ська мережа профілактики й боротьби з інфекційними захворюваннями». Мов­ляв, усі наші дослідження — виключно на благо людства… Утім, іще за кілька тиж­нів до офіційного підтвердження Пекі­ном перших випадків захворювання на Covid-19 Інститут вірусології в Ухані за­крив інтернет-доступ до своєї бази зраз­ків вірусів. А пізніше, нагадаємо, Китай заблокував усі спроби Заходу перевірити китайські біологічні лабораторії, де могли проводитися генетичні експерименти з патогенними мікроорганізмами.

Дані, на які посилається Daily Mail, збі­гаються з даними, що містяться у звіті збройних сил КНР від 2015 року (доступ до цього звіту має Державний депар­тамент США). Іще шість років тому ки­тайські військові дійшли висновку, що «основою перемоги» у глобальному сві­товому конфлікті буде біологічна зброя. Тоді ж Пекін визначив ідеальні умови для здійснення атаки з використанням такої зброї, щоб максимізувати ефект від її за­стосування, і оцінив вплив, який мала би така атака на «медичну систему ворога».

А тим часом, констатує французьке видання Le Figaro, версія про витік ко­ронавірусу з лабораторії Інституту віру­сології в Ухані стає дедалі ймовірнішою. Газета посилається на експертів, які ви­магають ретельного міжнародного роз­слідування з цього приводу. На їхню дум­ку, комуністичний Китай, який Le Figaro називає «імперією непрозорості», впер­то приховує правду про походження віру­су SARS-Cov-2.

Нагадаємо, наприкінці березня глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус висло­вився щодо версії про витік коронавірусу з лабораторії в Ухані вельми скептично. При цьому ефіоп посилався на результа­ти поїздки фахівців ВООЗ до Китаю. Мов­ляв, наші експерти усе оглянули й жодних доказів не знайшли… Але 27 учених із 10 країн, які надіслали нещодавно лист до ВООЗ, її висновки щодо походження ко­ронавірусу жорстко критикують.

Зокрема, дослідниця Паризького ін­ституту Jacques Monod Віржині Куртьє-Оргогозо звинуватила експертів ВООЗ у недостатній компетентності й конфлік­ті інтересів і закликала Гебреєсуса пояс­нити «структурні, процедурні й аналітич­ні недоліки дослідження», проведеного тими експертами в Ухані. «Усі експерти, які поїхали до Китаю, були затверджені пекінським комуністичним режимом», — наголосила Куртьє-Оргогозо. І повтори­ла: версію про витік коронавірусу з лабо­раторії в Ухані виключати не можна.

Французькі експерти, на яких поси­лається Le Figaro, вважають, що китай­ці працювали в Ухані над «посиленням функцій вірусу», тобто генетичними мо­дифікаціями, що полегшують передачу патогенних мікроорганізмів від тварин до людини. Сліди таких експериментів вия­вила у генетичному матеріалі коронаві­русу група дослідників на чолі з вірусоло­гом Етьєном Декролі.

Le Figaro також цитує французьких експертів з питань безпеки, які багато років боялися, що у лабораторії Інсти­туту вірусології в Ухані Китай створить «бактеріологічну атомну бомбу». Цю ла­бораторію свого часу збудували фран­цузи, але потім вони втратили контроль над проєктом. Точніше, китайці францу­зів «посунули»… «Багато хто з нас не хо­тів передавати настільки чутливі техноло­гії державі, яка не є нашим союзником», — розповів Le Figaro один із тодішніх чи­новників французького МЗС.

Схожі новини