Передплата 2024 ВЗ

"Справа Веджіє Кашка" перемагає

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду справу про турецького шахрая у Криму

Як повідомив відомий адвокат Микола Полозов, який працює зі справами Меджлісу кримськотатарського народу, Європейський суд з прав людини комунікував, тобто повідомив про прийняття для розгляду по суті справи, його скаргу за так званою «справою Веджіє Кашка».

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року у Сімферополі російські «опричники» затримали групу кримських татар — Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких нібито підозрювали у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. При проведенні операції із затримання в одному з кафе Сімферополя стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, яку начебто силовики вдарили прикладом автомата. Пізніше жінка померла.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, в зв'язку з яким затримали групу активістів, є шахраєм, який вкрав гроші сім'ї ветерана національного руху Веджіє Кашка. Він втерся у довіру до дочки ветерана і обманом виманив у сім’ї гроші, а потім відмовлявся їх повертати.

7 квітня 2019 року підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя виніс вирок фігурантам «справи Веджіє Кашка», обвинуваченим у вимаганні коштів. Руслана Трубача, Бекіра Дегерменджі і Казима Аметова засудили до трьох років умовно, з випробувальним терміном три роки. Асану Чапуху суд призначив покарання у вигляді три з половиною роки умовно, з випробувальним терміном три роки.

Бекір Дегерменджі, Асан Чапух, Казим Аметов і Руслан Трубач не визнали свою провину, оскільки за всіма ознаками справа є фальсифікованою, а операція із затримання проведена на основі заздалегідь організованої підстави. Власне її учасникам тому й присудили такі «м'які» вироки, щоб знівелювати той факт, що грубі дії силовиків призвели до смерті ветерана національного руху, відомої всьому Криму людини, що була ще радянською дисиденткою. Та прикрити той факт, що потерпілій не була надана своєчасна медична допомога.

Микола Полозов пояснює, з огляду на те, що ЄСПЛ незабаром починає розгляд державного позову «Україна проти Російської Федерації», з приводу анексії та порушення прав людини у Криму, шанси на швидкий розгляд справи Веджіє Кашка збільшуються".

Комунікувати скаргу в процесуальній практиці ЄСПЛ означає, що суд вже скерував документи державі, дії якої оскаржуються, для ознайомлення та подання письмових зауважень. Європейський суд з прав людини планує провести відкриті слухання і винести рішення Великої палати за позовом України проти Росії щодо порушення прав людини у загарбаному Криму 14 січня.

Схожі новини