Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Без маски у Греції можна ходити тільки вдома»

А щоб вийти на вулицю, треба відправити СМС із відповідним проханням і вказати вагому причину

Північна Греція охоплена вірусом. Аби зупинити поширення пандемії, уряд закрив країну на місячний локдаун. Як переживають греки ізоляцію? Про це розповіла голова Асоціації української діаспори у Греції «Українсько-Грецька Думка» Галина Маслюк.

— Греція у першу хвилю пандемії показала, як тре­ба ефективно боротися з ко­ронавірусом. Але з початком туристичного сезону вірус знову запанував… Причина — туризм?

— Навряд чи вірус привез­ли туристи. Греція обмежила їх в’їзд, впускала тільки людей з ЄС і лише на два тижні. А з 7 по 21 вересня лімітовано впусти­ла туристів з Росії — по 500 осіб на тиждень. Зараз, коли Гре­ція у локдауні, навіть цього не­має… Локдаун ввели тому, що у країні слабка система охоро­ни здоров’я. Уряд переживає, щоб країна впоралась з напли­вом хворих у стаціонари. У кра­їні 1200 реанімаційних місць — якщо масово хворітимуть люди, не буде як рятувати важкохво­рих. Особливо складна ситуація на півночі Греції. Ця територія країни у червоній зоні, Аттика теж. Майже 30% населення Са­лонік вже інфіковано…

Лікарі пов’язують збільшен­ня кількості хворих у Греції з сезонним похолоданням. На грецьких островах цього року було гарне літо, а потім те­пла і суха осінь. До кінця жов­тня температура повітря сяга­ла 26−27 градусів, вода у морі була дуже тепла. І от уже дру­гий тиждень тут прохолодна волога погода. А північ Греції є найхолоднішим регіоном, для поширення вірусу там склали­ся сприятливі умови.

Про греків кажуть, що живуть не у помешканні, а просто неба: це дуже комунікабельна нація. Це й призвело до того, що вірус почав інтенсивно поширювати­ся… Тому запровадили локдаун, аби люди не контактували між собою. Зараз греки відправ­ляють СМС-повідомлення, щоб отримати дозвіл вийти з дому, і отримують відповідь-підтвер­дження, що мають право пере­суватися. За першу добу лок­дауну, у суботу, 7 листопада, прийшло 4,7 мільйона СМС-повідомлень (населення краї­ни трішки перевищує 10 мільйо­нів). Наступного дня, у неділю, після 21.00 надійшов ще міль­йон СМС-ок. Люди просили до­зволу бігати крос чи гуляти з тваринами… Грекам важко вси­діти вдома, люблять вечірнє життя, тому така кількість про­хань випустити їх на вулицю. У зв’язку з цим локдаун став ще жорсткішим — тепер передбаче­на комендантська година з 21-ї до 5-ї ранку. У цей час виходити на вулицю не можна, окрім про­гулянок з тваринами, причому біля дому, неподалік вказаної в СМС адреси.

— На скільки ввели локдаун?

— Попередньо було до 30 лис­топада. Але щойно уряд продо­вжив карантин до 14 грудня. По­дейкують, це триватиме до літа. Чергуватимуть локдаун з посла­бленнями, карантинні заходи із якимись проміжними дозвола­ми.

— Штрафують людей, які порушують карантин?

— Так, штрафують. Якщо весною штраф за порушен­ня становив 150 євро, то те­пер — 300 євро. Такий штраф за відсутність маски. Без мас­ки можна ходити тільки вдо­ма. Маска повинна бути всю­ди, якщо людина виходить на вулицю. У лісі, у парку гуля­ємо у масках! Із домашньою тваринкою можуть гуляти од­ночасно двоє людей, але вони зобов’язані бути у масках і до­тримуватися дистанції — 1,5 метра. Якщо поліція виписала штраф, інформація йде авто­матом у податкову. Цей штраф з людини знімуть стовідсотко­во! Немає можливості жодних оскаржень у судах. У нас жар­тують, що Греція — батьківщина Олімпійських ігор, тому стільки охочих бігати у недільний ве­чір…

— Греція показує приклад дисципліни у боротьбі з коро­навірусом…

— Греки шанобливо ставлять­ся до своїх стареньких, бере­жуть їх. Якщо на вулиці бачать когось з висунутим з маски но­сом, перехожі можуть зроби­ти зауваження. Навіть мігранти, які не надто дисципліновані, хо­дять у масках. У Атенах є лабо­раторія, яка проводить аналіз міських відходів. За даними цієї лабораторії, останнім часом підвищився рівень вживання наркотиків і психотропних речо­вин, антидепресантів — на 60%. У зв’язку з економічною кризою, що триває у Греції з 2008 року, 2014-го теж був такий пік, коли люди дуже важко переносили депресивний стан економіки. І відображалося це у підвищено­му рівні споживання наркотич­них препаратів і антидепресан­тів… Повернення до показників 2014 року свідчить, що насправ­ді Греція дуже важко перено­сить цю пандемію.

Схожі новини