Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після ковіду «почуваюся краще, ніж 20 років тому»

Президент США Дональд Трамп запевняє, що його організм здолав «китайський вірус». І вірить – це допоможе йому переобратися

«Почуваюся прекрасно», — повідомив президент США Дональд Трамп у своєму улюбленому Твіттері. І додав, що з нетерпінням чекає на другі телевізійні дебати з кандидатом у президенти від Демократичної партії Джо Байденом, які відбудуться 15 жовтня у Маямі (штат Флорида). Своє швидке одужання від коронавірусу Трамп хоче використати як аргумент у виборчій кампанії. Мовляв, інфікування стало наслідком його рішення повернутися до нормальної роботи, але ж не міг учинити інакше. «Я знав, що це небезпечно, але мені довелося це зробити, — каже Трамп. — Я стояв на передовій, брав на себе ініціативу». Такий собі американський ковбой, організм якого здолав «китайський вірус»… Але чи «куплять» це виборці?

У військовому шпиталі у штаті Меріленд Дональд Трамп, який потрапив туди минулого тижня з позитивним тестом на ковід і деякими симп­томами коронавірусної хвороби, провів лише кілька діб. Уже через два дні президент США розміс­тив у Twitter відео, на якому зая­вив: йому вже краще, невдовзі повернеться на роботу. І справді, у ніч на вівторок (за київським ча­сом) Трамп покинув шпиталь і ге­лікоптером Marine One повернув­ся до Білого дому у Вашингтоні. «Почуваюся справді чудово, кра­ще, ніж 20 років тому, — запевнив Трамп американців. — Не бійтеся ковіду. Не дозволяйте, аби він па­нував над вашим життям».

Критики Трампа з табору де­мократів відразу засумнівалися у тому, що президент справді оду­жав. Мовляв, Трамп просто утік зі шпиталю, натиснувши на пер­сонал… Але доктор Шон Кон­лі з військового шпиталю Walter Reed, у якому перебував пре­зидент, підтвердив: за останню добу стан зараженого коронаві­русом Трампа справді покращив­ся, а від його останньої гарячки минуло вже понад три доби. Тож американський лідер «відповідає усім критеріям для виписки з лі­карні», запевнив Конлі. За його словами, команда медиків, яка лікує Трампа, є «обережно опти­містичною», тому й прийняла рі­шення про «безпечне повернен­ня президента додому, де йому буде надана цілодобова медична допомога світового рівня». Конлі каже, що жодного тиску на меди­ків Трамп не чинив. Водночас цей лікар не відповів, чи є у Трампа пневмонія, пославшись на необ­хідну конфіденційність. Шон Кон­лі також не повідомив, коли саме Трамп здав негативний тест на коронавірус.

«Я з нетерпінням чекаю на де­бати у четвер, 15 жовтня, у Ма­ямі. Це буде чудово», — написав Дональд Трамп у Twitter. Це бу­дуть уже другі теледебати між Трампом і Байденом. Хто виграв перші? З одного боку, соцопи­тування говорять про перемо­гу Байдена. Наприклад, за дани­ми опитування WSJ і NBC News, 49% респондентів відповіли, що кращим на дебатах був Байден, і лише 24%, що переміг Трамп. Але водночас усі експерти зазна­чають, що Трамп, постійно пе­ребиваючи Байдена, не дозво­лив тому наводити аргументи на свою користь. І, можливо, у такий спосіб Трамп завадив Байденові переконати тих виборців, які ще не визначилися… Так чи інакше, Трамп вірить, що другі теледе­бати допоможуть йому перемог­ти у трьох «штатах, які вагаються» (тобто таких, де виборці можуть проголосувати як за республікан­ця, так і за демократа) — Флори­ді, Пенсильванії і Мічигані. Саме ці три штати, вважають політо­логи, будуть на цих президент­ських виборах ключовими. Другі теледебати відбудуться у Маямі (Флорида), і Трамп налаштова­ний дати там вирішальний бій. За даними соціологів, перевага Байдена над Трампом у цих трьох штатах є мінімальною, тож чин­ний президент цілком може змі­нити ситуацію на свою користь.

Звичайно, своє одужання Трамп уже використовує у ви­борчій кампанії. Коли покидав військовий шпиталь, президен­та США гаряче вітали кілька­сот його прихильників. А коли прилетів до Білого дому, Трамп піднявся на Південну терасу, зняв маску і кілька хвилин по­зував фотографам… Виборців, які ще не визначилися, Трамп прагне перетягнути на свій бік, звертаючи увагу на буцімто не­здатність Байдена виконувати обов’язки президента — через надто поважний вік. Мовляв, 78-річний Джо Байден уже вза­галі не здатний сконцентрува­тися, не кажучи вже про трива­лу напружену роботу… Схоже, Дональд Трамп і далі гнутиме цю лінію, але вже з нової позиції — як сильний лідер, який, на від­міну від слабкого Байдена, не боїться підступного ковіду, і ор­ганізм якого цей «китайський ві­рус» швидко перемагає.

Схожі новини