Передплата 2024 «Добрий господар»

Черчілля теж «расистом» назвали...

А ще агресивні демонстранти осквернили кілька військових монументів. Британський уряд готує жорстку відповідь

Як інформує британська газета The Sunday Telegraph, уряд Сполученого Королівства має намір значно посилити покарання за осквернення військових монументів. За планом, який обговорили міністри юстиції і внутрішніх справ та генпрокурор, такі злочини мають каратися позбавленням волі терміном до 10 років. Уряд Бориса Джонсона відреагує у такий спосіб на наругу над кількома монументами, яку вчинили днями учасники «антирасистських» протестів. Зокрема, вандали обписали спреєм статую колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчілля, що височіє у Лондоні перед будівлею парламенту Сполученого Королівства.

Від британських «антирасистів» потерпів та­кож Cenotaph — меморі­ал, присвячений військовим, загиблим під час двох світо­вих воєн (демонстранти, зо­крема, намагалися підпалити розміщений на монументі пра­пор Великої Британії). Були та­кож облиті фарбою два вій­ськові меморіали у графстві Лінкольншир.

«Антирасистські» протес­ти у Британії стали відголо­ском масових заворушень у США, приводом для яких була смерть Джорджа Флойда, 46-річного рецидивіста й нар­комана. У Міннеаполісі (штат Міннесота) цей афроамерика­нець був затриманий поліціян­тами, коли намагався розраху­ватися фальшивою купюрою. Правоохоронці застосували надмірну фізичну силу, і Флойд помер… Поліціянта заарешту­вали й звинуватили у вбив­стві, він стане перед судом. А Сполученими Штатами про­котилася хвиля демонстрацій, учасники яких виступили про­ти расизму, який, на їхню дум­ку, став справжньою причиною убивства Флойда. До мир­них демонстрантів приєдна­лися погромники й мародери, які грабували й підпалювали крамниці. Під час американ­ських заворушень кілька осіб загинули, зокрема правоохо­ронці… «Флойдівські» демон­страції у Великій Британії та­кож були масовими. Попри те, що вуличні зібрання че­рез пандемію коронавірусу там зараз заборонені, учас­никами майже 200 маніфеста­цій стали на островах близько 150 тисяч осіб. Понад сто з них заарештовані, десятки поліці­янтів поранено.

Статую Черчілля на Пар­ламентській площі Лондона вандали спаплюжили двічі. Спочатку написали спреєм гасло, скероване проти по­ліції, а потім про те, що Чер­чілль був расистом… Аби захистити пам’ятник від по­дальших нападів, бронзово­го Черчілля закрили метале­вими щитами.

Аби захистити пам’ятник від подальших нападів, бронзового Черчілля закрили металевими щитами.
Аби захистити пам’ятник від подальших нападів, бронзового Черчілля закрили металевими щитами.

На захист колишнього бри­танського прем’єра висту­пив нинішній, лідер Консерва­тивної партії Борис Джонсон. «Пам'ятник Вінстону Черчіл­лю на Парламентській площі є постійним нагадуванням про його досягнення у порятун­ку цієї країни і всієї Європи від фашистської та расистської тиранії», — написав Джонсон у соцмережі Twitter. На дум­ку Джонсона, напади агресив­них демонстрантів на статую Черчілля є «абсурдними» й «га­небними». «Так, Черчілль іноді висловлював думки, які були для нас неприйнятними і є та­кими сьогодні. Але він був ге­роєм і цілком заслужив на цей пам’ятник». За словами Джон­сона, минуле Великої Брита­нії не можна змінювати або цензурувати. Хоча пам’ятники були встановлені представни­ками попередніх поколінь, які розуміли добро і зло інакше, ніж розуміють їх британці сьо­годні, «ці пам’ятники вчать нас нашого минулого, з усіма його недоліками. Їх повалення було би брехнею про нашу історію і збідніло би знання майбутніх поколінь».

Іще більше, ніж лондон­ська статуя Черчілля, потерпів пам’ятник Едварду Колстону у Бристолі. Монумент скинули з п’єдесталу, розмалювали фар­бою, протягнули містом і кину­ли у річку Ейвон… Купець Кол­стон, що жив на рубежі XVII і XVIII століть, торгував, зокре­ма, рабами. Його Королівська африканська компанія пере­везла до Америки близько 80 тисяч африканських невільни­ків… Водночас для Бристоля Колстон зробив дуже багато: заснував у цьому англійсько­му місті школи, лікарні й хра­ми. Міністр внутрішніх справ Сполученого Королівства Прі­ті Пейтел (має індійське похо­дження) назвала повалення пам’ятника Колстону у Брис­толі «абсолютною ганьбою». За словами Пейтел, «такій на­сильницькій поведінці виправ­дання немає».

Уже 23 червня на розгляд Палати громад має бути пред­ставлено законопроєкт, авто­рами якого є два депутати-кон­серватори, колишні військові Гулліс і Сандерленд, — про кри­мінальну відповідальність за осквернення військових мемо­ріалів. За інформацією Sunday Telegraph, посилити покаран­ня за наругу над монумента­ми, пов’язаними з пам’яттю про війни, готова також опо­зиційна Лейбористська партія. Глава МВС у тіньовому кабіне­ті Нік Томас-Саймондс повідо­мив Sky News, що опозиція го­това співпрацювати з урядом у цьому питанні.

Фото EПA і AFP

Схожі новини