Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За Конєва Кремль ледь не помстився... рицином

Таємний агент із отрутою прибув до Праги з РФ. Чеська контррозвідка завадила трьом убивствам?

Депутати комітету парламенту Чехії з питань безпеки вважають, що Служба безпеки й інформації (BIS), яка виявила російського агента, діяла правильно. Адже той «дипломат» привіз зі собою сильну отру­ту — рицин. Імовірно, росіянин мав убити, зокрема, главу 6-го району Праги Онджея Колажа, який прийняв рішення про демонтаж пам’ятника радянському маршалу Конєву.

Чеська газета Denik N із поси­ланням на анонімного депута­та парламенту повідомила: BIS підтвердила інформацію про при­їзд до Праги росіянина з диплома­тичним паспортом, який насправді є агентом однієї зі секретних служб РФ (найімовірніше, ГРУ). І який мав при собі сильну отруту — рицин. «Зливши» інформацію про аген­та з рицином у ЗМІ, BIS запобігла його злочинній діяльності на тери­торії Чехії. «Рициновий» агент пере­буває зараз на території посольства РФ у Празі. (Підстав для депортації цієї особи з дипломатичним паспор­том немає, бо бракує доказів, що він справді мав намір когось отруїти).

Як стверджують інші ЗМІ Чехії, те­леканал CT1 і видання Seznam, росій­ським агентом, який привіз до Праги отруту, є в. о. керівника представни­цтва «Росспівробітництва» в Чехії Ан­дрій Кончаков. Формально це «Рос­співробітництво» підпорядковується МЗС РФ і має «сприяти поширен­ню за кордоном об’єктивних уявлень про сучасну Росію»… У цій «конторі» повідомлення чеських ЗМІ про рицин назвали «провокацією». А Кончаков каже, у його валізі були лише дезін­фікувальні засоби й цукерки…

Попередження BIS про крем­лівського агента з рицином чеська влада сприйняла серйозно. Після приїзду Кончакова до Праги трьом чиновникам столичного самовря­дування було надано охорону. Це празький бургомістр Зденек Гржиб, який сприяв перейменуванню вули­ці, де розташоване посольство РФ, на вулицю Бориса Нємцова (убито­го в Москві російського опозиціоне­ра), староста Онджей Колаж, який прийняв рішення про демонтаж пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву, і староста Павел Ново­тни. У районі Праги, який він очолює, встановлено меморіальну табли­цю на честь солдатів Російської ви­звольної армії генерала Андрія Вла­сова. Ця армія не лише воювала на боці вермахту, а й у травні 1945 року брала активну участь у визволенні Праги від німецьких нацистів (у боях на празьких вулицях власовці втра­тили близько 300 бійців).

Схожі новини