Передплата 2024 «Добрий господар»

Принц Гаррі: «Іншого вибору я не мав»

Замість прояснити ситуацію з «розлученням» із монаршою родиною, напустив додаткового «туману»...

Остання перед виїздом до Канади промова британського принца Гаррі мала би трохи прояснити історію їхнього з принцесою Меґан «розлучення» з королівською родиною. Але Гаррі хіба що ще більше усіх заплутав… Утім, можна припустити, що стосунки Гаррі й Меґан із іншими членами монаршої родини були не безхмарними. Настільки, що подружжю довелося «емігрувати».

За інформацією AFP, увече­рі 20 січня принц Гаррі вирушив із Лондона до канадського Ван­кувера, де вже перебували його дру­жина Меґан Маркл і їхній 8-місячний син Арчі. Перед від’їздом принц узяв участь у Британсько-африкансько­му інвестиційному саміті й благодій­ному прийомі Sentebale. Гаррі також мав 20-хвилинну приватну зустріч з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

На прийомі Sentebale принц Гаррі виступив із промовою. «Я хочу, щоб ви почули від мене правду, якою мені хочеться поділитися, — заявив Гаррі. — Правду не від принца чи герцога, а від Гаррі, за яким ви спостерігали протягом 35 років його дорослішан­ня, і який зараз уже має більш чіткі цілі». Попри пафосний початок, нічо­го принципово нового про несподі­ване рішення подружжя «відокреми­тися» від королівської родини Гаррі не повідомив. «Відчуваю глибокий сум через те, що все до того дійшло, — розповів принц. — Було багато мі­сяців переговорів, після багатьох ро­ків випробувань. Я знаю, що не за­вжди мав рацію, але у мене не було іншого вибору, враховуючи, як усе розвивається»… За словами Гаррі, він хотів би й надалі служити короле­ві, не отримуючи при цьому бюджет­них коштів, але «це виявилося не­можливим».

Принц наголосив: рішення про переїзд до Канади не означає, що вони з Меґан якимось чином зра­джують Сполучене Королівство: «Ве­лика Британія — це мій дім і місце, яке я люблю, і це ніколи не зміниться».

Нагадаємо, 9 січня 2020-го гер­цог і герцогиня Сассекські, Гаррі та його дружина Меґан Маркл (стар­ша від принца на три роки американ­ська кіноакторка), оголосили: вони відмовляються від ролі «високопос­тавлених» членів королівської сім’ї і планують працювати, — аби ста­ти фінансово незалежними. 13 січ­ня королева Єлизавета І І погодилася на «перехідний період», під час яко­го Гаррі й Меґан житимуть у Канаді й Великій Британії.

Раніше Гаррі й Меґан неоднора­зово заявляли, що втомилися жити під «лупою» ЗМІ. Зокрема, Меґан ка­зала, що пристосуватися до коро­лівського життя їй було «важко», і що вона була не готова до уваги, з якої медії стежили за нею. Хоча, мовляв, британські друзі попереджали, що бульварна преса може «зруйнува­ти» її життя… Як розповів «королів­ський» кореспондент BBC, «значну частину роботи» подружжя «просто не терпіло», а Гаррі «ненавидів ка­мери й нудьгував протягом церемо­ній». Схоже, усе це правда, бо Гар­рі й Меґан повідомили: з березня 2020 року відмовляться від співпра­ці з «королівськими» ЗМІ, які мають ексклюзивне право відвідувати за­ходи з членами монаршої родини та публікувати їхні нові фото, — через те, що ці медії начебто «спотворюють ін­формацію».

Коли наприкінці минулого року британське видання Mail on Sunday без дозволу опублікувало приватний лист Меґан, Гаррі емоцій не прихову­вав: «Я втратив свою матір (загиблу в автокатастрофі принцесу Діану. Авт.), і тепер бачу, як моя дружи­на стає жертвою тих самих потужних сил… Я бачив, що відбувається, коли хтось, кого я люблю, змінюються так, що їх більше не сприймають як ре­альних людей».

Що це за «ті самі потужні сили»? Про це можна лише здогадуватися. Можливо, принц Гаррі мав на ува­зі не лише надокучливі медії? «Ко­ролівський» кореспондент ВВС інформує, що між Гаррі й Меґан та ін­шими членами королівської родини завжди існувала «чітка межа». За чут­ками з Букінгемського палацу, коро­лева Єлизавета І І ставилася до Ме­ґан Маркл прохолодно. Начебто не склалися у Меґан і стосунки з дружи­ною принца Вільяма (старшого бра­та Гаррі), Кейт Мідлтон. Чи не через це дещо охолонули й стосунки двох братів між собою? Гаррі казав нещо­давно, що вони з Вільямом «на різних стежках»…

Схожі новини