Передплата 2024 «Добрий господар»

Америкою блукає привид соціалізму

Деякі кандидати у губернатори й конгресмени від Демократичної партії мають відверто ліві погляди

Пам’ятаєте Берні Сандерса, суперника Гілларі Клінтон на «праймеріз» у Демократичній партії США? Ліві погляди кандидата, який називав себе «соціалістом», багатьом виборцям демократів, особливо молоді, подобалися. Але за підтримки керівництва Демократичної партії «праймеріз» виграла Клінтон. Після чого програла на виборах кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу… У листопаді американці обиратимуть Палату представників, третину Сенату й 39 губернаторів штатів. Серед кандидатів від демократів чимало послідовників Сандерса. Як-от 28-річна Александрія Окасіо-Кортес, яка виграла у Нью-Йорку «праймеріз» серед кандидатів у Палату представників Конгресу від Демократичної партії.

Нью-Йоркський конгресмен Джо Кроулі уже десять разів обирався від дільниці, що включає в себе Бронкс і Квінз, райони, які населяють іммігранти та «трудящі» (working people). Але цього разу Кроулі, який мав підтримку керівництва Демократичної партії і три мільйони доларів на виборчу кампанію, програв «праймеріз» 28-річній жінці без політичного досвіду. Окасіо-Кортес провела свою кампанію за кількадоларові пожертви пересічних ньюйоркців.

У мексиканському ресторані Flats Fix, де Александрія працювала за барною стійкою, пише New York Times, досі висить її фото, на якому вона готує коктейль. Останні два роки займалася власною виборчою кампанією, збираючи по 5−10 доларів із особи на невеличких зустрічах виборців-сусідів. Спілкувалася з тисячами простих нью-йоркців. І сьогодні Окасіо-Кортес сміливо заявляє, що в Демократичній партії США настав час «генераційних, расових та ідеологічних змін».

Перемога Окасіо-Кортес на внутрішньопартійних «праймеріз» у Нью-Йорку, аналізує американських оглядачів wyborcza. pl, нагадує про загальнонаціональні «праймеріз» демократів два роки тому, перед президентськими виборами 2016-го.

«Соціаліст» Сандерс, який тоді кинув виклик партійному істеблішменту, програв Клінтон, яку підтримало керівництво демократів. Та поразка Сандерса, впевнені деякі американські політологи, призвела до поразки демократів на президентських виборах…

Виборці-демократи Сандерса, як і виборці-республіканці Трампа, втомилися від «звичайних» політиків. До програшу Клінтон Трампові спричинилися ті working people, які після її перемоги на «праймеріз» відвернулися від демократів у таких традиційно «їхніх» штатах, як Вісконсин чи Пенсильванія.

Ті «сині комірці» вважали, що партія, кандидатом якої стала «елітна» Клінтон, не представляє їхні інтереси, тож повернулися обличчям до Трампа, який вчасно висунув гасла «порятунку» working people. А ті виборці демократів, які мільярдеру Трампу не повірили, чекали на своїх кандидатів. І схоже, дочекалися.

Судячи з внутрішньопартійних «праймеріз» перед листопадовими виборами до Конгресу, Демократична партія починає змінюватися. Зокрема, серед її кандидатів, пише журнал New Yorker, рекордна кількість жінок. Стейсі Абрамс є першою «чорною» кандидаткою у губернатори Джорджії. Полетт Джордан — перша корінна американка (індіанка), яка хоче стати губернатором Айдахо. А Файруз Саад зі штату Мічиган може стати першою конгресменкою-мусульман кою.

Нових кандидатів від Демократичної партії об’єднують відверто ліві ідеї. Зокрема, безоплатна медицина для всіх американців, безоплатна вища освіта у державних вишах, а також гарантована оплачувана «декретна» відпустка (США є єдиною розвиненою державою світу, де оплачуваної відпустки для породіль немає взагалі — жодного дня).

Такі гасла ще недавно вважалися у США небезпечним «соціалізмом», і політик, який наважувався відстоювати такі «радикальні» погляди, був приречений на поразку. Але все змінюється…

Схожі новини