Передплата 2024 «Добрий господар»

Майже президент

Перемога у другому турі французьких виборів у Макрона практично в кишені. Якщо Ле Пен не знайде в ній дірку...

Французькі соціологи спрацювали на відмінно: у другий тур президентських виборів вийшли саме ті двоє кандидатів, які лідирували в опитуваннях. Лідер руху «Вперед», колишній міністр економіки Емануель Макрон набрав у першому турі 24,01 % голосів виборців, а лідер ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен — 21,3 %. У другому турі, кажуть соціологи, президентом Франції буде обрано Макрона. Опитування обіцяють йому від 61 % до 64 % голосів. Утім, скидати з рахунків Ле Пен не варто. Нестримний популізм, яким зваблює французів лідер «Національного фронту», може переконати частину виборців, які 23 квітня голосували за інших кандидатів... Яку саме? Побачимо 7 травня.

Після першого туру Емануель Макрон одержав підтримку багатьох кандидатів, які поступилися йому в першому. Зокрема, голосувати в другому турі за Макрона закликали своїх прихильників кандидат від партії «Республіканці» Франсуа Фійон і кандидат від Соціалістичної партії Бенуа Амон. Останній наголосив: є різниця між політичним суперником (мав на увазі Макрона) і ворогом республіки (тобто Ле Пен). Проявити «республіканську єдність», тобто принципово не голосувати за ультраправого кандидата, закликав виборців і чинний президент Франції Франсуа Олланд.

Понад 90% виборців Амона, кажуть соціологи, голосуватимуть у другому турі за Макрона. Як і понад 75% виборців ультралівого кандидата Жана-Люка Меланшона (хоча сам він від підтримки Макрона утримався). Попри те, що Фійон закликав своїх прихильників голосувати за Макрона, третина з них, свідчать дані опитувань, підтримають у другому турі Ле Пен. Одні через те, що вона, як і Фійон, виступає проти антиросійських санкцій, а іншим, напевно, до вподоби жорстка антиіммігрантська риторика Ле Пен.

П опри невтішні для неї прогнози соціологів, Марін Ле Пен не здається, сподіваючись до 7 травня перетягнути виборців на свій бік. Лідер «Національного фронту» заявила: «Хочу привернути увагу французів до найважливішого сьогодні питання — ісламського тероризму. У цьому питанні пан Макрон виглядає слабким». Cтавка на боротьбу з тероризмом — прорахований хід Ле Пен. Перед першим туром французів, на вибір яких це питання суттєво впливало, було 35%. А після теракту в Парижі, який «випадково» стався якраз напередодні першого туру, таких виборців стало вже 42%... Враховуючи тісні зв’язки Ле Пен і Путіна, можна припустити, що господар Кремля взявся забезпечити своїй подружці чергове загострення «ісламського тероризму» у Франції. У західних ЗМІ навіть з’явилися повідомлення, що теракт між першим і другим турами виборів Кремль уже профінансував...

Інший козир Ле Пен — популізм. За Макрона найактивніше голосували жителі Парижа і великих міст, загалом, економічно благополучних регіонів. А Ле Пен перемогла у регіонах із вищим рівнем безробіття і нижчою заробітною платнею. Лідер «Національного фронту» пояснює безробітним: ваші робочі місця зайняли іммігранти, яких я вижену... Якщо Макрон закликає жити по коштах, виступає за поступове скорочення дефіциту бюджету, то Ле Пен каже, що державні витрати, зокрема, на фінансову допомогу малозабезпеченим, можна збільшити. А якщо бюрократи з ЄС заважатимуть захищати французьку економіку, то французи на референдумі можуть сказати Євросоюзу «до побачення»... Така популістська риторика може сподобатися, зокрема, молодим французам, які активно голосували саме за радикалів, Меланшона й Ле Пен. Тож завдання останньої — переконати молодь прийти на дільниці.

Вибори у Франції мають величезне значення також для України, адже фактично йдеться про майбутнє нашого головного політичного й економічного партнера — Європейського Союзу. «Ці вибори є референдумом про Європу, — наголосив комісар ЄС із економічних і фінансових питань, француз П’єр Московісі. — Ле Пен представляє націоналістичну партію, яка хоче «Фрексіту». Якщо переможе Ле Пен, Франція вийде з ЄС і зони євро. Це фатальна позиція для Європи...». За словами Московісі, у другому турі протистоятимуть одне одному «два бачення Франції і Європи»: «толерантність і відкритість» проти «замкнутості й жорстокості, пронизаних ксенофобією».

Успіх Макрона, навпаки, зміцнить ЄС. Колишній міністр економіки виступає (і це дуже важливо для України) за збереження тісних відносин Франції і Німеччини. Саме Париж і Берлін багато в чому визначають зовнішню політику ЄС, зокрема, щодо підтримки України і санкцій проти Росії. Поміркований Макрон зміг би встановити дружні стосунки з канцлером ФРН Ангелою Меркель, і це, своєю чергою, збільшило би шанси блоку ХДС/ХСС (кандидатом у канцлери від якого є Меркель) на перемогу на осінніх виборах у німецький бундестаг. Німці люблять стабільність, у тому числі у зовнішній політиці.

...Перемога в другому турі не обіцяє Макрону легкого політичного життя. Уже в червні у Франції відбудуться парламентські вибори. Участь у них, обіцяє Макрон, візьме і його громадський рух «Уперед». Але зовсім не факт, що успіх Макрона на президентських виборах автоматично забезпечить успіх його рухові на парламентських. Якщо голоси французів розділяться приблизно так, як 23 квітня, сформувати в парламенті дієздатну коаліцію, а значить, ефективний уряд, буде складно. Не виключено, що новий уряд очолить представник партії «Республіканці». Тож виконати свої передвиборчі обіцянки Макронові буде непросто…

Закохався у свою шкільну вчительку, коли йому було 15 років...

39-річний Емануель Макрон одружений з Бриджит Троньо, яка старша від чоловіка на 24 роки. У день їхнього весілля її діти були його ровесниками... Бриджит була шкільною вчителькою Емануеля, викладала французьку мову. У день свого 17-річчя Емануель заявив Бриджит: «Що б ви не робили, як би від мене не ухилялися, я все одно з вами одружуся». Жінка тоді, пишуть французькі ЗМІ, лише посміялася над самовпевненим юнаком. Бриджит була заміжня й ростила з чоловіком трьох дітей... Але 2007 року Бриджит розлучилася й вийшла заміж за Емануеля. Спільних дітей у подружжя немає, тож Макрон бавиться з онуками своєї дружини. Фото, на яких Емануель і Бриджит — із пляшечками дитячого харчування для її онуків, облетіли всі газети Франції... Француженки здалися Емануелю без бою. А Бриджит модні журнали відразу назвали «іконою стилю».

Під час виборчої кампанії російські ЗМІ вкидали французам фейки про те, що Макрон є... геєм. Мовляв, зі старшою жінкою одружився спеціально для того, аби приховати свій потяг до чоловіків...

Схожі новини