Передплата 2024 ВЗ

Amnesty International: "Суд РФ щодо Карпюка та Клиха - "пародією на правосуддя"

  • 27.10.2016, 17:58
  • 4 026

Російську владу закликають розслідувати заяви про тортури над українцями та відмову в доступі до адвокатів.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International розцінюють як пародію на правосуддя судові процеси в Російській Федерації над громадянами України Станіславом Клихом і Миколою Карпюком. Про це йдеться в прес-релізі Amnesty International, оприлюдненому 27 жовтня, передає УТ.

"Двоє українців, засуджених у Росії після того, як їх тортурами змусили до зізнань у серії вбивств, стали жертвами пародії на правосуддя", — сказано в тексті.

В організації нагадують, що Карпюк і Клих були засуджені за звинуваченням у вбивстві російських солдатів в Чечні в 1990-і роки, незважаючи на надання переконливих доказів того, що їх обох не було в нестабільному регіоні в той час. При цьому Верховний суд Росії підтримав вирок в 22 роки ув'язнення для першого і 20 років для другого.

"Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі аргументи звинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами", — зазначив директор Amnesty International в Європі і Центральної Азії Джон Дальхізен.

"Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя Верховний суд знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення у справі в цьому пропагандистсько-показовому процесі", — додав він.

У прес-релізі наголошується, що Клих і Карпюк, які відносяться до української правої націоналістичної групи, не могли звернутися до своїх адвокатів протягом декількох місяців після арешту в 2014 році, під час яких, за їхніми твердженнями, їх катували для зізнань.

Клих розповів, що його змушували пити горілку поки він не втрачав свідомість, давали психотропні препарати, що змінюють свідомість, підвішували за ґрати його камери, катували електричним струмом та тримали в одиночній камері понад рік. "Жодна з цих заяв про катування не була розслідувана", — підкреслюють в Amnesty International.

Адвокат Клиха, яка була призначена державою Росія, не з'явилася під час його допиту, а потім з'ясувалося, що була в декретній відпустці.

"Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, так само як і відмову в доступі до адвокатів", — заявив Далхізен після апеляційного слухання в Москві 26 жовтня.

Також в прес-релізі наголошується, що тортури вплинули на психічне здоров'я Клиха, який виглядав стурбованим протягом всього процесу, який почався в жовтні 2015 року.

"Він роздягався в залі судового засідання, викрикував образи і вішався з ніг на голову в клітці відповідача. У листопаді 2015 р Клих порізався лезом в знак протесту проти відмови влади провести медичне обстеження. У жовтні 2016 р, він стверджував, що не пам'ятає дати народження і під час судового слухання просив, щоб його захищав Стас Міхайлов — російська поп-зірка", — нагадали в правозахисної організації.

В Amnesty International зазначили, що всі запити про незалежну психіатричну експертизу Клиха були відхилені, і замість цього його визнали здатним вистояти в суді. І це при тому, що до моменту застосування тортур він не мав ні амнезії, ні психічних захворювань.

"Ігнорування стану здоров'я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його уразливості, є жорстким і нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний фахівець якомога швидше", - підкреслив Дж.Дальхізейн.

Також в прес-релізі говориться, що обидва українці були членами Української національної асамблеї - Української націоналістичної самооборони (УНА-УНСО) і були засуджені в РФ за звинуваченням у членстві в групі бойовиків, яка вбила 30 російських солдатів під час конфлікту в Чечні від 1994- 96 рр.

"Обидва чоловіки заперечують всі звинувачення. Алібі Миколи Карпюка, що він навчався в Україні під час так званих злочинів, було проігнороване судом. Клих перебував під слідством в Україні за вчинення іншого злочину і отримав підписку про невиїзд", — нагадали в міжнародній правозахисній організації.

Порошенко доручив тиснути на РФ через Клиха і Карпюка

Президент назвав фарсом рішення щодо Карпюка та Клиха. Порошенко доручив добиватися посилення тиску на РФ заради звільнення українських політвязнів.

Так Порошенко на своїй сторінці Facebook прокоментував вирок в апеляційному суді в Росії українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, передає УП.

"Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. І це попри цілковиту абсурдність висунутих проти них обвинувачень та незважаючи на тяжкий стан здоров’я Станіслава, який потребує невідкладної медичної допомоги", - зазначив Порошенко.

"Абсурдність ситуації підкреслює і нещодавня відмова Москви передати Україні наших Олега Сенцова та Олександра Кольченка, нібито, через їхні російські паспорти. І це після того, як Омбудсмен РФ визнала, що і Кольченко, і Сенцов є громадянами України", - додав він.

"У зв’язку з цим доручив Міністерству закордонних справ та іншим профільним відомствам активізувати зусилля для найскорішого звільнення усіх громадян України і захисту їхніх прав, в тому числі з допомогою посилення міжнародного тиску на Росію", - додав президент.

Адвокат Карпюка і Клиха направить скаргу до ЄСПЛ

Захист українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка направить скаргу до Європейського суду з прав людини.

Про це в ефірі каналу "112 Україна" заявив адвокат українських політв'язнів Ілля Новіков.

Він зазначив, що таке рішення суду, яке підтвердило вирок українцям за участь у чеченській війні, було очікуваним.

"Єдиний слабкий плюс в тому, що зараз в нас з'явилась можливість направити повноцінну скаргу до Європейського суду з прав людини та є можливість шукати політичного рішення під час перемовин, оскільки до цього представники Росії говорили про те, що, допоки суд не винесе остаточний вирок, ніяких перемовин бути не може", - наголосив Новіков.

Клих назвав візит Савченко до суду піаром

Станіслав Клих, якого Верховний Суд Росії засудив на 20 років за нібито участь у чеченській війні, назвав візит Надії Савченко на судове засідання піаром.

Про це йдеться в останньому слові Клиха на засіданні суду, повідомляє "Медиазона".

"Ну що сказати, зараз ми дивилися телевізор, по всіх каналах там візит Надії Савченко до Верховного Суду. Хороший піар, хороший проект. Але я не розумію, яке місце тут у мене. Дуже неприємно, що моїх родичів по такому приводу турбують. Краще було зайнятися спортом або наукою. Я не розумію, чому з інтернету пропала інформація, що я був в Москві, був в Петербурзі, був в Ростові, і мене не ловили", - сказав Клих.

Також він назвав себе жертвою курортного сезону в Криму і зазначив, що не був у Чечні.

Верховний суд Росії підтвердив вирок українцям Клиху і Карпюку

Апеляція на вирок суду Чечні відхилена.

Верховний суд Росії залишив у силі вирок щодо громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Апеляція відхилена.

Під час розгляду справи адвокат українців заявляв, якщо суд залишить у силі вирок Верховного суду Чечні, то стане ганьбою для судової системи Росії і для нього особисто як адвоката.

Політв'язні Карпюк і Клих виступили у Верховному суді РФ з останнім словом

У суді відбувається розгляд апеляції.

Українські політв'язні Микола Карпюк та Станіслав Клих виступили з останнім словом по відеозв'язку у Верховному суді Росії.

Карпюк сказав, що суд повинен бути справедливим і неупередженим.

«Все це беззаконня, воно спрямоване тільки на одне - помститися мені за те, що я українець, і що я патріот своєї країни, це зрозуміло», - сказав він.

Карпюк додав, що і ФСБ, і всьому світу прекрасно відомо, хто з українців беруть участь у війні, а хто - ні. І він і Клих - не брали.

Клих зазначив, що не розуміє, чому з інтернету пропала інформація про те, що він був в Москві, в Петербурзі, в Ростові, і його не затримували. Він додав, що «знайшовся співробітник» ФСБ, який «займається наклепом» на нього

«Ви москвичі, ви прекрасно знаєте, якими проблемними є ці регіони», - звернувся Клих до суддів.

«Дай Бог, щоб це вплинуло на поліпшення відносин Росії і України», - сказав він.

Клих також прокоментував приїзд Савченко у залу засідань.

«Зараз ми дивилися телевізор, по всіх каналах там візи Надії Савченко у Верховний Суд. Хороший піар, хороший проект. Але я не розумію, яке місце тут у мене. Дуже неприємно, що моїх родичів по такому приводу турбують. Краще було зайнятися спортом або наукою», - сказав він.

Після останнього слова суд видаляється на рішення, а журналісти оточили Надію Савченко.

Савченко поїхала в Москву

Адвокат українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка просить екс-прем'єра Арсенія Яценюка про їхню підтримку, а поки на суд приїхала депутат Надія Савченко.

Колишній адвокат народного депутата України Надії Савченко Марк Фейгін переконаний, що перед тим як полетіти до Москви на судове засідання у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, вона отримала гарантії на високому рівні, що її відпустять назад в Україну.

«Вона б не в’їхала, якби не були на високому рівні дані відповідні гарантії. Ніяких сумнівів. Певно, хтось домовлявся про цей візит через людей, які мають доступ до відповідних установ. Перш за все - ФСБ, бо вона тримає контроль, і всі ці питання вирішує тільки вона. Я думаю, що її випустять. Без жодних сумнівів», - сказав адвокат в ефірі телеканалу «112 Україна».

Фейгін також висловив думку, що присутність Савченко на суді не вплине на вирок.

«Ніяк це не вплине. Всі рішення завчасно відомі. Незалежно від того, присутня там Савченко чи ні. Я думаю, що вирок залишать в силі, бо все вирішується не у Верховному суді, а в інших місцях. Тому я думаю, що немає жодних причин, щоб змінити вирок Карпюку та Клиху. Їх не існує. Їх не відпустять шляхом відміни попереднього вироку. Їх обміняють, в найкращому випадку», - сказав захисник.

Окрім того, у своєму Twitter Фейгін написав, що поїздка Савченко виглядає дуже дивно.

"Враховуючи, що Надію Савченко було засуджено в РФ, окрім іншого, й за незаконний перетин кордону, виглядає це дивно… Дуже", - написав він.

Верховний суд РФ сьогодні розгляне апеляцію на вирок Карпюку і Клиху

Адвокати впевнені, що суд підтвердить вирок.

У середу, 26 жовтня, Верховний суд Росії розгляне апеляцію на вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху.

Адвокати засуджених заявили, що не сумніваються в тому, що Верховний суд Росії підтвердить вирок, і мають намір ініціювати компанію зі звільнення своїх підзахисних за тією ж схемою, що і Надії Савченко.

Адвокат українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка просить екс-прем'єра Арсенія Яценюка про їхню підтримку, а поки на суд, який відбудеться в середу вранці, приїхала депутат Надія Савченко.

Про Савченко у своєму Твіттері повідомив журналіст "Нової газети" Антон Наумлюк.

"Надія Савченко в Москві. Приїхала на апеляцію у справі Карпюка і Клиха", - написав він.

Схожі новини