Передплата 2024 ВЗ

У Польщі захищають... демократію

Загроза їй існує, вважає голова Європарламенту. І навіть говорить про «переворот»...

У Польщі, яка є для українців символом успішних демократичних перетворень, заговорили про необхідність захисту... демократії. Передріздвяними вихідними на вулиці понад 20 польських міст за закликом новоствореного Комітету оборони демократії вийшли десятки тисяч демонстрантів. Вони обурені тим, що партія “Право і Справедливість” (ПіС), яка перемогла на парламентських виборах, “підминає” під себе Конституційний суд. У планах ПіС також “структурні зміни” на ТБ і радіо, у яких критики уряду вбачають спробу підпорядкування ЗМІ. Неоднозначні кроки нової польської влади помітили і в керівництві Європейського Союзу. “Те, що відбувається нині в Польщі, має ознаки перевороту”, - заявив голова Європейського парламенту Мартін Шульц.

У певнена перемога ПіС на парламентських виборах дозволила партії Ярослава Качинського сформувати уряд самостійно. Однак для того, аби вносити зміни до конституції, голосів у Сеймі однопартійній більшості бракує. Незалежний Конституційний суд, тішилися відразу після виборів у опозиційній тепер “Громадянській платформі”, не дозволить Качинському узурпувати владу... Саме Конституційним судом парламентська більшість насамперед і зайнялася. Кількох суддів КС, призначених “Платформою” начебто з порушенням процедури, депутати ПіС відкликали, натомість кількох інших, “своїх” - призначили. А далі взялися “поправляти” роботу Конституційного суду - поправками до закону, який регулює діяльність цього органу. (У вівторок, 22 грудня, Сейм 235 голосами ПіС ці поправки ухвалив).

Опозиція новації до закону про ГС гостро критикує. Зокрема, норму, за якою КС виноситиме рішення “як правило” повним складом, і не простою більшістю, як раніше, а двома третинами голосів. (Аби “свої” судді могли заблокувати будь-який вердикт КС?). Суд розглядатиме тепер усі подання, незалежно від важливості, у порядку надходження до КС. Причому на початок розгляду справи треба чекати від трьох до шести місяців. Опозиція у шоці: влада може грубо порушити конституцію, а КС візьметься за справу тільки через півроку... На думку однієї з голів Верховного суду РП Малгожати Герсдорф, поправки до закону призведуть до “паралічу” КС, оскільки суд “не буде в стані розглянути усіх справ, які до нього надходять, у належний термін”.

«На вулиці вийшли тисячі людей, які протестують проти кроків польського уряду. Тож мою стурбованість поділяють чимало поляків”, - упевнений Мартін Шульц. Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло вимагала, аби голова Європарламенту за свої слова про “переворот” вибачився, але той відмовився: “Я критикував не поляків, а дії польського уряду”.

Колишній глава МЗС РП Гжегож Схетина вважає, що Шульц трохи передав куті меду, але визнає: “важкої розмови у Брюсселі чи Страсбурзі не уникнути”, бо “те, що діється зараз у Польщі, для Європи є шоком”. Найімовірніше, дискусія щодо стану польської демократії відбудеться в Європарламенті уже в січні. Євродепутатам до таких важких розмов не звикати: раніше у ЄС жорстко критикували авторитарні замашки Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини.

Саме своєрідну “орбанізацію”, пише німецький Der Spiegel, хоче здійснити у Польщі Ярослав Качинський. Тобто зробити з Польщі державу, яка “контролює і виховує”, і в якій немає місця мультикультурному суспільству на зразок німецького чи французького. Утім, пише “Шпігель”, Качинський “не посунеться так далеко, як Орбан”, оскільки не може змінити конституцію, і чимало поляків його не підтримують.

Чому німецьке видання пише не про прем‘єра Шидло чи президента Дуду, а саме про Качинського? Це він, мовляв, а не Шидло, визначив склад уряду. “Шидло обіцяла під час виборчої кампанії, що слухатиме усіх поляків. Насправді ж слухає тільки один голос - Ярослава Качинського”, - вважає Der Spiegel. Анджей Дуда, на думку видання, є також “несамостійним політиком”, оскільки “ретельно допомагає реалізовувати плани Качинського”.

Дехто у Польщі вважає, що через неоднозначну політику влади на РП чекатимуть дострокові вибори. Мовляв, “ПіС” - не моноліт, партія йшла на вибори у союзі з іншими силами, і рано чи пізно парламентська більшість дасть тріщину... “Ярослав Качинський зробив висновки з надто поспішних рішень 2007-го (того року втратив прем’єрство - А. Є.), - заперечує такі прогнози депутат від Селянської партії Марек Савицький. - Схожих помилок більше не зробить. Його філософія у тому, що насамперед треба одержати інструменти влади. Спочатку Конституційний суд, потім медіа, прокуратура, суди”.

Утім, є у Польщі політик, який не хоче чекати, поки Ярослав Качинський реалізує свою “філософію”. Йдеться про екс-президента Леха Валенсу, якому вже “соромно” за демократичний вибір поляків. Зокрема, розлютив Валенсу Дуда. “Робить усе, аби поляків ділити, аби дратувати, денервувати”, - заявив екс-президент про господаря Бельведерського палацу. Валенса вже пропонує полякам референдум, на якому, вважає колишній лідер профспілки “Солідарність”, громадяни мали би проголосувати за “скорочення каденції парламенту й президента”. Такий референдум, каже Валенса, треба проводити не зараз, коли поляки “ще вірять у демагогію і популізм”, а пізніше, коли виборці розчаруються у владі. А якщо влада, коли програє референдум, не захоче піти? “Буде такий тиск вулиці, що їх просто винесуть”, - попереджає Валенса. Схоже, рецепти українського Майдану, на якому виступав перший президент вільної Польщі, йому сподобалися...

Схожі новини