Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від Орбана - до "Йоббіка"

Чому в Угорщині ростуть ксенофобські та екстремістські настрої?

Нинішній прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в політику увірвався стрімко — популярність та впізнаваність отримав 16 червня 1989-го після яскравого виступу на церемонії перепоховання Імре Надя та інших політичних діячів Угорщини, страчених у 1958-му. У своїй промові Орбан вимагав проведення вільних виборів і виведення радянських військ з угорської території. Він є засновником партії “Фідес” (абревіатура від FIatal DEmokratak SZovetsege, «Союз молодих демократів»). У 1990-му на перших демократичних виборах у посткомуністичній Угорщині Орбана обрали депутатом парламенту. У 1998 р., після перемоги «Фідес» на парламентських виборах, сформував правоцентристський уряд. У віці 35 років став наймолодшим прем’єр-міністром у сучасній Угорщині. У період першого прем’єрства Орбана Угорщина, разом з Польщею і Чехією, стала членом НАТО (у 1999 році). Та на виборах 2002-го партія «Фідес» зазнала поразки, Орбан пішов у відставку. В 2010-му стався реванш. На чергових парламентських виборах “Фідес” отримав більш як дві треті місць у парламенті. Орбан вдруге став прем’єр-міністром. У 2014-му “Фідес” знов отримав переконливу перемогу.

Віктор Орбан — суперечлива постать. За час його прем’єрства Угорщина перетворилася з демократичної країни ледь не в авторитарну. Орбан змінив Конституцію “під себе”, згорнув чимало інститутів демократії, спробував здійснити наступ на свободу слова, сконцентрував чималу владу у своїх руках. Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер недавно привітав на саміті ЄС угорського лідера вигуком «диктатор». Хоч країна неабияк скористалася тим, що стала членом ЄС, Орбан дедалі більше “наїжджає” на Європу. Водночас не приховує симпатій до Володимира Путіна. Якою є нинішня політична ситуація в Угорщині? Чого чекати від росту популярності екстремістських сил в країні? Як угорці ставляться до України та російсько-української війни? Про це кореспондент “ВЗ” розмовляла з професором політології університету міста Печ пані Андреа Шмідт.

- Нещодавно у Польщі відбулися вибори до парламенту, і напередодні голосування найвпливовіша “Газета виборча” надрукувала передовицю, де застерігала поляків від підтримки партії “Право і справедливість” (“ПіС”): мовляв, перемога цієї політичної сили може призвести до “орбанізації” Польщі. Чим ліберально налаштованих поляків так налякав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан?

- У нас є така фраза: “варшавський швидкий потяг”. Вона означає, коли щось відбувається у Варшаві, це повторюється в Угорщині. І навпаки. Багато угорських політологів, які коментували вибори у Польщі, казали, партія Качинського (лідер “ПіСу”) мала прийти до влади. Як свого часу до влади в Угорщині прийшов Орбан. Це було лише питання часу (і Качинський, і Орбан - праві консерватори з націоналістичним ухилом. — Авт.).

- Чому так?

- Це пов’язано з нашими історичними зв’язками. Наші держави не мали конфліктів. Завжди вдавалося домовитися. Навіть під час Другої світової війни не воювали. Коли польська влада мусила тікати з країни, Угорщина, попри те, що була по інший бік барикад, відкрила їм кордон, і вони без проблем приїхали в Угорщину. Згадайте 1956 рік, коли в соціалістичній Польщі виникли протестні настрої, що призвели до серйозної політичної кризи. Через три дні революція вибухнула в Угорщині. І вона була реакцією на ситуацію в Польщі. Я читала програму “ПіС”, вона дуже подібна на ту, з якою Орбан свого часу переміг на виборах. Ще одна цікава закономірність — у Польщі на цих виборах до парламенту не пройшла “лівіца” (ліві сили). В Угорщині ліві (соціалісти) колись (у 1994 році) мали 52% у парламенті, а зараз їхній рейтинг близько 7-8%. Тож на наступних виборах вони також можуть програти і не потрапити до парламенту. Зараз ліві шукають собі харизматичного лідера, який їх врятує.

- Їх врятує чи Угорщину врятує від Орбана?

- Політична ситуація в Угорщині непроста. Все більшої популярності набуває правоекстремістська націоналістична партія “Йоббік” (повна назва «Рух за кращу Угорщину». - Авт.) , яка за рейтингом друга після владної партії Орбана “Фідес”. Зараз її рейтинг — близько 20%. Провладна “Фідес” має лише на 5-7% більше. Рейтинг партії “Йоббік” росте за рахунок підтримки з боку молоді. Для них “Фідес” вже не є цікавою політичною силою. Коли партія Орбана вперше пройшла до парламенту, мала внутрішнє правило — члени партії мають бути молодшими за 35 років. На початках “Фідес” позиціонувала себе як партія для нової генерації угорців. Сам Орбан був молодим лідером. Потім став наймолодшим прем’єр-міністром у Європі і в історії Угорщини. Коли “Фідес” прийшла до влади (1998 рік), вікове обмеження про 35 років у партії було скасовано. Молодь бачить, що представники більшості партій зазвичай люди старшого віку. Якщо донька лідера партії вже виходить заміж (як кілька років тому донька Орбана), то цей чоловік не є репрезентантом молодого покоління. Партія “Йоббік” це використовує. Також активно використовує для комунікації з молоддю соціальні мережі. Чого не роблять інші, традиційні партії.

- Тобто основний виборець “Йоббіка”- молодь?

- Так. І люди, що живуть у селах.

- Але навряд чи за партію “Йоббік” голосують через те, що там молоді люди. Мабуть, причина інша? Яка?

- Ксенофобія. Вона також пов’язана з економічними проблемами. Коли рівень життя падає, з’являється бідність, то треба шукати причину цього, хто винен. Якщо люди бачать, що наш уряд виплачує багато грошей на соціальні потреби, зокрема сім’ям багатодітних циганів, які не хочуть працювати, то це угорців дратує. Це дає ґрунт для ксенофобських настроїв. Партія “Йоббік” на цьому вправно спекулює, натискає на болючі точки в суспільстві.

- Я думала, для демократичної Угорщини проблема — це Орбан, який має авторитарні замашки. А виявляється, Орбан — це не найстрашніше. Справжня проблема — ріст популярності екстремістів. Вони можуть прийти до влади?

- Це цікаве питання... Як на мене, “Йоббік” - такий собі троянський кінь. Невідомо, що ще від них можна чекати. З’являється все більше інформації, що цю політичну силу активно підтримують з-за меж Угорщини.

- Путін?

- Так. Але не тільки. Вони мають зв’язки з арабськими країнами. Наприклад, кілька тижнів тому з’ясувалося, що депутат від Угорщини - представник “Йоббік” у Європарламенті - шпигун Росії. В Брюсселі були розгублені та не знали, що з ним робити. Його позбавили недоторканності, але ще не заарештували. Але мої знайомі, які працюють у міністерстві закордонних справ Угорщини, сказали, що вони всі про це давно знали...

- Орбан також вважається проросійським, хоча на початках своєї політичної кар’єри, був одним з найбільш антиросійських політиків.

- В опозиційних медіа часто з’являються карикатури, де Орбана зображують як кращого учня Путіна. До речі, з жовтня цього року на одному з державних інформаційних угорських телеканалів транслюють програму “Вєсті” російською мовою. Усі були здивовані. Такого не було навіть у соціалістичній Угорщині. Не розумію, хто буде це дивитися? Російськомовних в Угорщині дуже мало. Можливо, це такий подарунок Путіну, жест в бік Кремля.

- Орбан не раз висловлював свою прихильність до Путіна, казав, що прагматична політика Росії йому ближча, ніж політика компромісів Європейського Союзу. А чим ви пояснюєте симпатії до Путіна?

- Є така думка, що йдеться виключно про гроші. Мовляв, якщо гроші Європейського Союзу закінчаться для Угорщини, тоді можна користатися коштами Москви. Але ця думка була тоді, коли ціни на нафту були високими. Тепер Росія сама переживає кризу.

- Підтримка Орбана росте чи падає?

- Падала, але з моменту так званої міграційної кризи (навала мігрантів з Сирії, які намагаються потрапити в Європу через Угорщину. — Авт.) почала трохи рости. Він також почав використовувати антимігрантські, ксенофобські настрої. По суті, в країні почалась антимігрантська пропаганда. В серпні угорці через пошту отримали анкету для голосування за чи проти мігрантів. Уряд вирішив прозондувати громадську думку (угорців запитали, чи відчувають вони, що іммігранти забирають у них засоби для існування та поширюють тероризм. — Авт.). Більшість висловилася “проти” мігрантів, але це не було коректно, оскільки лише 20-30% угорців ці анкети відправили до уряду.

- Колись Вацлав Гавел казав, що Віктор Орбан становить загрозу для Європи...

- Можливо, він так казав, бо щось знав чи підозрював. Угорщина, як, наприклад, свого часу Польща, не пройшла люстрації. І дехто вважає, що Орбан міг працювати на спецслужби, писати доноси... Але архівів спецслужб не відкрито, тому є ще багато секретів. І ніхто не знає, де ці документи. Можливо, вони досі зберігаються у Москві.

- Якось спікер угорського парламенту Ласло Кевер заявив, що не виключає виходу Угорщини з Європейського Союзу. Щоправда, такий варіант розвитку подій назвав жахливим... Це в принципі можливе?

- Такі заяви наші політики роблять часто, але це радше популізм і політиканство. Як правило, такі заяви з’являються після критики з боку ЄС. Це як у дитячому садочку: ви нас критикуєте, то ми не будемо з вами дружити. Але при цьому не кажуть, що понад 80% інвестицій в Угорщину дає ЄС. А ремонт шкіл, доріг — 100% за гроші ЄС. Вже не кажу, скільки угорців працюють в країнах ЄС. В кожній сім’ї хтось працює чи вчиться у Європі. Угорщина від вступу в ЄС тільки виграла. (Крім усього іншого, Угорщина щороку отримує від ЄС 5 млрд. євро фінансової підтримки — це 6% ВВП країни. — Авт.).

- А яка політична сила представляє інтереси ліберальної, проєвропейської частини угорського суспільства? Хто є таким політичним лідером?

- Я не бачу такого лідера. Наша Ліберальна партія, яка мала колись понад 20%, зараз має 1,5%. А прохідний бар’єр до парламенту — 5%. Є партія “Політика може бути іншою”, яка вже двічі проходила до парламенту. Але її рейтинг трохи більший за 5%. Вона наближена до європейських ліберальних цінностей.

- Що угорські медіа пишуть про Україну? І що угорці думають про війну Росії з Україною?

- Коли війна почалася, медіа багато про це писали. І, як на мене, об’єктивно. Хоча не все так просто. Якщо йдеться про економічні інтереси Угорщини, то газ ми отримуємо з Росії. Росія обіцяє великі інвестиції в електроенергетику. Частка експорту, що йде в Росію, також чимала. Угорщина дуже довго чекала на спільну реакцію Європейського Союзу щодо агресії Росії. І, думаю, зітхнула з полегшенням, коли і Чехія, і Польща, і Словаччина також отримали проблеми з експортом у Росію. З’явилася певна група в ЄС, яка почала казати, що рішення запроваджувати тотальні санкції проти Росії не дуже правильне. З іншого боку, Угорщина заявила, що готова прийняти у свої лікарні поранених українських солдатів. А якщо Україна матиме проблеми з російським газом, Угорщина готова постачати вам газ у реверсному режимі. Росія дуже болісно на цю заяву відреагувала. Щодо угорців, то вони ставляться до України як до європейської країни, розуміють, що українці ближчі до Європи, ніж до Росії.

Схожі новини