Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Переговори у "нормандському форматі" у Парижі завершилися

Нинішня зустріч була покликана усунути розбіжності на шляху реалізації Мінських домовленостей.

Зокрема, йдеться про відведення важкого озброєння від лінії розмежування відповідно до домовленостей у рамках Тристоронньої контактної групи, умов щодо повного виведення військ та озброєнь тощо.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Франції.

Лідери України, Німеччини, Франції та Росії також особливу увагу мали приділити умовам проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей під міжнародним контролем.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд після переговорів у Парижі у "Нормандському форматі" виступили на спільній прес-конференції.

Президент України Петро Порошенко після зустрічі поїхав у Посольство України у Франції, де поспілкується з українськими журналістами.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила після завершення саміту: «Погляди Росії та України зблизились під час переговорів "Нормандської четвірки".»

Вона побачила "легкий прогрес у процесі реалізації мінських домовленостей".

"Обидві сторони надзвичайно наблизились одна до одної", - наводить слова Меркель агенція dpa.

При цьому вона уточнила, що "тепер є не лише мінські гарантії, але й "паризькі гарантії", тому що домовленості будуть виконуватися".

Водночас Меркель наголосила, що "питання Сирії не пов'язане з українським".

Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що не має наміру змінювати позицію Парижа щодо українського врегулювання у світлі активізації Росії в Сирії.

"Що стосується паралелей, які можуть бути проведені, я б утримався від цього. Те, що Володимир Путін, Росія беруть більш активну участь у сирійської ситуації, не означає, що ми маємо якимось чином змінювати свої підходи до українського питання. Я не думаю, що це настільки пов'язано", - сказав він.

Французький лідер також повідомив, що міністри закордонних справ Франції, Росії, України та Німеччини у листопаді проведуть зустріч. Темою переговорів стане прогрес щодо виконання мінських домовленостей.

Підсумки переговорів "нормандської четвірки" стали топ темою в експертному середовищі.

Зокрема, радник президента України і помічник міністра оборони Юрій Бірюков на своїй сторінці у Facebook зробив висновок, що в зоні АТО до кінця року "буде тихо".

"Головне, як для мене - судячи з усього, у нас до кінця року на фронті буде тихо. А це означає - ми й далі можемо нарощувати сили, закуповувати і отримувати техніку, відновлювати танки, приймати Дозори. І найголовніше - не втратимо сотні бійців", - написав він, коментуючи слова президента Франції Франсуа Олланда про те, що мінські угоди мають бути реалізовані до кінця року.

Російський блогер і журналіст Саша Сотник зазначив, що президенту РФ Володимиру Путіну на зустрічі не вдалося домогтися своїх цілей.

"Наскільки я зрозумів, з Путіним в Парижі не вдалося толком домовитися ні по Сирії, ні по Україні. Більше того - Путін поскакав з Парижа в стані сказу. Зате йому там тиснули руку. Брудну криваву диктаторську лапу", - написав журналіст.

Також своїми враженнями від переговорів поділився екс-нардеп Тарас Стецьків.

"Перші враження про переговори "нормандськоі четвірки": президента України нагинали і нагинали сильно, але на сьогоднішній день не нагнули. Нагинали на проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за спеціальним законом (план Мореля). Обіцяли: Європа - кредити і любов, Путін - відвести озброєння і війська. Результат зустрічі - практично нульовий. Ситуація зависла. Тепер "трійка" (Путін плюс Олланд і Меркель) обмірковують, як змусити Порошенка погодитись на вибори на окупованих територіях і таким чином "завершити" війну на Донбасі і зняти санкції з Росії. І віддати подальшу долю України на розсуд Путіна", - написав політик.

Журналіст Олексій Мацука висловив невдоволення ідеєю надання імунітету всім кандидатам на виборах в самопроголошених ДНР і ЛНР.

"Імунітет кандидатам від угруповання ДНР це, звичайно, цікава ідея. Але чому б не дати імунітет жителям Донецька від угруповання ДНР і російських окупантів у вигляді державного захисту наших прав і свобод, а також права на вибори і голосування?", - Зазначив він.

Політолог Костянтин Батозський вважає, що заява про амністію бойовикам, яка повинна статися разом з виборами, означає, що Україна програла війну на Донбасі.

Журналістка Ірина Ваннікова вважає, що Україна є проблемою для байдужої Європи.

"Європа хоче спокою і стабільності. Європа хоче продавати свою продукцію. Європа хоче купувати відносно недорогий російський газ ... Зрештою, Європу, насправді, турбує Сирія. А Україна ... Коли Україна стікала кров'ю, Європа мовчала", - зазначила Ваннікова.

Український дипломат Богдан Яременко залишився незадоволеним підсумками саміту.

"Президент Олланд, канцлер Меркель і особисто прес-секретар ВВХ (Путіна - ред.) говорять про вибори та амністії. Президент Порошенко - про відвід озброєнь ... Може вони були на різних зустрічах? А ще пару місяців тому мене мало не агентом Путіна називали за пам'ять про амністію. Почекаємо пояснень Порошенка. Але, схоже, його вже давно цікавить не як вивести Україну з цієї мінської кабали, а як нам втюхати її безальтернативність", - написав дипломат.

У свою чергу, журналіст Григорій Тихий вважає, що ніякої істерики через результати чергових нормандських переговорів влаштовувати немає сенсу і називає три причини.

"Перша: не відбулося нічого принципово нового, або чогось не передбаченого раніше мінськими угодами. Друга: "вибори за українським законодавством" для "пацанів" з ДНР та їх помічників з Кремля - ​​насправді смерті подібні. Вони захопили владу в частині Донецької та Луганської областей України за допомогою зброї і радикально антиукраїнської пропаганди, повної ненависті до України та українців як до явища, в принципі. І вибори за українським законодавством це, висловлюючись "пацанською" мовою - западло. Тотальне. "Зрада" по-їхньому - причому такого рівня, що вони на це ніколи не підуть і нічого такого не виконають. Третя і головна: до грудня ситуація в світі і в Росії зміниться настільки, що все це буде вже неактуальним", - вважає Тихий.

Також підсумки саміту прокоментувала журналістка Мирослава Гонадзе.

"Я не хочу нагнітати, але коли Меркель каже, що має бути написано в українській Конституції, Оланд - коли і як повинні бути проведені місцеві вибори, американці на високому рівні не присутні на переговорах, в Україні стріляють російські танки, а Петро Олексійович стверджує, що на нього ніхто не тисне і це його мирний план, якось важко повірити", - зазначила вона.

На думку політолога Максима Михайленка, переговори в Парижі нічого не змінили.

"Все як було, так і залишається. Ми ж звикли, ні? Ми ж розуміємо, яку роль вже два роки грають бідолахи-дипломати? А проблема Донбасу вирішиться виключно за "хорватським варіантом". У Парижі вдалося відповзти від варіанту "боснійського". Це у будь-якому разі плюс. Потім, звичайно - Крим", - написав він.

Схожі новини