Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Газпром" вимагає з України через суд майже 24 мільярда доларів

  • 05.05.2015, 18:31
  • 1 073

Російський "Газпром" подав до Стокгольмського Арбітражу три позови проти НАК "Нафтогаз України" на суму 23,837 мільярда доларів. Про це йдеться у фінансовому звіті НАК "Нафтогаз-України".

"У рамках об'єднаного арбітражного провадження до компанії "Нафтогаз" був висунутий позов від "Газпрому" на суму 4,5 мільярда доларів за свідомо не оплачений газ за контрактом купівлі-продажу природного газу", — йдеться у звіті.

Як наголошується, 19 листопада 2014 року "Газпром" подав позов щодо платежу в 837 млн дол. за поставку газу у червні 2014 року, а також позов щодо платежів у 2012-2013 роках у сумі 18,5 млрд дол. за газ, який "Газпром" не поставив, проте НАК начебто була зобов'язана сплатити за контрактом купівлі-продажу.

"У листопаді та грудні 2014 року компанія сплатила загальну суму у 3,1 мільярда доларів "Газпрому" за поставлений природний газ, що компанія вважає повною сумою зобов'язань", — йдеться у документі.

"Якщо позови "Нафтогазу" щодо перегляду ціни на газ буде задоволено, "Газпром" програє позов за свідомо не оплачений газ у сумі 4,5 мільярда доларів", — повідомляється у звіті компанії.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк заявив, що загальна сума позовів України до "Газпрому" вже перевищує 16 млрд дол.

Коментуючи заяву Яценюка, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов сказав, що сума претензій російської компанії до "Нафтогазу" перевищує позовні вимоги Києва.

Джерело: gazeta.ua

Схожі новини