Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Берліні завершилися переговори "нормандської четвірки", учасники підготували резолюцію

  • 14.04.2015, 11:41
  • 1 186

В результаті зустрічі, швидше за все, з'явиться угода про необхідність відведення інших типів важких озброєнь від лінії зіткнення

У столиці Німеччини Берліні сьогодні о першій годині ночі завершилися переговори "нормандської четвірки", які були заплановані для обговорення виконання мінських домовленостей. Міністри закордонних справ України Павло Клімкін, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції Лоран Фабіус та Росії Сергій Лавров залишили віллу "Борзіг", де проходила зустріч, передає Інтерфакс-Україна.

"Незважаючи на розбіжності, є надія, що сьогоднішні чотири години нормандських переговорів будуть сприяти реалізації Мінських домовленостей", — написав посол України в Німеччині Андрій Мельник. Він додав, що по завершенню переговорів "нормандська четвірка" готувала резолюцію за результатами зустрічі, до них приєдналися посли ОБСЄ.

За словами Андрія Мельника, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр за результатами зустрічі проведе брифінг, глава МЗС України Клімкін буде говорити з українською пресою. Українська сторона на переговорах наполягала на прогресі у питанні обміну полоненими, а також заявляла про необхідність міжнародної миротворчої місії на Донбасі.

За словами посла України в Німеччині, в результаті зустрічі, швидше за все, з'явиться угода про необхідність відведення інших типів важких озброєнь від лінії зіткнення. Вже сьогодні, 14 квітня, розпочнеться саміт Великої сімки, і результати переговорів у "нормандському форматі" на порядку денному саміту.

Голови міністерств закордонних справ країн «нормандської четвірки» — України, Німеччини, Франції і Росії — закликали контактну групу узгодити графік відводу від лінії розмежування на Донбасі озброєння калібру менше 100 мм і танків. Про це йдеться в узгодженій після переговорів у Берліні «нормандської четвіркою» заяві, інформує Гордон.

«Ми закликаємо до відведення мінометів і важких озброєнь калібром менше 100 мм, а також всіх типів танків. Ми закликаємо тристоронню контактну групу в координації зі спеціальною моніторингової місією (СММ) ОБСЄ узгодити відповідний графік», — йдеться у документі.

Між тим, учасники зустрічі в Берліні зазначили, що ситуація на Донбасі залишається напруженою через численні порушення. Також дипломати висловили занепокоєність останніми спалахами бойових дій із застосуванням важких озброєнь, зокрема навколо Широкиного і донецького аеропорту.

Глави МЗС «нормандської четвірки» закликали сторони конфлікту на Донбасі якомога швидше призначити своїх представників у робочі підгрупи в рамках тристоронньої контактної групи щодо України.

«Ми закликаємо учасників терміново завершити формування робочих груп у рамках тристоронньої контактної групи якомога швидше», — йдеться у заяві.

Дипломати заявили, що вони згодні з тим, щоб функціонування чотирьох робочих груп — щодо безпеки, політичного процесу, гуманітарних питань, економічних справ та реабілітації — почалося в найкоротші терміни. На їхню думку, негайне призначення сторонами учасників в робочі групи забезпечить швидкий початок їх діяльності.

Разом з тим глави МЗС доручили своїм заступникам і політичним директорам продовжити стежити за виконанням Мінських угод.

Джерело: ТСН, ZAXID.NET.

Схожі новини