Передплата 2024 «Добра кухня»

Угорський друг Путіна

Коли російські терористи наступали в Дебальцевому, прем’єр Угорщини приймав у Будапешті російського президента...

Угорський прем’єр, лідер консервативної партії «Фідес» Віктор Орбан називає Путіна своїм кумиром і мріє вибудувати в Угорщині таку саму авторитарну модель правління, як у Росії. Від 2010 року партія Орбана мала конституційну більшість у парламенті й не соромилася змінювати конституцію під свої потреби. Тиждень тому Путін з візитом відвідав Будапешт. Президента Росії в угорській столиці зустріли акцією протесту,

а рейтинг Орбана обвалився з 45% підтримки до 23%. На довиборах до парламенту «Фідес» втратила один мандат і конституційну більшість.

«Путін в ЄС — небажаний гість. Але не в Угорщині. Орбан тепло прийняв його в Будапешті. Путін поставив Орбана перед фактом: або приймає його, або РФ перестане дешево продавати газ Угорщині. Будапешт повністю залежить від російського газу. 100% нафти і 85% газу поставляється з РФ. За візитом Путіна в Будапешт стоїть бажання показати, що серед 28 країн ЄС є одна, де його приймають з «розкритими обіймами». Путін хоче створити в ЄС «міні-коаліцію», аби підірвати політику санкцій щодо Росії. Угорщина — друга країна ЄС, яка за час бойових дій на Донбасі приймає Путіна. Першою у червні 2014-го була Австрія... За наслідками візиту, Росія відмовилася від принципу «бери або плати» щодо газу і розширить можливості для використання підземних сховищ Угорщини», — пише австрійська Die Presse.

«Приймати Путіна — супе­реч­ливий крок, а пропонувати йому трибуну, аби закликав українську армію капітулювати на сході України, — цинічно. І це у час, коли російські терористи наступали у Дебальцевому, попри режим припинення вогню. Ігри Орбана схожі на балансування на канаті, що дратує Брюссель та Берлін. То Орбан обіцяє дотримуватися політики ЄС щодо Росії, то заграє з Путіним. Після своєї перемоги у Мінську Путін глибоко забиває клин у євро­спільноту. Брюссель не може далі дивитися, як Путін диктує нам правила гри. Поставити на місце Орбана — одне, але важливіше нарешті реалізувати спільну енергетичну політику ЄС, що зменшить залежність від Росії», — пише «Німецька хвиля».

Віктор Орбан народився в місті Секешфегервар 31 травня 1963-го. У 1987-му закінчив юридичний факультет Будапештського університету. По­літичну діяльність почав як засновник партії «Фідес» 1988-го. 1990-го вперше став депутатом. 1990-го «Фідес» під його головуванням змінилася з ліберальної в консервативну партію. 1998-го «Фідес» отримала на виборах 44% голосів, і Орбан у 35 років став наймолодшим в сучасній Угорщині прем’єром. Під час першого урядування 1998-2002 років знижував податки і соціальні внески, боровся з безробіттям та інфляцією. За його прем’єрства Угорщина в 1999-му вступила в НАТО.

У 2010-му «Фідес» отримала дві третини місць у парламенті — конституційну більшість. 2012-го уряд Орбана змінив конституцію країни, надавши уряду та прем’єру більше повноважень, посилив контроль уряду над органами юстиції, націоналізував пенсійний фонд, посилив тиск уряду на мас-медіа, скасував орган, що контролює витрати із казни, обмежив компетенції глави центробанку. 2014-го «Фідес» знову перемогла, отримавши нову конституційну більшість.

«Ставлення Орбана до Путіна потепліло 2009-го. Він почав політику «відкриття Сходу». Орбан запропонував дати російським фірмам контракт на модернізацію АЕС «Пакс». Ця АЕС опинилася в центрі скандалу в 2014-му, коли уряд Орбана без тендеру уклав контракт із Москвою і отримав від Кремля позику в 10 млрд. євро. Умови контракту уряд засекретив. Опозиція обурилася, звинувачуючи Орбана в тому, що продав країну «новому СРСР». Причиною симпатій до Путіна називають бажання Орбана знайти джерело дешевих енергоносіїв для своєї країни та можливі хабарі від російської сторони. Дії Орбана погіршили відносини Угорщини зі США (Вашингтон звинувачує угорських високопосадовців у корупції, а сенатор Маккейн назвав нещодавно Орбана «неофашистським диктатором». — Авт.). Канцлер ФРН Меркель кілька тижнів тому відвідала Будапешт, аби переконати Орбана не фліртувати з Москвою, але марно. Не змінив ситуації і візит Орбана до Варшави, де йому те саме сказала польський прем’єр Копач. Орбан напередодні візиту Путіна провів переговори з президентом Порошенком. Це було піар-ходом, аби показати свою вірність політиці Заходу. Політик пробує маневрувати між Брюсселем та Москвою», — пише британська ВВС.

Схожі новини