Передплата 2024 «Добрий господар»

У ПАРЄ закликали «не годувати ведмедя, інакше той відкусить руку»

Войовничій Росії Європа дала жорстку оцінку

Важливу політичну перемогу у боротьбі з російським агресором отримала Україна у французькому Страсбурзі, під час чергового засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи. Її делегати переважною кількістю голосів (160 — за, 42 — проти) прийняли резолюцію, яка, по суті, є вироком загарбницькій політиці Кремля, констатацією того, що, грубо порушуючи міжнародне право, зокрема статут ООН, Гельсінкський заключний акт та інші схвалені тією ж Росією документи, вона продовжує чинити свавілля щодо України.

ПАРЄ різко засудила роль Москви в ескалації напруженості на Донбасі, поставки Росією зброї туди, таємні військові дії, підбурювання бойовиків. У резолюції сказано, що російська влада не зробила будь-яких видимих кроків для припинення своєї участі у конфлікті на Східній Україні, не тільки не запобігала їм, а, навпаки, суттєво ускладнила ситуацію.

Через таку ганебну поведінку країни-агресора щодо її делегації у ПАРЄ було продовжено раніше накладені санкції і застосовано нові. Зокрема, до квітня 2015 р. росіяни не матимуть права голосувати, працювати у керівних органах цієї організації, представляти її в інших структурах, бути доповідачами, готувати проекти рішень, оскаржувати їх, брати участь у місіях, які спостерігають за виборами. Ці санкції можуть переглянути у квітні, коли Росія “виправиться”...

У резолюції ПАРЄ прозвучала вимога до Росії повернути Україні Крим, розслідувати загибель і зникнення на півострові людей, розпустити незаконні воєнізовані формування, припинити будь-який тиск і погрози незалежним ЗМІ. Висловлено занепокоєння нестерпним становищем кримських татар і україномовного населення на анексованій території, місцеву владу зобов’язано налагодити освітній процес для них. Серед іншого ПАРЄ наполягає на тому, щоб було забезпечено вільний в’їзд до АРК лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, Рефату Чубарову, яких Росія на їхній батьківщині зробила персонами нон ґрата.

Багато місця у резолюції ПАРЄ відведено проблемам окупованого Донбасу. Делегати наполягають на виведенні з української території всіх російських військ і спецслужб (це є фактичним визнанням незаконної присутності Росії в Україні), закликали припинити постачання зброї “повстанцям” і відправку Росією “добровольців”. ПАРЄ вимагає забезпечити постійний українсько-російський конт­роль на державному кордоні, негайно звільнити всіх полонених і заручників, сприяти розслідуванню причин катастрофи малайзійського “Боїнга”. Росію закликали використати свій вплив на сепаратистів, щоб припинити кровопролиття, посадити лідерів незаконних формувань за стіл переговорів, дотримуватися Мінських угод.

Окремий пункт — вимога протягом 24 годин звільнити з-під варти і передати Україні (або третій стороні) українську льотчицю, члена ПАРЄ Надію Савченко. Принагідно Росії нагадали про її зобов’язання відвести свої війська з окупованих регіонів Грузії, Молдови та інших гарячих точок.

Резолюція ПАРЄ — гучний міжнародний ляпас по нахабній пиці російського окупанта. Такої консолідованої обструкції з боку Європи Москва не чекала, сподівалася більш м’яких формулювань. Щоправда, на її бік стали “опрацьовані” делегати із Сербії, Кіпру, Хорватії, Азербайджану, Вірменії, деякі австрійці, голландці, які вважали, що варто іти на діалог з росіянами, а не “утискати” їх, що ПАРЄ не слід карати Росію, а взяти на себе роль “лікаря”. Але такі порадники були у меншості. На знак протесту російська делегація заявила, що призупиняє свою участь у роботі цієї організації, будь-які контакти з нею до кінця року. І навіть “всерйоз подумує” про вихід з Ради Європи. Керівник російської делегації Олексій Пушков заявив, що його країна відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо Надії Савченко, не допустить до неї міжнародних спостерігачів.

Наша делегація пробувала також домогтися визнання “ДНР”, “ЛНР” терористичними організаціями, але того вечора голосів для результативного голосування не вистачило.

І все ж маємо великий український успіх у Страсбурзі. Він став результатом злагодженої роботи нашої делегації на чолі з Володимиром Ар’євим, потужних зусиль вітчизняного МЗС і наших державних представництв в Європі, солідарної позиції європейських друзів Украї­ни. Зокрема, запам’яталися слова британця Роберта Уолтера, який закликав делегатів ПАРЄ “не годувати ведмедя, інакше той відкусить руку”.

Втім, була і ложка дьогтю. Її підсунула Юлія Льовочкіна, рідна сестра колишнього глави канцелярії Віктора Януковича. У своєму виступі вона закликала “зупинити київську владу”, яка, мовляв, хоче збудувати стіну між Україною і Росією. Представниця “Опозиційного блоку” поскаржилася, що через цю владу не відбулися парламентські вибори у Криму і Донбасі. Колишня соратниця Януковича запевняла, що українським урядом зараз керує “партія війни”, і що секретар РНБОУ Олександр Турчинов має прізвисько “кривавий пастор”.

Цьому “пасажу” стоячи аплодували росіяни, згодом вони цитували українську делегатку у своїх виступах. Проте радість посланців з Москви була недовгою — за якийсь час з них реготав весь зал. Це сталося тоді, коли росіяни дивувалися, чому у них не працюють монітори для голосування. Спікер їм ввічливо нагадала, що права голосувати вони позбавлені...

А тим часом...

На вимогу членів української делегації президент ПАРЄ Брассер відправила ноту міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову з вимогою негайно звільнити Надію Савченко, яка користується максимальним рівнем дипломатичного імунітету.

Думки з приводу

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат України,

член Парламентської Асамблеї Ради Європи

Це голосування було вкрай важливим. Російські брехуни з Держдуми вискочили як ошаленілі, побачивши результати: їхні гроші, їхня пропаганда вже навіть у ситому Страсбурзі сприймається як набридлива і небезпечна брехня... Перед голосуванням ми всі хвилювалися, виступали, намагаючись донести якомога більше правди про ситуацію на Донбасі. Раді, що вдалося зламати ситуацію, бо ще напередодні росіяни були на сто відсотків упевнені, що проросійське лобі в ПАРЄ протисне “діалог”, і всім цим людям, що голосували за війну проти України, повернуть повноваження делегації. Ми і далі будемо тиснути на те, щоб так звані “ЛНР” і “ДНР” були визнані терористичними організаціями, а їхній спонсор, РФ — країною-агресором.

Сергій ТАРАН,

директор Міжнародного інституту демократій

Так, росіяни розлючені. Так, вони нам будуть ще більше шкодити, провокуватимуть подальше загострення конфлікту на Донбасі. Але водночас жорстка позиція ПАРЄ пришвидшить його вирішення. Політичне рішення про продовження санкцій означає посилення тиску на Росію. Відтак вона стане слабшою.

Схожі новини