Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Незамінна фрау Меркель

Німецький канцлер стала «Людиною року» за версією британського видання The Times

Авторитетне британське видання The Times назвало німецького канцлера Анґелу Меркель «Людиною року». «Пані Незамінна» — так назвала матеріал, в якому обґрунтувала свій вибір, редакція газети The Times.

У ХДС правлять тільки дівчата...

«Меркель показала себе незамінним посередником, коли відносини між Росією і Заходом зазнали найпотужнішого випробування з часу «холодної війни», — відзначили експерти The Times. — Відома холоднокровністю, вона проявила мужність і кмітливість протягом довгих годин розмов із Путіним. Раніше вона воліла уникати конфронтації з Москвою, але потім стала активною прихильницею санкцій. Меркель — провідний політик Європи і найвпливовіша жінка світу.

Поки світ оцінює її досягнення і спадок, у ФРН вся увага прикута до того, хто може прийти на зміну Меркель. В її Християнсько-демократичному союзі (ХДС) змагання за партійне лідерство стало суто жіночою справою. У 2015-му Меркель відзначить 10-ту річницю перебування при владі. Однак ознак, що вона збирається віддати кермо влади, — мало. Це стало зрозуміло після войовничої промови Меркель на партійному з’їзді, коли вона намалювала контури лінії фронту на наступні вибори. Діячі ХДС хочуть, аби Меркель привела їх до чергової перемоги у 2017-му. Вони стримано ставляться до людини, яку найчастіше називають її можливою спадкоємицею, — міністра оборони Урсули фон дер Ляйєн, що стала першою жінкою на цій посаді.

Іншою претенденткою на пост глави ХДС є 42-річна Юлія Клекнер, яка очолює ХДС у федеральній землі Райнланд-Пфальц. Як і Меркель, Клекнер бездітна, але, на відміну від боса, — ревна католичка. Вона виступає проти абортів і досліджень стовбурових клітин, що подобається традиційним прихильникам ХДС. Клекнер підтримує заклики заборонити носіння паранджі в громадських місцях, бо вважає, що це не символ релігії, а приниження гідності жінки. У Клекнер є партнер, але вона незаміжня. Її недолік — брак досвіду.

Є ще третя жінка, яка володіє якостями, що дозволяють їй стати наступницею Меркель. 52-річна Аннегрет Крамп-Карренбауер очолює землю Саар. Меркель вважає її надійною і зліпленою з того ж тіста, що й сама канцлер. Вона скромна, компетентна, уникає слави, добре поінформована і прекрасно навчена тонкощів влади».

На думку британського видання, НАТО, ЄС і Рада Безпеки ООН не змогли в 2014-му адаптуватися до нової кризи у Європі, а політики — впоратися з загрозою. The Times пише, що лише один світовий лідер показав себе «на відмінно» — і це Меркель. Видання описує завдання, що стоять перед Меркель у 2015-му: «По-перше, зробити все, аби у березні 2015-го продовжили санкції ЄС проти Росії, попри заперечення деяких країн Євросоюзу. По-друге, синхронізувати ставлення ЄС до Путіна із позицією США. Останні обстоюють затягування зашморгу навколо Путіна і його найближчого оточення. По-третє, відрадити Путіна від більш нерозважливих кроків — втручання в Молдову чи країни Балтії». «Жінка, що потрібна нам у світі, де повно небезпечних чоловіків», — так описав Меркель інший оглядач The Times.

Черепаха завдає удару у відповідь

«Меркель протистоїть російському ведмедю у битві за Європу. Контраст між цими лідерами колосальний. Російський мачо і мілітарист Путін практикує велику брехню в радянському стилі. Путін — ображений постімперський націоналіст, який порівнює Росію з ведмедем, готовим до нападу. Меркель — прихильниця поступових перетворень, говорить тихо і просто, працює над консенсусом, найсильніше проявляє себе в плані економіки, терпляче підганяє повільну багатонаціональну черепаху ЄС. У першому півріччі 2014-го ведмідь вирвався вперед, але тепер, коли російська економіка в кризі, виникло відчуття, що переможе черепаха», — написало інше британське видання The Guardian.

«Меркель розуміє Східну Європу. У дитинстві на канцлера вплинула вчителька російської мови. У кабінеті Меркель висить портрет померанської принцеси Софії, яка стала російською імператрицею Катериною. Меркель може говорити з Путіним російською, а він з нею — німецькою. Обоє в 1989-му були в НДР, але винесли діаметрально протилежні уроки з тих подій (падіння Берлінської стіни). Під час європейської кризи-2014 на передній план вийшли дві глибокі особисті обітниці східно-

німецьких протестантів (Меркель — дочка лютеранського пастора) — вірність миру і свободі.

У стратегії Меркель три елементи: підтримати Україну, докладати дипломатичних зусиль щодо Росії і вводити санкції, які мають посадити Путіна за стіл переговорів. Це ще те видовище, коли Німеччина задає тон економічним санкціям проти РФ! Адже німецький бізнес, орієнтований на РФ, — потужне лобі, зокрема в партії самої Меркель. Путін і російські сепаратисти в Україні внесли свою лепту в долю санкцій, надто коли в липні збили малайзійський лайнер. Але, на відміну від кризи єврозони, Меркель цього разу спрямовує німецьку громадську думку — замість того, аби йти за нею. Ба більше, Меркель переконала на користь санкцій Італію та інших членів ЄС, які спочатку були проти. А ще Меркель пощастило. Якби не падіння цін на нафту, то санкції не мали б того драматичного ефекту.

Битва за Європу далека від фіналу. Ведмідь, загнаний у кут, ще може атакувати. На кривавих полях Східної Украї­ни зберігається ризик а-ля 1914», — веде далі The Guardian.

Схожі новини