Передплата 2024 «Добра кухня»

Ангела Меркель: "Зробіть свій внесок". А Фіцо каже: "Ми вже зробили"...

На переговорах глав урядів Словаччини й Німеччини йшлося про допомогу Україні

На цьому тижні Словаччину відвідала з візитом федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. В очікуванні поважної гості прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо висловився напередодні на телеканалі TA 3 з українського питання. «Україна не повинна думати, що їй назбирають на газ», — заявив, зокрема, Фіцо. Така собі відповідь Меркель, що раніше фактично закликала країни-члени ЄС скинутися Україні на борг перед “Газпромом”... Фіцо також знову розкритикував санкції ЄС стосовно Росії, мовляв, вони недієві.

Коли Меркель і Фіцо вийшли після переговорів до преси, то говорили дуже обережно. Настільки, що почалися «труднощі перекладу»... Кожен із журналістів почув щось своє. Хтось згодом написав, що Європа таки дасть Україні гроші, якими Київ заплатить за російський газ. Інші повідомили, що Україна отримає від ЄС лише кредит на оплату російського газу, і що цей кредит треба буде повертати... Меркель у Братиславі знову закликала країни-члени ЄС «зробити свій внесок» і допомогти Україні. Фіцо ж відповів: Словаччина вже взяла свою частку відповідальності — забезпечує реверс газу... І наголосив: без справжніх реформ, котрі, на його думку, в Україні ще не почалися, ніхто їй не допоможе.

Розбіжності у поглядах Фіцо і Меркель не заважають Словаччині виконувати зобов’язання щодо транзиту європейського газу в Україну. Якраз на цьому тижні цей транзит сягнув рекордного значення — 27,6 мільйона кубометрів на добу. “Реверанси” Фіцо у бік Кремля пояснюються, зокрема, великою активністю Росії на словацькому напрямку. У Словаччині успішно працює «Лук­ойл», тут присутні інші російські компанії. Путін, якого віддалили від себе великі гравці ЄС, насамперед Німеччина, активно вербує прихильників серед малих і середніх держав Євросоюзу, — використовуючи в тому числі й енергетичні важелі. Коли реверс газу зі Словаччини до України тільки розпочався, Росія відразу скоротила поставки блакитного палива до Словаччини вдвічі...

Очевидно, Україна без грошей на оплату російського газу не залишиться. Усі рішення в Євросоюзі приймаються одноголосно, але найбільший вплив на цей консенсус має Німеччина... Водночас з конкретним форматом допомоги Києву ЄС ще не визначився. Ймовірно, йдеться все-таки про кредит. І не виключено, що, як і пропонує Роберт Фіцо, цей кредит буде “прив’язаний” до широкомасштабних економічних реформ. Про них в Україні багато балакають, але наразі мало роблять. Це дратує європейських політиків... У маленькій Словаччині (у вісім разів менше населення, ніж в Україні) ВВП на одну людину аж у п’ять разів більший, ніж в Україні... Немічні союзники нікому в Європі не потрібні.

Схожі новини