Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європейська столиця лелек

Тут гніздиться 35 пар цих птахів

Дорогою з Тикоціна на Кермуси, ніби з-під землі, виринає родзинка Підляшшя — село Пентово, європейська столиця лелек. Це єдине місце такого роду у Польщі, а почесний титул лелечого села Пентово носить вже понад тринадцять літ. Лелеки самі вибрали це село після страшного буревію у 1991 році. Вони — всюди: на деревах, стовпах, дахах будинків. Щороку тут гніздиться 35 пар лелек. Господарі для них будують спеціальні стійки. У 2001 році селу Пентово Фонд європейського спадку природи EURONATUR присудив офіційне звання «Європейської столиці лелек».

А все почалося з того, що родина Точиловських, яка мешкає у Пентово, що поблизу Тикоціна, дала прихисток лелеці, який через поламане крило не міг відлетіти у вирій. Птаха перезимувала на обійсті Точиловських і вже не уявляла собі іншого життя без цих добрих людей. Коли з вирію повернулися птахи, лелека привів собі на подвір’я пару. Вже через якийсь час вивелися лелечата. У лелечат з’явилися свої дітки, вони відлітали у вирій, а потім знову поверталися у Пентово до гостинних господарів. Через шість років там було вже 12 гнізд, збудованих без людської допомоги. Через погане кріплення гнізда почали розвалюватися. Довелося господарям втрутитися у “лелече життя”.

Так Точиловські перетворили звичайне село у Підляшші на Європейську столицю лелек. Господарі зметикували, що сюди можуть приїжджати туристи не лише з Польщі, а й близького і далекого зарубіжжя, і на цьому можна заробити. Тому “сколотили” кілька невеликих основ для гнізд, підняли їх на маківку дерев, висадили на звичайні стовпи і дахи. Через кілька років у Європейське село лелек Пентово почали прилітати нові родини птахів. І для них також спорудили підгніздя. Довелося гостинним господарям добудовувати лелечі гнізда всюди: на даху конюшні, на маківках височенних сосен і розвалах переплетених березових стовбурів.

Цього року птахи відлетіли у вирій дуже швидко — 19 серпня. Кажуть, якщо лелеки так рано відлітають у теплі краї, значить, зима у Польщі буде холодною.

Схожі новини