Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Меркель: "Це не внутрішній конфлікт, а зіткнення Росії та України"

  • 01.09.2014, 20:24
  • 942

Шляхом сили та погроз Росія намагається зсунути кордони України та змінити засади післявоєнного порядку в Європі.

Шляхом сили та погроз Росія намагається зсунути кордони України та змінити засади післявоєнного порядку в Європі. Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель під час позачергового засідання Бундестагу, передає Український тиждень.

"Що відбувається у ці дні в Україні: шляхом погроз і навіть із застосуванням сили Росія намагається посунути існуючі кордони", — заявила Меркель.

За її словами, від часу анексії Криму, що стало порушенням територіальної цілісності України, Росія не лише порушила міжнародне право, а й поставила під питання ґрунтовні засади післявоєнного порядку в Європі.

"Останні повідомлення про просування російських солдат на українській території ще більше підкреслюють драматизм нинішньої ситуації. Стає дедалі більш зрозумілим: йдеться не про конфлікт всередині України, а про протистояння між Росією та Україною", — наголосила канцлер.

Меркель укотре заявила, що Захід не спостерігатиме "бездіяльно" за вчинками Росії.

"Порушення міжнародного права не може залишитися без наслідків", — зазначила вона.

Водночас, за словами канцлера, позиція Німеччини щодо неможливості врегулювання конфлікту в Україні військовими методами залишається незмінною.

Глава німецького уряду закликала до швидкого припинення вогню та забезпечення належного контролю на кордоні між Україною та РФ.

Як повідомила канцлер, на саміті НАТО в Уельсі 4-5 вересня планується ухвалити заходи, які посилять обороноспроможність та здатність швидкого реагування сил альянсу. Водночас, на думку Меркель, НАТО і надалі має дотримуватися положень Засадничого акту з Росією.

"Для Німеччини важливо, аби наші дії відповідали Засадничому акту НАТО-Росія 1997 року, який відбиває розуміння того, що безпека в Європі можлива не шляхом конфронтації, а кооперації. Це є і залишатиметься нашим переконанням, за яке ми і надалі агітуватимемо", — заявила політик.

Схожі новини