Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Безкінечна війна

Щойно ХАМАС накопичує зброю, починає обстрілювати Ізраїль

Здавалося, яке для України має значення війна Ізраїлю проти терористів із палестинського ХАМАСу, які стріляють ракетами по єврейській державі? Маємо власну війнуПроте в сучасному світі все дуже взаємопов’язано. Якщо Росія поставляє ракети терористам із ХАМАСу, то світ починає приділяти менше уваги війні Росії проти України. А війна, яку не висвітлюють на західних телеканалах, для людей неначе зникає. Цього і потребує Росія — аби її злочинів не помічали... Про далекий і водночас близький конфлікт на Близькому Сході «ВЗ» поспілкувався з експертом Ігорем Семиволосом.

— Чого добивається ХАМАС, який контролює палестинський Сектор Газа, обстрілюючи ракетами територію Ізраїлю?

— Регулярними обстрілами Ізраїлю ХАМАС намагається підтримати міф про свою боєздатність. Таким чином ХАМАС підтримує себе також економічно. Сунітські правителі з Близького Сходу постійно виділяють на цю війну великі кошти.

Різні палестинські території контролюють різні сили. Західний берег утримує політична сила «Фатх», а Сектор Газа — ХАМАС. Відповідно, обстрілами ХАМАС підтримує свою політичну популярність серед палестинців. Роками вони виготовляють і доставляють ракети, якими сліпо стріляють по ізраїльській території. Це величезні кошти та великий бізнес, пов’язаний із контрабандним постачанням компонентів до ракет. За роки це стало частиною економіки Сектору Газа. Така собі економіка війни, яка підживлює саму себе.

— В одній з мечетей, які терористи ХАМАСу перетворили на склад зброї, ізраїльські військові знайшли російські ракети, виготовлені в Тулі. Росія озброює ісламських терористів, аби відвернути увагу від війни в Україні?

— Так виглядає, що Росія постачає терористам зброю. Думаю, російська зброя могла потрапити в Сектор Газа через треті країни, наприклад, Єгипет.

— Лідери ХАМАСу час від часу їздять до Москви...

— Росія прагне вести свою гру на Близькому Сході та намагається збільшити свій вплив у регіоні, мати козир під час дискусій з Заходом. З часу розпаду СРСР дії Москви в арабському світі ніколи не припинялися. Росія намагається відвернути увагу Америки, як основного союзника Ізраїлю на Близькому Сході, від подій в інших регіонах.

— Чи існує перспектива врегулювання конфлікту між хамасовським Сектором Газа та Ізраїлем?

— Ні, там періодично будуть конфлікти, допоки існує ХАМАС і держава Ізраїль. Час від часу, коли в ХАМАСу накопичуватиметься достатньо зброї, вони обстрілюватимуть Ізраїль.

Тактику палестинських терористів використовують «визволителі» України

Юлія Латиніна, російський публіцист

Путін придумав принципово новий вид війни, розрахований на нові міжнародні умови. У цієї війни є кілька особливостей.

У традиційних війнах жінки і діти не використовуються, бо слабкі. У новій війні жінки і діти, а також цивільне населення — найважливіша бойова сила. Як заявив сам Путін на прес-конференції: «Нехай вони спробують стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти не спереду, а ззаду». Саме так, як він заявив, і відбувається. Першими таку тактику використали палестинські терористи, тепер її використовують «визволителі» України від «фашистів-бандерівців».

Друге — це медіаскладова війни. Піарники стали не менш важливим її компонентом, ніж «живий щит». Якщо у звичайній війні бойові дії відбуваються заради перемоги, то в новій війні головною метою тих чи інших операцій є піар. В Палестині ХАМАС воює, аби зняти відповідну картинку. Така сама роль піарників у операції з анексії південного сходу України. Коли ви прагнете перемогти, то у вас одна тактика, а коли за допомогою піарників перебільшуєте власні жертви — інша тактика. Вам, грубо кажучи, більше не потрібно вбивати чужих. Вам достатньо вбивати своїх і забезпечувати потрібний піар-супровід.

Під час такої війни агресор приписує жертві те, що робить сам. Таким чином, жертва в очах розпропагандованого населення перетворюється на агресора, а агресор — на справедливого месника... Москва засилає збройних диверсантів у Донецьк і організовує місцевих люмпенів, — але звинувачує в цьому Захід.

Основним об’єктом впливу в такій війні є не противник, а звільнене населення. Воно зомбується і перетворюється в охоплену панікою юрбу, яка влаштовує погроми і етнічні чистки, стає живим щитом перед військами противника.

Під час єврейських погромів у Палестині 1936 року жертв рахували тисячами, але євреїв серед них були сотні. Решта — вбиті палестинцями палестинці, які співчували євреям або не хотіли їх вбивати. На південному сході України під час операції з порятунку українців від міфічних «бандерівців» відбуваються реальні викрадення людей, не згодних з цим «визволенням».

(«Эхо Москвы»).

Схожі новини