Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Синє море, зелений ліс і сім кілометрів золотого піску...

У болгарському Обзорі — і спокій, і драйв, і ненав’язливий сервіс

Цього року чи не усі дороги на літній відпочинок ведуть до Болгарії. Через анексію Криму і подорожчання валюти чимало українців засмагають на курортах Болгарії. Разом із поляками, словаками, росіянами, сербами...

Кого тільки не зустрінеш на пляжах Болгарії, з ким тільки не познайомишся на березі Чорного моря. Ввечері в супермаркетах, крамницях неодноразово чула українську мову. “Що купимо сьогодні на вечерю? Взяти на десерт цей лукум чи, може, цей? Скільки гривень коштує один лев?”. “О, ви зі Львова? І ми теж”.

«Місто сонця» — саме так перекладається з грецької назва давнього міста Геліополя, що колись було розташоване на території болгарського Обзора. Тут чисте синє море, золотий пісок, зелений ліс, красиві ландшафти. Довжина пляжу — сім кілометрів. Це одна з найдовших берегових ліній не лише Болгарії, а й Європи.

... Зі Львова до Обзора — 1200 кілометрів. У Болгарії відпочиваю вперше.

Курорт Обзор має статус сімейного відпочинку. Це не Сонячний Берег, де на кожному кроці дискотеки, гучні тусовки, насичені анімаційні програми, безсонні ночі і життя в стилі “Гуляй, поки молодий”. В Обзорі до 23-ї години усі йдуть спати.

Туристи люблять Болгарію, зокрема, за безкоштовні дискотеки в нічних клубах. Виняток, коли на тусовку в клуб приїжджає з виступом болгарський співак. Тоді за вхід треба заплатити 10 левів. В інших клубах платиш лише за коктейлі (5-7,5 лева). Можна взагалі не робити замовлення, а просто танцювати до ранку. А коктейлі дівчатам презентують болгари-залицяльники... По набережній Обзора щовечора їздить шатл-бас, який за один лев возить по різних нічних клубах міста.

Курорт мальовничий, зелений. Тут оздоровче морське повітря. Особливо приємно дихати під час морських бризів. Українські туристи жартома казали, що отримують лікувальні інгаляції. Місцеві кажуть, що колись саме в Обзор приїжджали відпочивати грецькі та римські художники, письменники, поети. Називали курорт маленьким райським куточком на землі, де можна забути про буденні клопоти... Можливо, митці мали рацію. В Обзорі мене перестали турбувати болячки, забула про буденні клопоти, налаштувалася на позитив.

«Покупаешь кукурузу, а в бонус — массаж»

Пляж в Обзорі піщаний, там чисто, комфортно. Відпочивальників стільки, що ніде яблуку впасти. Культура туристів залишає бажати кращого. Курять на пляжі, недопалки ховають у... пісок.

Деякі туристи обурювалися: приїхали на курорт за морським повітрям, а змушені дихати сигаретним димом. За шезлонги з парасолькою в Обзорі доведеться викласти 6 левів (1 лев — 8,20-8,50 гривні). Більшість туристів засмагають на власних рушниках, везуть з дому парасольки.

Море — тепле, чисте. По ньому гасають гідроциклісти, водні транспортні засоби — від бананів до “таблеток”. Ціни трохи кусаються. Політ на повітряній кулі, яка приліплена до човна, — 50 левів (для одної особи), для двох — 90. За катання на банані для однієї особи доведеться витягнути з гаманця 15 левів. Десятихвилинне катання на гідроциклі — 50 левів, на “таблетці” — 20.

На пляжах Обзора можна спокійно виспатися. Там обмаль надокучливих та галасливих торгашів, які продають морозиво чи сувеніри, рушники, окуляри тощо. По пляжу ходять від сили п’ятеро торговців, одягнені у червоні шорти та білу футболку із зображенням кукурудзи.

“Царєвіцццца!” — кричать продавці (царєвіца в перекладі з болгарської — кукурудза). За качан кукурудзи правлять аж 3 леви. По дорозі до пляжу можна придбати за 1,5-2 леви. Деякі туристки вирішили посміятися з колоритних продавців. Запитали, чи можна за гарні очі безкоштовно отримати кукурудзу. На це болгарин відповів: “Нет, бесплатно нельзя царєвіцу. Покупаешь кукурузу, а в бонус — массаж: еротичен, екзотичен”. Після такого торгу на пляжі не сміявся хіба що лінивий...

Повноцінний обід — 10-15 левів

Перекусити можна в кафе. Смаколик національної кухні — таратор (холодний болгарський суп з кислого молока, йогурту, огірків, часнику, волоських горіхів), шопський салат — 4,5 лева. Фарширований болгарський перець з рисом, овочами та печерицями — 2,90 лева за порцію (350 грамів). У ресторанах є страви іспанської та італійської кухні — гаспачо, салат “Капрезе”. Повноцінний обід в кафе обійдеться у 10-15 левів (перше, друге і десерт). У супермаркетах ціни на харчі майже такі самі, як в Україні. Купувати обновки в Болгарії цьогоріч невигідно, бо лев подорожчав майже удвічі.

Деякі туристи нарікали на радянський сервіс. Настрій псували “харчевні” біля пляжу, з яких доносився “запах” перепаленої олії... На пляжах немає безкоштовних туалетів. Доводилося ходити в туалет до пляжного кафе, платити один лев. Душові — старі, роздягальні не у найкращому стані.

Туристка з Умані розповіла неприємну історію. Продавчиня крикнула до неї “Баста” (досить), коли жінка поміряла кілька суконь і нічого не купила. Вийшла з магазину з гірким осадом в душі... У магазинах та кафе не можна розрахуватися банківською карткою. Закладів, які мають термінали, — обмаль. Продавці пояснюють, що у Болгарії невигідно встановлювати термінали, бо з підприємців знімають комісію від суми покупки...

На дискотеці — антипутінські вигуки

Українські туристи приїжджають до Обзора не з порожніми руками. Привозять зі собою синьо-жовті стяги, які вивішують на балконах готелів, а маленькі носять як декор до сумочки. 20-річні студентки зі Львова Роксолана та Анна кажуть, що прапор, який вивісили на балконі готелю, мандрує з ними по всій Європі. Він — символ Революції гідності, його придбали спеціально для Майдану. 29-річна львів’янка Марія підібрала дрес-код у національному стилі — синя кофтинка, довга жовта спідниця. На дискотеці в нічному клубі “Марлін” туристка із Закарпаття переконала діджея дати їй у руки мікрофон. Під час запальних танців пролунав вигук “Путін — х-ло!”. Музика зупинилася, усі туристи завмерли... Тиша тривала півхвилини. Здається, у той час у залі не було росіян... Дівчина із Закарпаття гордо покинула нічний клуб і зникла в невідомому напрямку.

Поспілкувалася з місцевими болгарами. Усі в один голос співчувають українцям через війну, політичну нестабільність. Але нарікають і на проблеми у своїй країні, зокрема безробіття. Відпочинковий сезон — рік годує. Влітку та восени болгари заробляють (ті, що працюють у туристичній сфері), а взимку за ці гроші живуть або виїжджають за кордон на заробітки.

Схожі новини