Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бунтівна Бразилія

П’ята за населенням країна світу готується до старту Мундіалю. І протестує проти надто дорогого футбольного свята

Сім років тому Бразилія отримала право проводити чемпіонат світу з футболу. Консалтингова компанія Ernst&Young пророкувала тоді країні великі прибутки від Мундіалю. Але E&Y помилилася.

У нових аеропортах жителі бразильських міст зустрічають туристів з плакатами: «Друзі, не їдьте в Бразилію на чемпіонат! Наша влада витратила мільярди на будівництво стадіонів, які мають коштувати вдвічі дешевше». Таку реакцію спричинили не лише великі витрати на Мундіаль — 14 млрд. дол. (для порівняння, ПАР 2010-го витратила на організацію чемпіонату 3,2 млрд. дол.), а й постійне відставання від графіків будівництва основних спортивних та інфраструктурних об’єктів. Головний стадіон Мундіалю у Сан-Паулу досі не повністю готовий, а старт футбольного свята вже у четвер, 12 червня... Окрім того, майже всі гроші на чемпіонат взяли з бюджету, і лише мільярд доларів — приватні інвестиції.

«Бразилії слід дати стусанів, аби там почали будувати стадіони», — таку заяву зробив генсек ФІФА 2012-го. Але «стусанів» бразильці так і не отримали, а всі терміни будівництва арен порушили. Арену «Коринтіанс» у Сан-Паулу, яка 12 червня прий­ме відкриття Мундіалю, здано в експлуатацію у кінці травня, а тестовий матч із технічних причин провели при напівпорожніх трибунах. Крім стадіонів, у Бразилії є проблеми з інфраструктурними проектами — метро, готелі, дороги. Бразильські проблеми під час організації Мундіалю дуже схожі на українські під час Євро — бюрократія, кумівство під час визначення фірм-виконавців, корупція і «відкати».

Через непрозорі тендери на будівництво та великі витрати підтримка Мундіалю серед бразильців різко впала. Ще рік тому проведення чемпіонату підтримувало 85% бразильців. Зараз цей показник впав до 45%. Із 2013-го країну охопили масові протести, які отримали назву «Гнів зубожілих». Щоразу мітинги розганяє поліція. У червні 2013-го понад мільйон осіб вийшли на вулиці, протестуючи проти корупції та завищеної вартості футбольного турніру.

У жовтні 2013-го бразильська мафія попередила, що перетворить чемпіонат світу з футболу на чемпіонат світу з... терору. У керівництві поліції загрози назвали перебільшеними. Там визнали, що бандити небезпечні, але, мовляв, нема даних про підготовку нападів на іноземних туристів під час Мундіалю.

Та навіть якщо всі стадіони будуть готові і туристів не покалічить мафія, на всіх, хто приїде в Бразилію, чекає ще одна несподіванка. Бразильська авіакомпанія TAM погрожує мітингами під час чемпіонату. Працівників компанії не влаштовує низька зарплата...

Масові протести в Бразилії спалахнули в червні 2013-го, коли уряд Сан-Паулу (12 млн. населення) підвищив ціни на проїзд у громадському транспорті з 3 до 3,2 реала (різниця — 1 гривня). Це спровокувало ланцюгову реакцію, і по всій країні люди вийшли на вулиці. Влада швидко відмовилася від підвищення цін, але джин уже вирвався з пляшки. Бразильці згадали усе, що заважало їм жити протягом останніх десятиліть: поганий стан шкіл, лікарень, доріг, корупцію і неякісну роботу поліції. Особливо обурювали бразильців величезні бюджетні витрати на будівництво об’єктів Мундіалю.

Президент країни Дільма Русефф спробувала згладити ситуацію, пообіцявши протестувальникам, що буде більше витрачати на освіту та охорону здоров’я, а 15 мільярдів, витрачених на проведення чемпіонату світу з футболу, відшкодують приватні компанії. Але охолодити запал демонстрантів президентові так і не вдалося. Нова масова хвиля протесту проти витрат на Мундіаль стартувала в Бразилії у січні 2014-го і триває досі...

Схожі новини