Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Румунський паспорт молдаванам уже не потрібний»

Їздити до ЄС без віз вони можуть зі своїм, молдовським

У Молдові — свято. 28 квітня набула чинності угода про спрощення візового режиму між Молдовою і ЄС. Тепер молдавани, які мають біометричні паспорти, зможуть перетнути кордон країн Шенгенської зони без віз.

Громадяни Молдови тепер можуть вільно подорожувати до 26 країн-членів ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії), а також до чотирьох країн, які не є членами ЄС, але належать до Шенгенської зони: Норвегії, Ісландії, Швейцарії та Ліхтенштейну.

«Ми запустили візовий діалог з Кишиневом у червні 2010-го, і менш ніж за чотири роки поїздки до Шенгенської зони без віз стали реальністю для молдаван. Це рішення полегшить контакти між людьми і зміцнить малий бізнес, соціальні та культурні зв’язки між ЄС і Молдовою», — заявила на урочистостях з нагоди свята представник Єврокомісії Сесілія Мальмстрем.

За новими правилами, перебувати у країнах Шенгенської зони без візи молдавани зможуть до 90 днів протягом шести місяців. Заступник глави МЗС республіки Юліан Гроза сказав, що молдавани мають бути готові пояснити на кордоні мету свого візиту і довести наявність необхідних коштів для подорожі по ЄС (50 євро на добу на особу). За словами Грози, перевірка буде вибірковою, — якщо громадянин здасться прикордоннику чи митнику підозрілим і схожим на «потенційного мігранта».

Прем’єр Молдови Юрій Лянке заявив, що підтримувані ЄС реформи і безвізовий режим для громадян Молдови дають надію на врегулювання замороженого конфлікту в Придністров’ї. Лянке вважає, що Молдова стала тепер привабливішою для тих, хто живе в бунтівному регіоні.

— Аби отримати біометричний паспорт, слід чекати близько місяця. Ціна питання — близько 30 доларів, — розповів «ВЗ» директор Кишинівського Центру стратегічного аналізу та планування Сергій Назарія. — Якщо хочеш паспорт швидше, то це коштуватиме дорожче. Будь-який громадянин може без проблем отримати біометричний паспорт. Паспортні столи діють в кожному обласному центрі. Такі самі паспорти може отримати будь-хто з Придністров’я, адже ми їх вважаємо такими самими громадянами республіки, як і решту.

— Чи багато мешканців Придністров’я висловлюють бажання отримати біометричний паспорт Молдови?

— Більшість молдаван, які хотіли виїхати працювати в ЄС, давно це зробили. Залишилися лише ті, кому потрібні тимчасові культурно-робочі поїздки. Тому якогось особливого ажіотажу не спостерігається. Проте це спрощення візового режиму — на користь усім нам, бо людей звільнили від багатьох проблем, що виникали під час отримання візи. Це полегшує життя малому бізнесу, студентам, викладачам, науковцям, діячам культури і спорту, яким часто доводиться їздити в країни Шенгенської зони. Один з позитивів біометричного паспорта — румунський паспорт автоматично втратив свою привабливість. Близько 100 тисяч із 3,5 мільйона молдаван мали румунські паспорти. Отримати румунський паспорт було дорого і довго, іноді на це потрібно було кілька років і кілька тисяч доларів. У Придністров’ї багато хто має, крім місцевого, ще російський, український, молдовський і навіть румунський паспорти. Люди хочуть вільно їздити вільною Європою.

— Куди в ЄС найчастіше виїжджали молдавани?

— На першому місці — Італія, на другому — Іспанія. Багато наших людей живуть і працюють у Греції, Португалії. Загалом, Південна Європа. Проте в Росії працює десь в 1,5-2 рази більше молдаван, ніж у всіх країнах ЄС, разом узятих.

Схожі новини