Передплата 2024 «Добра кухня»

Путін назвав «західняків» другосортними, а схід і південь – Новоросією

У Чистий четвер «нечистого» Путіна і тут, і там показували. Господар Кремля влаштував черговий а-ля діалог з народом. Поки Путін віщав, Україні гикалося. Бо про неї говорив. Поливав «нелегітимну владу» і «бандерівців», розповідав, як переживає за Новоросію, куди ледь не пів-України записав

Говорячи про українські схід і південь, Путін на царський «базар» перейшов. «Нагадаю, — каже, — користуючись термінологією царських часів, що це — Новоросія. Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України у царські часи. Це все території, які були передані в Україну у 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає. Потім з різних причин ці території пішли, а народ же залишився. Так, сьогодні вони громадяни України. Але вони повинні бути рівноправними громадянами».

Це була путінська підводка до «страшилок» про гнаний і безправний південний схід України, який, крім Росії-матушки, нікому, мовляв, захистити. «Безбашена влада», бачите, довела «східняків» до того, що за зброю взялися. «Чуємо заклики, щоб люди на південному сході склали зброю. Я своїм партнерам кажу: це правильний заклик. Але тоді армію відтягніть від мирного населення. Що, зовсім з глузду з’їхали? Танки, бронетранспортери тягнуть, гармати. Зовсім клепку втратили, чи що?» — гиркав з телеекранів Путін, приплівши до армії ще й «озброє­ні загони націоналістів».

Згадавши за «бандерівців», завівся про розплідник націоналізму і неонацизму. «Західняків» Путін обзивав, не шкодуючи рота свого. «Західні частини України частково перебували у Чехословаччині, частково у Польщі, в Угорщині. І ніде, і ніколи вони не були повноцінними громадянами цих країн. Те, що вони були людьми другого сорту, у цих державах, призабулося. Але в історичній пам’яті, під кіркою, десь у душі там закопано. Звідси — витоки їхнього націоналізму», — не добирав слів Путін.

Зліпивши ворога, взявся словесно зброєю бряцати. «Нагадую, — каже, — що Рада Федерації надала президенту право використовувати збройні сили в Україні. Сподіваюся, що мені не доведеться скористатися цим правом, і що політико-дипломатичними засобами нам вдасться вирішити усі гострі, якщо не сказати найгостріші проблеми сьогодення в Україні».

Від риторики про порятунок «ображених» з півдня і сходу Путін перейшов до вже «порятованого» Росією Криму. Ні про яку анексію у Кремлі, мовляв, не думали — виконували святу місію «підтримки кримчан». «Нічого не готувалося, все проводилося, що називається, з коліс, виходячи зі ситуації. Але виконувалося професійно», — брехав, і оком не моргнувши, Путін. А ось про походження «зелених чоловічків» у Криму, нарешті, правду сказав. Визнав, що це були російські військові. «За спиною сил самооборони Криму стали наші військовослужбовці. Вони діяли дуже коректно, але рішуче і професійно», — заявив Путін, який досі розповідав всьому світові байки про те, що російські «камуфляжники» кримську землю не топтали.

КОМЕНТАРІ

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політтехнолог

Звернення Путіна до риторики часів Російської імперії, заяви про Новоросію підтверджують версію про те, що в голові у російського президента — імперський проект. При цьому Путін бачить імперію у межах навіть не СРСР 1945 року, а швидше 1914 року. Це ще більше загострить відносини Росії з державами Балтії, Молдовою, Польщею і середньоазійськими республіками. Чим би не керувався Путін, це безумство, за яке світу доведеться заплатити високу ціну. І Росія також вип’є цю чашу до дна.

Ігор СЕМИВОЛОС, директор Центру близькосхідних досліджень

Путін чітко висловив свої подальші наміри щодо України. Нічого такого, що раніше не звучало. Хіба що вперше визнав факт агресії проти України, визнавши, що так звані зелені чоловічки були російськими військовими. Очікувати від Путіна можна чого завгодно. Він і надалі буде намагатися дестабілізувати ситуацію, розхитуючи події на сході та півдні.

Схожі новини