Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Після вечері вождь запропонував мені на ніч жінку-­папуаску...»

Ростислав Шикула побував на діючому вулкані, плавав з крокодилами та відмовився від «красуні» з Нової Гвінеї

Ростислав Шикула колекціонує рідкісні види риб, комах та тварин. В аудиторії одного з інститутів Рівного, де працює викладачем біології, чоловік створив справжню «Кунст-камеру природи». Тут є і найбільший у світі жук Геркулес, і метелик Монарх, скелети різних звірів, чучела птахів, забальзамовані плазуни.

Таким колекціонуванням захопився понад тридцять років тому. Будучи п’ятирічним хлопчиком, зробив опудала жуків-­плавунців, гнойовиків та навіть вусача шкірного — однієї з найбільших комах в Україні.

Фах біолога здобував у Кенігс­берзькому університеті імені Канта. Часто з групою їздили в експедиції на Балтійське море, чимало експонатів у його зоомузеї привезені звідти.

— Подорожувати світами у пошуках нових експонатів почав після навчання, — каже Ростислав Шикула. — Їздив країнами близького закордоння. Були і такі часи, коли залишав науку, колекції переносив до підвалу. Повернутися до улюбленої справи допоміг випадок — зустрів знайомого, він розповів, що в один із університетів Рівного потрібен викладач біології.

Ректор навчального закладу погодився фінансувати наукові подорожі спеціаліста. Зібрані матеріали повинен використовувати у роботі зі студентами. Нова Гвінея, Індонезія, острів Балі, Сінгапур — це далеко не повний перелік місць, де йому вдалося побувати.

— Пригадую поїздку в Індонезію. Збираючи експонати для своєї колекції, натрапив на ней­мовірно красиву річку й захотів покупатися. Зайшов у воду, зробив кілька запливів. Дивлюся, мій провідник щосили махає мені руками і кричить щось з берега на своїй мові. З того репету зрозумів лише слово «крокодил» — і щодуху дременув на поверхню. Виявляється, та річечка аж кишіла крокодилами. На діючий вулкан Батур також забирався, вважаючи його сплячим.

Із ще більшим захопленням розповідає про наукову подорож до Нової Гвінеї. У Папуа йому навіть довелося жити у племені папуасів.

— Там люди курять, наче паровози, зароблені у туристів гроші витрачають на сигарети та сірники. Ходять голі­-босі, — ділиться враженнями мандрівник. — Незважаючи на те, що 50 років тому папуаси були людоїдами, нині вони мирні жителі. Чимало жінок не мають пальців на руках, це означає, що у них помер чоловік або брат. На знак поваги після вечері вождь запропонував мені на ніч жінку і ніяк не міг збагнути, чому відмовляюся від красуні з обвислими грудьми та нечищеними років з двадцять зубами. Про гігієну цим людям нічого не відомо.

У зоомузеї Ростислава Шикули є найбільший метелик у Європі — 16­сантиметрова сатурнія грушева, яку він спіймав неподалік міста Острога. Ще древні китайці вважали її сильним афродизіаком, проте рівнянин за виготовлення еліксиру кохання не береться. Каже, не знає пропорцій цього напою, а передозування може привести до смерті, адже комаха надто отруйна.

— Гордість моєї колекції ­ зуб мамонта. Цього трофея знайшов ще у сьомому класі на річці Горинь у селі Бугрині Гощанського району, ­ каже Ростислав.

Схожі новини