Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто наступний?

Таємнича смерть Бориса Березовського – самогубство чи вбивство?

Причина смерті Бориса Березовського — повішення, повідомила британська поліція за результатами розтину. Водночас патологоанатоми не знайшли ознак насильства... Друг Березовського Микола Глушков заявив, що поруч з тілом був шарф: «Борис був задушений. Не вірю, що це було самогубство». Експерти ядерного центру AWE проведуть додаткову експертизу тканин тіла Березовського. Саме ці люди з’ясували причину смерті отруєного полонієм екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у 2006-му. Фахівці з радіації та хімічної зброї оглянули будинок, де помер Березовський, та прилеглі території і не знайшли нічого підозрілого. Дослідження провели після того, як у медика на виході з будинку спрацював дозиметр...

«Був пригнічений, але не настільки, щоб повіситися»

Охоронець Березовського востаннє бачив його живим близько 22.30 у п’ятницю, 22 березня. У суботу близько 10-ї ранку охоронець відлучився з дому, аби виконати доручення боса. Березовський залишився у будинку сам. Близько 15.00 охоронець повернувся і виявив телефон Березовського з трьома пропущеними дзвінками. Він виламав двері ванної, замкнуті зсередини, і побачив господаря лежачим на підлозі. Березовський був одягнений, слідів крові не було.

«Останнім часом він був у пригніченому стані, але не настільки, аби повіситися», — сказав радник Березовського Лорд Белл. За кілька днів до смерті Березовський під час бесіди нібито говорив про можливість суїциду, пише BBC з посиланням на одного з друзів покійного. Цей друг також підтвердив, що БАБ останнім часом приймав антидепресанти.

2007-го на Березовського готувався замах

Березовський помер на 68-му році життя. Він — математик, який у 1990-ті став олігархом і впливав на прийняття важливих рішень у Росії в епоху Єльцина. Березовський зіграв ключову роль у приході до влади Путіна. У 2000-му він емігрував, у 2003-му — отримав політичний притулок у Великій Британії. Британський суд визнав, що кримінальна справа проти Березовського у РФ — політично вмотивована.

У 2008-му журнал Forbes оцінив статки Березовського в 1,3 млрд. дол. Того ж року помер бізнес-партнер Березовського Бадрі Патаркацишвілі, на якого була записана частина його активів. Березовський намагався відсудити власність у сім’ї Патаркацишвілі, але потім відкликав позов. У минулому році він програв у суді Лондона справу проти Романа Абрамовича, а перед цим через розлучення мав заплатити великі відступні колишній дружині. Березовський намагався відсудити в Абрамовича 5,5 млрд. дол. — за акції компаній «Русал» і «Сибнефть». За рішенням суду він заплатив Абрамовичу 50 млн. дол. за судові витрати.

Після програшу в суді Березовський виставив на продаж кілька особняків і раритетний Rolls-Royce, закрив лондонський офіс у престижному районі. Днями продав з аукціону за 110 тис. фунтів картину Енді Воргола «Червоний Ленін». У 2007-му Скотланд-Ярд повідомив, що на Березовського готували невдалий замах. Підозрюваного депортували з Британії. «Офіцери Скотланд-Ярду повідомили мене, що на мене готують замах, і я знаю виконавця. Це збіглося з даними, які я отримав три місяці до цього від джерел у Москві: приїде людина, яку ти знаєш, він відкрито тебе вб’є, і заявить, що у вас було з’ясування відносин по бізнесу», — розповідав Березовський. Після цього колишній олігарх виїхав з Британії, а поліція з агентами британської розвідки і контррозвідки схопили вбивцю.

Підозрюють Путіна

«Обставини смерті Березовського видаються очевидними: людина, що потерпала від депресії, замкнена ванна, синці на шиї. Усі висновки, викладені в обережній формі, властивій поліції, вказують радше на самогубство, ніж на насильницьку смерть, але друзі і родичі магната вважають, що його вбили. «Думка, що він міг накласти на себе руки, — маячня. Я бачив його в день, коли суддя оголосила вердикт у його справі (проти Абрамовича). Навіть тоді він був сповнений життя і говорив про якусь молоду леді, яка чекає його вдома», — каже Глушков. Ці пі­дозри можна зрозуміти — у Кремля погана репутація, пов’язана з ліквідацією ворогів за кордоном, а Березовський був таким ворогом. Лондон упевнений, що друга Березовського Литвиненка у 2006-му убили агенти Кремля. Важко не згадати про інші смерті російських вигнанців у Британії. У 2008-му раптом помер діловий партнер Березовського Бадрі Патаркацишвілі. Патологоанатоми зробили висновок, що причиною став серцевий напад... Екс-працівник КДБ Борис Карпічков каже: «Існує багато таємних методів і засобів ліквідації людини. Наприклад, фторид натрію (смертельна речовина без запаху) чи отрути, які викликають зупинку серця. Такою речовиною можна намазати особисті предмети — телефон, ручку дверей. Отрута розчиняється у тілі об’єкта. Жоден розтин її не виявить». Російські емігранти — противники Путіна — гадають, хто буде наступним», — пише британська The Guardian.

«Березовський вмовив Путіна стати президентом...»

Французький L’Express публікує інтерв’ю з письменником Володимиром Федоровським, який на початку 1990-их зустрічався з Березовським: «Коли здоров’я Єльцина почало викликати серйозне занепокоєння, Березовський склав фоторобот того, хто може стати наступником — з гарантіями виживання системи. Ідея була проста — знайти більш націоналістичного, молодшого і здоровішого наступника, ніж Євген Примаков, який претендував на місце Єльцина. Ім’я Путіна виникло саме собою. Потім Березовський особисто умовив Путіна, який спочатку не погоджувався. Але творіння вислизнуло з рук творця. Березовський вважав, що зможе легко маніпулювати Путіним, але це виявилося фатальною помилкою».

Олександр Мінкін, російський публіцист (Москва)

Помер Березовський — після цієї новини вперше за багато років чимало багатих важливих людей у різних країнах світу заснули спокійно. Особливо в Росії, в Кремлі. Моментально Березовському почали ставити діагнози: серцевий напад, самогубство на фоні депресії... Хвороба у Березовського була інша — «забагато знав». Пітерський охоронець Цепов, Масхадов, Патаркацишвілі, Басаєв... Усі, хто багато знали, вмирали раптово: від вибуху, отрути, кулі, серцевого нападу... Англійці у депресію не вірять, шукають полоній. Чи знайдуть що-небудь? Не факт. Вони навіть полоній у Литвиненка знайшли випадково, в останній момент. Та й чи захочуть шукати? Тоді треба буде шукати вбивцю, а англійським спецслужбам — визнати ще одну ганьбу: знову в Лондоні, під носом у розвідок, орудували чиїсь довгі знайомі руки... Чи захочуть сваритися з Москвою? Литвиненко, Бадрі, Березовський — у цих людей багато спільного: померли у Лондоні, раптово, забагато знали про вибухи у Москві, про чеченських терористів.

Березовський був надпублічною особою. Він листи Путіну не посилав поштою, а вивішував в Інтернеті на загальний огляд. Вирішивши грюкнути дверима, він не відмовив би собі у задоволенні назвати ворогів, винуватців... Ще одна дивна річ — як тільки стало відомо, що Березовського немає, Пєсков сказав: «Путіну доповіли про смерть. Кілька місяців тому Березовський передав Путіну листа, написаного особисто. У ньому він визнав, що зробив багато помилок, просив у Путіна прощення за них і звернувся до президента з проханням отримати можливість повернутися на батьківщину». Як «передав»? Не поштою. Хто той невідомий, хто передав лист Путіну? Мало людей можуть передати Путіну папір. Тим паче від Березовського (а раптом отруєний?). Виникає ще одне запитання. Якщо найлютіший ворог розкаявся, став на коліна, то чому мовчали? Опублікуйте! Покажіть папір!

Кажуть, покінчив із собою, бо став жебраком. З точки зору мільярдерів — може, й так. З людської — він ще був дуже багатий. Продав би якусь віллу — і на життя вистачило би, і на тьолок, яких любив.

Його вважали генієм, часто злим... Ніколи не поділяв цієї думки. Його схеми спрацьовували, поки у нього був телеканал і президент Єльцин. Втративши Кремль і Останкінську вежу, він став безсилий, безпорадний і відверто дурний. За 12 років вигнання жодного розумного вчинку, жодного вдалого проекту.