Передплата 2024 ВЗ

«Основний фактор для корейців щодо інвестицій у систему водопостачання — як розвиваються події на фронті»

Городоцький міський голова Володимир Ременяк розповів про те, за яких умов місто матиме нову систему водопостачання та каналізування

Фото DailyLviv.com
Фото DailyLviv.com

Корейська корпорація водних ресурсів K-water працюватиме над відбудовою населених пунктів України, які зруйновані чи мають пошкоджену інфраструктуру через російську військову агресію. Такий меморандум підписано ще восени минулого року. Реалізація проєктів стартувала цього року. У Городку Львівської області підприємці Південної Кореї вирішили працювати за рамками допомоги пошкоджених війною об'єктів (їх там немає, прильотів ракет не було. — Авт.). Тут корейські інвестори вперше реалізують масштабний інвестиційний проєкт з розбудови водопостачання та каналізування міста та територіальної громади.

Про це повідомив у коментарі журналістам Городоцький міський голова Володимир Ременяк в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Володимир Ременяк. Фото авторки
Володимир Ременяк. Фото авторки

Каже, з бізнесменами з Південної Кореї міська влада має співпрацю кілька років. Та з початку широкомасштабного вторгнення рф співпраця стала предметнішою: за допомогою Південної Кореї Городок розжився п’ятьма тракторами для водопостачального комунального господарства. Також корейці подарували в Городоцьку лікарню рентген апарат вартістю 105 тисяч доларів та УЗД-апарат вартістю 27 тисяч доларів.

«Проєкт водопостачання та каналізування коштовний. Скільки це коштуватиме — наразі не готовий сказати. Але це велика сума. У січні цього року ми лише підписали меморандум. В усіх громадах Львівщини водні та каналізаційні мережі зношені на 80%. Наша Городоцька територіальна громада не виняток. Технологічно це давно застарілі системи. Жодна громада Львівщини не може собі дозволити вкладати кошти у водопостачання, — наголошує Володимир Ременяк. — Корейська корпорація K-water (в них працюють понад 7 тисяч управлінців) проведе моніторинг і ухвалить рішення щодо інвестування у наше водопостачання та водовідведення. Але основним фактором для корейців щодо інвестицій — це те, як розвиваються події на нашому фронті».

Володимир Ременяк повідомив, що є три варіанти реалізації цього проєкту. Це будівництво інженерних мереж водопостачання і каналізування та передання їх в концесію корейцям. Корейці будуть заробляти на послугах водопостачання, які оплачують мешканці Городка.

«Тут бізнесу немає, корейці порахували, що інвестиції значно дорожчі, ніж повернення інвестицій та оплата за послуги з надання води», — запевняє пан Ременяк.

Другий варіант може бути втілений у межах міжурядових домовленостей між Україною та Південною Кореєю за умови, що надані на міжурядовому рівні грантові кошти буде освоювати корейська сторона. Третій варіант — отримання банківського фінансування проєкту на вигідних умовах, тобто на низькій процентній ставці.

«Корейці — прагматичні люди, інтерес до України мають великий, — запевняє Володимир Ременяк. — Якщо загрози окупації нових територій не буде, то корейці мають до України інвестиційний інтерес. Україна, як ринок їм цікава насамперед, як територія, яка межує з Європейським Союзом. Якщо за 60 кілометрів від кордону корейці поставлять своє виробництво, то легше заходитимуть на ринок ЄС. Ще один фактор для корейців — Україна в найближчій перспективі це член ЄС. Так корейці легше зайдуть зі своїми товарами у Європу».

Нагадаємо, корейські інвестори зводять у Бучі Київської області, яка постраждала від окупантів нові очисні споруди. Цим займається Корейський інститут екологічної промисловості та технологій. Меморандум підписали в Сеулі 23 листопада 2023 року, третьою стороною виступає Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Вартість проєкту — 10 мільйонів доларів.

«Проєктування та будівництво очисних споруд займе до трьох років. Це будуть перші нові очисні споруди у всій Україні з часів незалежності», — зазначив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Схожі новини