Передплата 2024 «Добра кухня»

Оркестрові концерти вересня 2023 у Львівській національній філармонії

Цього вересня Львівська національна філармонія запрошує на ряд оркестрових концертів! Унікальні твори української та світової музики, грандіозне звучання оркестру та майстерна гра солістів — усе це чекає слухачів у філармонії.

1 вересня «Дворжак. Брух»

Під орудою відомого диригента Богдана Дашака у виконанні Академічного симфонічного оркестру філармонії прозвучать шедеври романтичної класики, твори Антоніна Дворжака та Макса Бруха.

Одна вершин творчості чеського генія Дворжака — це симфонія № 8, сповнена світлих почуттів, піднесеного спокою, трепетного поривання. Однак вона не позбавлена моментів драматизму, що втаємничує слухача у всесвіт глибоких особистісних переживань ліричного героя.

Нова сторінка в концертному репертуарі для двох фортепіано з оркестром, твір Макса Бруха, автора, який досить пізно визнав фортепіано як гідного суперника оркестру. Перу Бруха належить віртуозний, урочистий, але й філософський задум, який цього вечора якнайкраще втілять Оксана Рапіта та Мирослав Драган, відомі солісти філармонії.

8 вересня «Між епох: Респігі, Бібік, Брамс»

Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії підготував програму з шедеврів світової та української музичної класики. Так всі дороги цього концерту спершу вестимуть до Риму, де багатство мальовничих картин природи буде лунати через музику італійця Отторіно Респігі. А далі — фантастичний Фортепіанний концерт Валентина Бібіка, особливої постаті ХХ століття для нашого мистецтва. Ця музика вкрай рідко звучить на українських сценах, цього року буде озвучена відомим солістом Олегом Безбородьком. Також запрошуємо почути знамениту романтичну Симфонію № 3 Йоганнеса Брамса у виконанні Академічного симфонічного оркестру під орудою знаного диригента Віктора Плоскіни. У назві концерту «Між епох» відбилось бажання як провести паралелі між цими творами, так і показати різноманіття симфонічної музики, яку не обов’язково знати достеменно, щоб її розуміти: і у цій універсальності її особлива краса.

9 вересня «Народження»

Відкриття 25-й ювілейного сезону симфонічного оркестру INSO-Львів вечором героїчних симфоній. Колись нас надихали сміливі мрії та музичні експерименти. Та сьогодні ми черпаємо силу від неабиякого героїзму, який щодня демонструють українські захисники й захисниці на фронті.

На їхню честь у виконанні академічного симфонічного оркестру INSO-Львів під батутою Пола Манна (Велика Британія) прозвучать одразу дві «Героїчні» симфонії: обидві відверті, знакові, видатні.

Музика, що руйнує будь-які стіни. Енергія, що циркулює між минулим і сучасністю.

12 вересня «Пори року. Вівальді, Алмаші, П’яццолла»

До Львівської філармонії з особливим проєктом завітає Національний ансамбль солістів «Київська камерата» — оркестр, де кожен музикант є віртуозом та сольним виконавцем! «Київська камерата» святкує 30-річчя діяльності як незалежного колективу та дає низку концертів з присвятою багатолітньому наставнику та творчому керівнику Валерію Матюхіну.

Повертаючись із гастролей з Німеччини, оркестр зіграє програму з музикою Антоніо Вівальді, Астора П’яццолли та сучасного композитора, а також соліста «Київської камерати» — Золтана Алмаші. «Пори року в Буенос-Айресі» П’яццолли — це звернення до традиції, започаткованої Вівальді, та чуттєвості танцю Південної Америки.

Композитор Золтан Алмаші черпав натхнення для написання свого циклу в музиці і Вівальді, і П’яццолли. Яскраві музичні образи, насичення натуралістичними ідеями — так проглядає українська природа крізь музичне полотно. Автор дає поетичні назви до кожної та звертається до барокового жанру Concerto grosso, створюючи «Пори року» для скрипки та камерного оркестру. Календарний рік для кожного композитора починається з різних пір: для Вівальді, без сумніву, це весна. В чуттєвій мелодиці П’яццолли «Пори року» беруть свій початок зі спекотного літа в аргентинській столиці. Натомість для Золтана Алмаші початок року пов’язаний із річним календарем та першим місяцем в ньому.

14 вересня. «Ювілей Віктора Камінського»

Цього року свій 70-й ювілей святкує український композитор, львів'янин Віктор Камінський. Він надзвичайно різний у своїй творчості — від пісень, які ставали улюбленими хітами до масштабних симфонічних полотен. Його музика — це органічний сплав національно орієнтований на фольклорній інтонації з модерними гармоніями та тембральними ефектами. В програмі прозвучать знакові твори Віктора Камінського у виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуозів Львова» та солістів — Софії Соловій, Оксани Рапіти, Олени Мацелюх та Катерини Шалайської.

24 вересня «Музичний світ Мирослава Скорика»

Львівський камерний оркестр «Академія» знають як колектив з вічно молодою душею, перший камерний оркестр в Україні, який було створено студентами та готовими їх підтримати професорами.

Безсмертним вогником душі оркестру стала музика Мирослава Скорика, з неї виростав репертуар колективу, який окрім класичних творів включав оригінальні танцювальні та джазові обробки та водночас акцентував на високій майстерності оркестрантів.

Започатковані Мирославом Михайловичем традиції продовжили керівник та диригент оркестру Ігор Пилатюк та художній керівник та концертмейстер — Артур Микитка, музика ж композитора стала невіддільною частиною репертуару «Академії». Концерт присвячено 85-річчю від дня композитора.

Твори, які прозвучать в програмі розкривають різні та контрастні грані таланту Мирослава Скорика: тужливі та драматичні, жартівливі та екстравагантні, відчайдушні та нестримні у своїй щирості.

10 вересня «Планета Добрих нот»

Львівська Національна філармонія запрошує на новий цикл концертів для найменших відвідувачів від проєкту «Family concerts». «Автостопом по музичній галактиці» — це цикл інтерактивних музичних пригод Дзень-Бума та його друзів по музичній галактиці. Вони не тільки познайомлять вас з усіма музичними інструментами симфонічного оркестру, але і створять приємні спогади на все життя. Першою зупинкою мандрівки стане Планета Добрих нот.

Протягом 10 концертів разом із Дзень-Бумом юні слухачі побувають на дивовижних планетах музичної галактики, де зможуть познайомитися з їхніми мешканцями та особливостями кожної з планет. Також кожен перед кожним концертом, об 11:00 на маленьких слухачів чекатимуть веселі інтерактиви з унікальним музичним реквізитом від Центру музичного розвитку «TEMPO»

Схожі новини