Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Той, хто вчиться музики, заслуговує оцінки тільки «відмінно»

У Львівському музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької відкрили малий камерний зал імені Мирослава Скорика

Відтепер талановита молодь матиме за честь виступити у малому камерному залі імені Мирослава Скорика. Фото автора
Відтепер талановита молодь матиме за честь виступити у малому камерному залі імені Мирослава Скорика. Фото автора

Ідею відкрити у ліцеї імені Соломії Крушельницької камерну концертну залу імені видатного композитора, професора, лауреата Шевченківської премії Мирослава Скорика директор музичного закладу Лев Закопець виношував давно. Бо, як сказали на урочистому відкритті гості, Левко Миронович — «дуже надокучливий». По краплині втілює свої мрії у життя і оббиває пороги відділу культури міста і області, і мало не щодня телефонує у вищі столичні кабінети… Бо ж не для себе випрошує чи то музичні інструменти, чи ще щось гостро необхідне для ліцею — дбає директор Закопець про молоду музичну еліту України!

Ансамбль скрипалів ліцею виконав знамениту "Мелодію" Мирослава Скорика.
Ансамбль скрипалів ліцею виконав знамениту "Мелодію" Мирослава Скорика.

Музика Мирослава Скорика зачаровує. І не лише тих, хто розуміється на ній, а й навіть тих, кому «ведмідь на вухо наступив». Чого лише варта його «Мелодія ля-мінор», яка кожною ноткою хапає за серце! Коли звучить цей твір, що давно уже став музичним бестселером, — зупиняється час, бо музика вічна. Музика Мирослава Скорика…

Так, у нього був абсолютний слух. І виявила його у майбутнього композитора рідна сестра бабусі - славетна Соломія Крушельницька!

Директор Львівської національної флармонії Володимир Сивохіп прийшов привітати колектив музичого ліцею зі святом.
Директор Львівської національної флармонії Володимир Сивохіп прийшов привітати колектив музичого ліцею зі святом.

Мирослав Михайлович — автор геніальної музики до фільму «Тіні забутих предків». Так про його твір сказав режисер картини Сергій Параджанов. Але не лише «серйозну» музику писав Скорик. Саме він першим в Україні у 60-х створив твіст з елементами джазу і року «Не топчіть конвалій». Герой України, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, професор Мирослав Скорик відійшов у засвіти три роки тому. Його іменем названо філармонію і вулицю у місті Лева.

Розпочав свято знаменитою «Мелодією» у новому залі, який відтепер так і називатиметься — малий камерний зал імені Мирослава Скорика, — ансамбль скрипалів ліцею під керівництвом Лідії Матвіїв. А далі учні ліцею — а тут і справді криниця талантів — виконували твори видатного композитора.

На свято зі столиці прибув в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, про знаменитого чоловіка — чудову людину і талановитого композитора розповіла дружина Скорика пані Адріана.

— Дуже добре, що такий прекрасний зал відкрили у рідних стінах, де вчився Мирослав Скорик, хоча і вчився він тут недовго. Але, де б він не був, він завжди залишався українцем, — сказала на урочистому відкритті пані Адріана. — Він завжди казав, що композитор може творити тільки на рідній землі. І свої найкращі твори він написав тут. І дбав про талановиту молодь. Мирослав Скорик завжди казав: «Той, хто вчиться музики, заслуговує оцінки тільки «відмінно».

Схожі новини