Передплата 2024 «Добрий господар»

«На Рівненщині вилучили найбільше автомобілів — понад 200»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, чи можливо в Україні забирати автомобілі у нетверезих водіїв та передавати військовим

У нетверезих водіїв автомобілі вилучають у випадках, коли вони не платять штраф
У нетверезих водіїв автомобілі вилучають у випадках, коли вони не платять штраф

Уряд Латвії ухвалив рішення щодо передачі Україні восьми автомобілів, які були конфісковані у п’яних водіїв. 7 березня 2023 року латвійські депутати одноголосно підтримали поправки до закону про підтримку цивільного населення України, який дозволяє передавати конфісковані у нетверезих водіїв Латвії транспортні засоби у власність України. Транспортні засоби передаватиме організація, яка співпрацює з урядом України та отримує запити про допомогу.

«Ми можемо реалізувати конфісковані у пʼяних водіїв транспортні засоби, продавши їх, здавши на переробку або розібравши на запчастини, проте ми бачимо, що за нинішніх умов вони були б корисною підтримкою для народу України», — заявив голова комісії сейму з оборони Раймонд Бергманіс.

Нагадаємо, із пропозицією передавати Україні автомобілі, конфісковані у пʼяних водіїв, виступив міністр фінансів Латвії Арвілл Ашераденс. Його підтримала владна коаліція в сеймі Латвії.

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, чи можлива така ініціатива в Україні?

Заступник гендиректора ДП «СЕТАМ» Давид Салахутдінов (підприємство займається реалізацією конфіскованого і арештованого майна) розповів:

— До нас на аукціон потрапляє майно, яке було арештоване в рамках виконавчих проваджень, переважно за боргові зобов’язання, арештоване за порушення митних правил та від банків в рамках добровільного продажу. Також існує процедура безоплатної передачі, згідно з якою конфісковане майно нереалізоване протягом трьох торгів можна передавати військовим, дитячим будинкам, лікарням і іншим категоріям визначених в Постанові КМУ за рішенням комісій при виконавчій службі.

З початку повномасштабної війни діє ще одна Постанова Кабміну про передачу військовим майна. За нею було передано з початку воєнного стану Міністерством юстиції, ДП «СЕТАМ», держбанками на потреби ЗСУ та правоохоронців 240 авто та 200 тисяч одиниць іншого майна (станом на 23.08.2022 р.). Серед переданого майна квадрокоптери, ноутбуки, телефони, планшети, тепловізори, оптичні приціли, ліхтарі та інше.

Керівник ГО «Pitbull Lviv» Микола Ільчук каже:

— Торік ми робили запити у всі обласні адміністрації: чи вони дозволили вилучати автомобілі у нетверезих водіїв на користь Збройних сил? Отримали сім позитивних відповідей. Така процедура є, вона затверджена головою військової адміністрації, або радою оборони області. У Рівненській області була найбільша кількість вилучених автомобілів — понад 200. Утім у більшості областей листи скеровують одне одному, обласна адміністрація до військкомату, до поліції. Поліція — в обласну адміністрацію… Хоча у 2022 році в Україні було складено 134 368 протоколів по ст.130 КУпАП (503 транспортних засобів було конфісковано, 783 — арештовано). У Львівській області складено 9027 протоколів за нетверезе водіння. Від початку року на Львівщині сталося майже 2 тисячі ДТП, з них понад 70 скоїли водії, які перебували у стані сп’яніння. Але чітко прописаного механізму немає, і тому деякі голови ОВА не хочуть брати за це відповідальність. Не хочуть ставити підпис під документами, бо автомобілі, які відправлять до ЗСУ, будуть пошкоджені, і їм потім доведеться за це відповідати (власники транспортних засобів можуть звернутися до суду, що це рішення було незаконне).

Я цікавився цим питанням у Львові, — каже Микола Ільчук. — Усі мене скеровували у Верховну Раду, йдіть до депутатів, нехай вони приймуть новий законопроєкт, де буде прописана процедура, і ми тоді не будемо проти, тоді будемо вилучати. Хоча голови ОВА у військовий час мають повноваження визначати транспортні засоби, які можуть бути вилучені і передані на потреби Збройних сил. А потреба є у позашляховиках, бусах, вантажівках, квадрациклах… Попри те, що волонтери допомагають з автівками, держава закуповує транспортні засоби, але потреба в них всеодно залишається.

Юрист Дмитро Швець каже, в Україні немає належного законодавства щодо цього питання.

— Наразі передбачено законом вилучення майна на платній основі. Тобто потрібно провести оцінку такого майна, здійснити оплату, і тільки після цього майно вилучати, — каже Дмитро Швець. — Але це суперечить самій ідеї щодо конфіскації автомобіля у нетверезого водія. Ми уже не зможемо його покарати у такий спосіб. Крім того, рішення щодо того винна особа, чи ні, ухвалює суд.

Тому нам необхідно внести зміни до законодавства (до кодексу України про адмінпорушення). Зокрема, щодо виду покарання за нетверезе водіння. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, в якому передбачена відповідальність у вигляді вилучення транспортного засобу. Але у будь-якому випадку, конфіскація можлива після того, як суд визнає порушника винним і винесе рішення про конфіскацію автомобіля. Потрібна також процедура передачі автомобіля для ЗСУ. Це все треба прописати у законодавстві. Зокрема, і те, як діяти, якщо водій-порушник не є власником транспортного засобу. Або у водія-порушника конфіскують дорогий автомобіль, який на фронті не потрібен, а кошти від продажу такого автомобіля, були б потрібними. Тобто треба думати над механізмом конфіскації такого майна і реалізації його з подальшим спрямуванням коштів на потреби армії.

Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко каже:

— Ми вилучаємо у нетверезих водіїв автомобілі у випадках, коли вони не платять штраф. Наприклад, якщо штраф у 10 тисяч грн вчасно не погашений, з часом борг може зрости і до 20 тисяч грн. Це доволі значна сума. За такі борги державні виконавці виїжджали, на евакуатор вантажили машину, і везли її на штрафмайданчик. Але потім людина має право погасити ці 20 тисяч грн, і забрати машину назад. Якщо водій і надалі не сплачує штраф, згідно із законом, ми маємо право реалізувати автомобіль, і погасити заборгованість. Звісно, решта від різниці вартості авто та суми боргу, повертається власнику.

— Громадські активісти мені розповідали, що у семи областях України, на свій страх і ризик, у нетверезих водіїв конфісковують автомобілі і передають на фронт…

— У воєнний час військова адміністрація (військкомат, військова частина) може вилучити будь-який автомобіль у будь-якого громадянина. Це законно. Можливо, військова адміністрація дізнається, що водій-порушник не сплатив штраф, тоді у нього мають право конфіскувати майно. Якщо водій у воєнний час водить машину у нетверезому стані, а потім ще й штраф не платить, можливо й логічно, щоб ця машина йшла на потреби ЗСУ. Але Міністерство юстиції до цього не має відношення, і цим не займається.

— Уряд Латвії ухвалив рішення щодо передачі Україні автомобілів, які конфіскували у п’яних водіїв. Україна теж може напрацювати законодавчу базу у цьому напрямі…

— Мені невідомо як це було зроблено у Латвії… Чи можемо ми прописати це у законодавстві? Якщо наші депутати ухвалять такий закон, ми його виконаємо. Скажу вам відверто, що особисто я буду виконувати його з особливим задоволенням.

Схожі новини